Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Potvrdené! Vyšetrovatelia prípad sexu v centre hrôzy v Galante odflákli: Dnes je už všetko inak

riaditeľ resocializačného zariadenia Čistý deň Peter Tománek Zobraziť galériu (6)
riaditeľ resocializačného zariadenia Čistý deň Peter Tománek (Zdroj: SITA)

GALANTA - Ostro sledovaná kauza okolo galantského resocializačného zariadenia Čistý deň stále neutícha. Uplynulý týždeň vstúpil do prípadu generálny prokurátor Jaromír Čižnár, keď požadoval od podriadených, aby mu spracovali podklady k uzavretým prípadom, ktoré v súvislosti s Čistým dňom riešili v minulosti. Závery sú viac ako prekvapujúce. Potvrdilo sa to, čo už týždne nedáva Slovákom spávať. V čase, keď mali kompetentní prípady náležite riešiť a vyvodiť adekvátne závery, svoju prácu jednoducho odflákli.

Prípad Drahomíry a jej dcéry Natálie

Matka Drahomíra H. podala na galantskej polícii trestné oznámenie 26. augusta 2015. Mala podorzenie, že sa na jej dcéra Natálii pácha sexuálne násilie. Trestné stíhanie bolo začaté 17. septembra 2015 pre zločin sexuálneho zneužívania. Stíhanie vyšetrovateľ zastavil z dôvodu, že skutok nebol trestným činom a nebol dôvod na postúpenie trestnej veci. "Rozhodnutie o zastavení trestného stíhania bolo vydané na základe skutkového stavu veci. Vykonané všetky do úvahy prichádzajúce dôkazy vylučovali existenciu zákonných znakov zločinu sexuálneho zneužívania a tiež existenciu zákonných znakov iného trestného činu, napr. trestného činu ohrozovania pohlavnou chorobou," uvidela hovorkyňa Generálnej prokuratúra SR Andrea Predajňová. 

Potvrdené! Vyšetrovatelia prípad sexu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Drahomíra podala ďalšie trestné oznámenia

Matka maloletej Drahomíra ústne podala dňa  22. augusta 2016 na Generálnej prokuratúre SR ďalšie trestné oznámenie, dňa 5. septembra 2016 ho podala na polícii v Galante a 12. septembra 2016 na Krajskom riaditeľstve Policajného zboru v Trnave. Ako vysvetlila Predajňová, orgány činné v trestnom konaní tak získali nové, skôr neznáme informácie o skutku, ktorý bol predmetom zastaveného trestného stíhania.

Polícia začala nové trestné stíhanie

Tieto nové informácie viedli k začatiu nového trestného stíhania uznesením vyšetrovateľa z Trnavy z 12. septembra 2016 pre dva skutky, a to pre zločin sexuálneho zneužívania, pričom sa skutok prísnejšie posudzoval ako v predchádzajúcom trestom stíhaní a zločin týrania blízkej a zverenej osoby. V tomto prípade išlo o nový skutok. "Obidva skutky sa mali stať minimálne v roku 2014 a ich obeťami mali byť viaceré osoby umiestnené v Resocializačnom stredisku Čistý deň," uviedla Predajňová a doplnila, že postup vyšetrovateľa a prokurátora v skončenom trestnom stíhaní preskúmal krajský prokurátor  z Trnavy, ktorý skonštatoval jeho zákonnosť v celom rozsahu.    

Generálna prokuratúra SR sa stotožnila so stanoviskom prokurátora Krajskej prokuratúry v Trnave, ktorý skončil trestné stíhanie. V novej trestnej veci ale nariadila správovú povinnosť a bude vykonávať tzv. dohľadovú právomoc vo vzťahu k prokurátorovi Krajskej prokuratúry v Trnave.

Potvrdené! Vyšetrovatelia prípad sexu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Furinko Furi Furuglas)

Ďalší prípad údajne zneužívaného dieťaťa, vyšetrovatelia pochybili

V máji tohto roku podala matka maloletej R.Ľ. trestné oznámenie pre rovnaké podozrenie ako to urobila Natáliina matka Drahomíra. Aj v tomto prípade bolo trestné stíhanie zastavené. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár má ale na vec úplne opačný názor a poukázal na pochybenie. "Zastavenie trestného stíhania uznesením vyšetrovateľa Okresného riaditeľstva Policajného zboru Považská Bystrica zo 17. mája 2016 z dôvodu, že skutok právne kvalifikovaný ako zločin znásilnenia poškodenej maloletej R. Ľ. nie je trestným činom a nebol dôvod na postúpenie trestnej veci bolo predčasné," konštatovala Predajňová a doplnila, že rozhodnutie o zastavení trestného stíhania bolo vydané na základe skutkového stavu veci, ktorý nebol zistený v zákonnom rozsahu.

Jaromír Čižnár
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Vyšetrovateľ svoju prácu odflákol

"Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru Považská Bystrica nevykonal všetky nevyhnutné a reálne dostupné dôkazné prostriedky, akými sú výsluchy svedkov, a nezaobstaral relevantné listiny. V procese dokazovania vyšetrovateľ Policajného zboru porušil viaceré ustanovenia Trestného poriadku," konštatovala Predajňová a doplnila, že postup prokurátora Okresnej prokuratúry Považská Bystrica, ktorý vykonával v trestnej veci poškodenej maloletej R.Ľ. dozor, nebol v súlade so zákonom. Krajský prokurátor v Trenčíne tak vydal pokyn na opakované začatie trestného stíhania. "Generálna prokuratúra SR vydala  v súvislosti s právnou kvalifikáciou jedného zo skutkov usmernenie prokurátorovi Krajskej prokuratúry v Trenčíne. Zároveň nariadila správovú povinnosť v trestnej veci," uzavrela Predajňová.

 

 

 

Viac o téme: ProkurátorGalantaČistý deň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu