Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kauza bratislavského exsudcu bude pokračovať: Čižnár podal dovolanie

Jaromír Čižnár
Jaromír Čižnár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kauza bývalého bratislavského sudcu Juraja M., ktorý čelil obžalobe pre prečin marenia úlohy verejným činiteľom, bude pokračovať. Okresný súd v Trenčíne a následne trenčiansky krajský súd v máji tohto roka zastavili trestné stíhanie exsudcu.

Hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová potvrdila, že generálny prokurátor Jaromír Čižnár podal na Okresný súd Trenčín dovolanie v tejto trestnej veci. Generálna prokuratúra SR sa nestotožnila s právnou argumentáciou súdov týkajúcich sa trestnoprávnej imunity sudcu. Rozhodnutia súdov považuje za nezákonné, pretože absolútna nečinnosť sudcu priamo odporujúca zákonu alebo nekonanie pri výkone jeho právomoci, nemôže byť chránené trestnoprávnou imunitou, zdôrazňuje sa v stanovisku.

Podľa právneho názoru GP SR prieťahy pri vykonávaní úkonov vo väzobných trestných veciach nemôžu byť chránené nestíhateľnosťou sudcu. Obžalobu na Juraja M. pre prečin marenia úlohy verejným činiteľom podal prokurátor Generálnej prokuratúry SR v apríli 2015 na Okresný súd Bratislava I. Zároveň podal aj návrh na odňatie veci tomuto súdu. Najvyšší súd SR tejto požiadavke vyhovel a prípad sa dostal na Okresný súd v Trenčíne.

Podľa obžaloby od októbra 2013 do konca apríla 2014 sudca Juraj M. opakovane svojou nečinnosťou spôsobil prepustenie viacerých osôb z väzby na slobodu. Sudca dostal aj trest od disciplinárneho senátu najvyššieho súdu. Išlo o prieťahy v šiestich prípadoch, ktoré aj priznal. Prišiel tak o 50 percent platu počas šiestich mesiacov.

Viac o téme: VyšetrovanieJaromír ČižnárJuraj M.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu