Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Veľké manévre v Bratislave, kľúčová spoveď Černáka: Takto zavraždili TOP bosa podsvetia!

Mikuláš Černák na dnešnom pojednávaní Zobraziť galériu (9)
Mikuláš Černák na dnešnom pojednávaní (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - V Justičnom paláci bolo dnes poriadne rušno. Na súde ožila stará mafiánska poprava bosa Miroslava Sýkoru. Pred senát sa postavil bos banskobystrického podsvetia z 90-tych rokov minulého storočia Mikuláš Černák, ktorý si odpykáva doživotný trest. Za prísnych bezpečnostných opatrení ho predviedla po zuby ozbrojená eskorta.

Proces v prípade vraždy zakladateľa bratislavskej skupiny sýkorovcov Miroslava Sýkoru spred takmer 20 rokov dnes pokračoval výsluchom Mikuláša Černáka. Bývalý bos banskobystrického podsvetia a viacnásobný vrah vo svojej výpovedi usvedčil troch z pätice obžalovaných – Ľuboša Ferusa, Richarda Benčiča, prezývaného Kofola a Milana Majtána. Prví dvaja menovaní jeho slová priamo na súde odmietli.

Video príchodu Mikuláša Černáka do pojednávacej miestnosti. 

Černák na súde v BA k Sýkorovi

Černák opísal, ako malo dôjsť k vražde Sýkoru

Do pojednávacej miestnosti Okresného súdu Bratislava I priviedli Černáka kukláči. Súdu opísal okolnosti okolo vraždy Sýkoru. Podľa jeho poznatkov ho zastrelili členovia vlastnej skupiny na čele s dnes nebohým Petrom Križanovičom, alias Duranom. Stalo sa tak po roztržke týkajúcej sa nerozdelenia lupu získaného lúpežou nitrianskej pobočky VÚB banky v januári 1996.

Černák opísal, ako za ním prišiel po vražde Sýkoru do Banskej Bystrice Duran v sprievode Richarda Benčiča, Milana Majtána a ďalších mužov, aby mu oznámili, že sa postarali o likvidáciu Sýkoru a preberajú jeho zločineckú skupinu. Schôdzka sa mala uskutočniť v hoteli Lux a dopredu ju telefonicky Černákovi ohlásil Ľuboš Ferus, považovaný za šéfa podsvetia v Nitre. Dôvodom vraj bolo zabezpečiť, aby sa z nej všetci vrátili živí.

Mikuláš Černák
Zobraziť galériu (9)
Mikuláš Černák  (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Duran na schôdzku prišiel podopierajúc sa barlou. Časť nohy mu amputovali potom, ako prežil pokus o jeho zabitie. Vraždu mal podľa Černáka objednať Sýkora, ktorý chcel umlčať rebelujúceho člena skupiny. Duran Černákovi vysvetlil, že sa postaral o likvidáciu Sýroku ako o osobnú vec. Pritom si mal poklepať barlou na protézu. Banskobystričanom opísal, ako bosa popravili na parkovisku pred bratislavským hotelom Holiday Inn.

Ľuboš Ferus
Zobraziť galériu (9)
Ľuboš Ferus  (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Duran navyše oznámil Černákovi, že pokiaľ sa mu nepodrobia sýkorovci, ktorí ašpirovali na nástupníctvo po zavraždenom Sýkorovi, budú zlikvidovaní aj oni. Černák sa neskôr podľa jeho slov dozvedel aj to, že na vraždu Sýkoru mal finančnou sumou presahujúcou milión korún prispieť Ľuboš Ferus, a to zrejme z obavy o svoj život. Černák ho totiž poznal ako niekoho, kto nepáchal násilnú, ale iba ekonomickú trestnú činnosť. "Toto je podľa mňa jediná vražda, do ktorej sa zaplietol," doplnil.

VIDEO Veľké manévre v
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Černák sa podľa jeho slov so Sýkorom stretol ešte pred vraždou v novembri 1996 na benzínovej pumpe v Bratislave. Na schôdzku prišiel Sýkora ešte s väčšou ochrankou ako obvykle. Od Černáka žiadal informáciu, kde nájsť Durana, s ktorým sa dostal do vážneho konfliktu. Černák mu nepomohol. "Miro sa nezachoval fér k chalanom, z lúpeže im dal smiešne sumy a zvyšok chcel preprať cez banku. Sám si pritom kupoval luxusné autá," priblížil konflikt v skupine sýkorovcov. 

VIDEO Veľké manévre v
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

"Vyslovene ma uráža, že som mal dať peniaze na Sýkorovu vraždu. Tieto bratislavsko-bystrické motanice, to už je choré," odmietol slová Černáka Ľuboš Ferus. Obžalovaný Richard Benčič odmietol, že by Černáka poznal. "Nikdy som sa s ním nestretol v Bratislave ani v Banskej Bystrici. Teraz ho vidím prvýkrát v živote," vyhlásil pred súdom. Milan Majtán sa dnešného pojednávania po včerajšej fyzickej indispozícii nezúčastnil.

Video odchodu Mikuláša Černáka z pojednávacej miestnosti. 

Černák na súde k Sýkorovi II.

Černák opisoval to, čo zažil

Obhajca jedného z obžalovaných Ladislav Kuruc skonštatoval, že Černák súdu prezentoval iba subjektívne názory a informácie z počutia od iných. Motívom, prečo sa na doživotie odsúdený zločinec rozhodol svedčiť podľa advokáta je, aby získal nárok na podmienečné prepustenie. To Černák odmietol. "Snažil som sa objektívne popísať skutočnosti, ktoré som zažil," vysvetlil súdu. Vypovedať o svojej zločineckej minulosti vo viac ako 30 prípadoch sa podľa jeho slov rozhodol preto, že vo veku päťdesiatnika prehodnotil svoju minulosť a rozhodol sa ju napraviť.

VIDEO Veľké manévre v
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

VIDEO Veľké manévre v
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Pojednávanie prerušené

Proces bude pokračovať do piatku, keď je naplánovaný výsluch utajovaného svedka cez telemost. Z vraždy Miroslava Sýkoru obžaloval prokurátor Mareka Luptáka, Richarda Benčiča, prezývaného Kofola, Milana Majtána a Ľuboša Ferusa. Posledný menovaný obžalovaný je považovaný za šéfa podsvetia Nitry. V súčasnosti čelí odvolaciemu konaniu na Najvyššom súde SR a v minulosti bol za inú trestnú činnosť právoplatne odsúdený Krajským súdom v Nitre. "Na dnešnom pojednávaní vypovedal jeden svedok. Hlavné pojednávanie bolo prerušené do zajtra, kedy súd predvolá ďalších svedkov," informoval hovorca bratislavského krajského súdu Pavol Adamčiak. 

VIDEO Veľké manévre v
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Mafiánska poprava Sýkoru

Sýkoru mali zavraždiť vo februári 1997 na parkovisku hotela Holiday Inn na Bajkalskej ulici v Bratislave. Podľa obžaloby prišiel Sýkora k hotelu na vozidle Audi A 100 spolu s jedným ochrankárom. Keď vystúpili z auta, ochrankára zasiahli do chrbta streľbou zo samopalu. Samotného Sýkoru najprv zasiahli tromi ranami do nohy, po čom spadol na zem. Sýkora sa však snažil brániť svojou zbraňou značky Smith & Wesson. Útočníci ho vzápätí dorazili streľbou zo samopalu, pričom mu podľa obžaloby výstrelmi spôsobili 13 poranení hlavy a hrudníka.

 

 

 

 

 

Viac o téme: VraždaMikuláš ČernákMiroslav Sýkora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu