Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Profil osobnosti bossa všetkých bossov: Posudok odhalený, Černák je psychopat

Mikuláš Černák Zobraziť galériu (3)
Mikuláš Černák (Zdroj: foto: tv markíza)

BRATISLAVA - Jedným slovom vrah. Mikulášovi Černákovi dali médiá v ostatnom čase veľký priestor, ktorý z neho spravil celebritu a zároveň obeť justičného systému. Táto pozícia mu neprináleží, je absolútne nenáležitá a nepravdivá. Na dnešnej tlačovke to povedal námestník pre trestný úsek Generálnej prokuratúry SR Peter Šufliarsky. Prezradil toho oveľa viac. Pri čítaní zverstiev, ktoré boss všetkých bossov napáchal, tuhne krv v žilách.

"Kto je Mikuláš Černák?" položil Šufliarsky na úvod tlačovky otázku a hneď aj odpovedal. Citoval z odsudzujúceho rozsudku prešovského súdu, v ktorom je zakotvený posudok znalca. Ako vysvetlil, znalecký posudok je podkladom no to, aby vôbec mohol byť uložený výnimočný trest odňatia slobody na doživotie. Černák sa podľa Šufliarskeho odmietol podrobiť psychologickému a psychiatrickému vyšetreniu práve s cieľom, aby mu nemohol byť uložený tento trest. "Opomenul ale, že bol stíhaný aj v roku 1998 pre inú trestnú činnosť, kedy sa vyšetreniu podrobil. Tento znalecký posudok je možné použiť a aj bol použitý v našom trestnom stíhaní," vysvetlil námestník pre trestný úsek GP SR. 


Prečítajte si aj:

Černák ako celebrita? Totálny omyl! Psychopat, vrah a blázon


V znaleckom posudku stojí

V prípade Černáka ide podľa znalca o osobnosť obnormne štrukturovanú, výrazne egocentrickú s dominantnou reaktívnou agresivitou, nekontrolovanou afektivitou uplatňujúcou princípy "morálneho súdu; vina rovná sa odplata". Černák má trvalú dispozíciu správať sa agresívne. Podľa znalca u neho absentuje afektívne sýtená ľútosť svojej násilnej trestnej činnosti. Je u neho predpoklad, že opakovane spácha trestný čin. Jeho osobnostnými charakteristikami sú agresívnosť, egocentrickosť, impulzívnosť, afektívnosť, emocionálna labilita, chlad, dominantnosť, manipulatívnosť, potreba byť vážený, uznávaný a akceptovaný.

Mikuláš Černák
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Šokujúce výpovede

Šufliarsky vymenoval základné myšlienky, ktoré podľa neho charakterizujú Černáka ako absolútne bezcitného vraha. Citoval z vyjadrení osôb, ktoré vypovedali v procese proti nemu. "Po zavraždení Gustáva Slivenského, keď mu priložil k odrezanej hlave v umývadle zapálenú cigaretu, povedal: ´Tento nebude na mňa nahnevaný, lebo som mu dal aj zafajčiť," citoval slová svedka Šufliarsky a pokračoval: "Po vražde Jozefa F. sa vyjadril: ´Veštica ťa oklamala, že sa dožiješ 60-tich rokov´. Slavomír Surový o ňom na hlavnom pojednávaní povedal, že zabil viac ľudí ako rakovina, zabil viac ako 40 ľudí vrátane kamarátov." Podľa svedkov, ktorí v procese s Černákom vypovedali, bol veľkou autoritou, všetci z jeho okolia ho počúvali, čo kázal, to urobili, vyžadoval poslušnosť. Černák sa rozprával o otrasných skutkoch pred ľuďmi, ktorí prišli k nemu na návštevu. "Teraz vida, že som blázon, psychopat. Nikto bez ohlásenia nepríde do Banskej Bystrice a Brezna," vyhlasoval o sebe podľa Šufliarskeho Černák. 

Peter Šufliarsky
Zobraziť galériu (3)
Peter Šufliarsky  (Zdroj: FOTO TASR - Michal Svítok)

10 vrážd

V minulosti bol Černák právoplatne odsúdený na doživotie za dve vraždy z roku 1994, štyri vraždy z roku 1997 a jednu vraždu z roku 2000. Tento rok ho navyše súd usvedčil z vraždy Imricha Oláha a samotný Černák priznal naplánovanie vrážd Róberta Holuba a Štefana Fabiána. Na tlačovke odznelo, že v rokoch 1993 až 1997 bolo usmrtených 20 ľudí. Momentálne orgány činné v trestnom konaní vyšetrujú 21 trestných vecí, ktoré nie sú ukončené, a v ktorých figuruje. „Pokiaľ budeme úspešní vo všetkých v súčasnosti vedených 21 veciach vyslovujem presvedčenie, že sa nenájde sudca, ktorý by ho niekedy podmienečne prepustil,“ vyhlásil na tlačovke Šufliarsky. 

Bývalý šéf stredoslovenského podsvetia Mikuláš Černák si v súčasnosti odpykáva trest odňatia slobody v Ilave. Podľa slovenských zákonov môže, napriek tomu, že bol odsúdený za spomínané vraždy na doživotie, požiadať o podmienečné prepustenie po 25 rokoch strávených vo výkone trestu odňatia slobody. Tie uplynú v roku 2023. O jeho podmienečnom prepustení by však rozhodoval príslušný súd – v obvode v ktorom vykonáva trest odňatia slobody a ktorý je v tomto prípade v súčasnosti Okresný súd v Trnave. O prípadnom odvolaní Černáka či prokurátora by následne rozhodoval odvolací súd a to Krajsky súd v Trnave.

Orgánom činným v trestnom konaní zaslal Černák niekoľko listov, v ktorých spomína trestnú činnosť z minulosti. Z väzenia tiež napísal autobiografickú knihu.  

 

 

Viac o téme: Mikuláš Černák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu