Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

FOTO Dobro zvíťazilo nad zlom socializmu: Ojedinelý príbeh šťastia, úspešný útek za hranice!

Nelegálne prekročenie štátnej hranice Zobraziť galériu (9)
Nelegálne prekročenie štátnej hranice (Zdroj: Foto: ÚPN)

BRATISLAVA - Staršie ročníky si pamätajú režim, keď prekročiť štátnu hranicu bolo trestné. Na hraničných úsekoch strážili príslušníci pohraničnej roty, ktorí nepretržite monitorovali pohyb osôb. Za vidinou lepšieho života utekalo v 70-tych rokoch minulého storočia mnoho Slovákov na západ. Za ostnatým plotom sa nachádzala ich vysnívaná slobodná krajina Rakúsko, odkiaľ sa prakticky mohli dostať do celého sveta, preč zo socializmu. Nelegálne prechody štátnej hranice z Československej socialistickej republiky boli dramatické, mnohokrát sa končili tragicky. Prinášame vám skutočný príbeh muža, ktorému sa podarilo utiecť.

Písal sa 11. september 1967, keď vojak Jozef B. spozoroval z vežovej pozorovateľne nákladiak V3S vojenskej farby, ako smeruje k drôtenej zátarase. Myslel si, že ide o vozidlo roty alebo brigády, volal dozorného roty, aby si situáciu preveril. Ten sa mu ale neozýval. Po chvíli vojak zistil, že vojenské auto drôtenú zátarasu v jeho úseku stráženia prerazilo. "Keď vyšiel vojak B. znova na ochoz pozorovateľne, videl, že narušiteľ sa už nachádza asi 150 - 200 metrov od drôtenej zátarasy a uteká smerom k štátnej hranici," stojí vo vyšetrovacej správe II. brigády pohraničnej stráže z roku 1967, ktorú archivuje Ústav pamäti národa. 

FOTO Dobro zvíťazilo nad
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Foto: ÚPN)

FOTO Dobro zvíťazilo nad
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Foto: ÚPN)

Vojak zalarmoval nadriadených a rozbehlo sa intenzívne pátranie po "narušiteľovi hranice". Bol vyhlásený hraničný poplach a približne za 45 minút sa vykonalo zakrytie štátnej hranice. Do terénu bola vyslaná pátracia skupina. "Za ochrannou hrádzou pásli dobytok traja pastieri, z ktorých im jeden potvrdil, že idú správne po stopách osoby, ktorá pred ich príchodom zmizla v lese. Vo vzdialenosti 100 - 150 metrov od lesa pes stratil stopu, a preto ich ďalší postup až k rieke Morava bol len po pravdepodobnom smere postupu narušiteľa," píše sa v správe. 

Úspešný útek, neúspešné hľadanie pohraničiarov

"Všetky vojskové opatrenia boli bezvýsledné. Breh rieky Moravy je prevažne kamenistý, a preto sa nedalo overiť miesto, kde narušiteľ vstúpil do vody. Na rakúskom brehu nebol zistený žiaden pohyb príslušníkov ZW tak, ako to bolo pri predošlých ilegálnych prechodoch," je opísané v dobových materiáloch.

FOTO Dobro zvíťazilo nad
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Foto: ÚPN)

FOTO Dobro zvíťazilo nad
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Foto: ÚPN)

FOTO Dobro zvíťazilo nad
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Foto: ÚPN)

Osobu, ktorá úspešne utiekla do Rakúska, sa nepodarilo vypátrať. Vyšetrovatelia zistili, že auto, ktorým prerazila plot, bolo odcudzené ráno presne v ten istý deň, počas ktorého bol zrelizovaný útek. Auto páchateľ ukradol Vojenskému projektovému ústavu Bratislava z priestoru Krasňany, kde vykonávali pokusné vrty. "Na vozidle narušiteľ najazdil 80 km," stojí v správe. 

Šokujúce zistenie

V dokumentoch sa ďalej píše, že dňa 14. septembra 1967 bola v rakúskych novinách Kurier uverejnená správa. Ilegálny prechod do Rakúska uskutočnil 31- ročný československý občan Július K. Údajne zostal dva dni na ľavom brehu Moravy, odtiaľ pozoroval činnosť pohraničníkov a až potom rieku preplával do Rakúska. 

Mapa zobrazuje štátnu hranicu, rovná čierna čiara naznačuje drôtenú zátarasu. V červenom krúžku je poloha nájdeného vojenského auta.
Zobraziť galériu (9)
Mapa zobrazuje štátnu hranicu, rovná čierna čiara naznačuje drôtenú zátarasu. V červenom krúžku je poloha nájdeného vojenského auta.  (Zdroj: Foto: ÚPN)

Záver a trest pre vojakov

Vyšetrovaciu správu vypracoval veliteľ II. brigády Pohraničnej stráže plukovník Ondrej Š. "6. pohraničná rota mala v priestore narušenia dosť síl a reálnu možnosť zadržať narušiteľa i za takej okolnosti, akú tento k prekonaniu drôteného zátarasu použil," napísal v závere a vysvetlil: "Hlavnú vinu na ilegálnom prechode má vojak Jozef B. Menovaný nedodržal stanovené zásady zásahu. Podiel na ilegálnom prechode má i vojak Eugen B., ktorý miesto prenasledovania narušiteľa a prípadného použitia zbrane, utekal hlásiť situáciu veliteľovi predsunutej hliadky, čím sa prakticky vzďaloval od narušiteľa. Pri posudzovaní jeho viny bral som do úvahy jeho primitívnu duševnú schopnosť." 

FOTO Dobro zvíťazilo nad
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Foto: ÚPN)

Plukovník prijal voči nezodpovedným vojakom adekvátne opatrenia. "Potrestal som vojaka Jozefa B. 21 dňami väzenia nepodmienečne a vojaka Eugena B. 14 dňami väzenia podmienečne, oboch pre nesplnenie základnej povinnosti pohraničníka pri ochrane štátnych hraníc."

 

Viac o téme: HranicaIlegálne prekročenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu