Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prípad policajnej brutality z Vranova naberá na obrátkach: Incident vyšetria hneď dve inšpekcie

Zásah policajta vo Vranove nad Topľou.
Zásah policajta vo Vranove nad Topľou. (Zdroj: Foto: Facebook)

PREŠOV – Postup vranovských policajtov a použitie donucovacích prostriedkov pri zásahu proti mladému mužovi, ktorému dal policajt facku a vulgárne sa vyjadroval, prešetrujú dve kontrolné skupiny. Jednu zriadil krajský policajný riaditeľ, druhá je z Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR. Na mimoriadnej tlačovej besede k medializovanému zákroku policajtov vo Vranove nad Topľou to uviedol riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Dušan Sabol.

Ako informoval, prípad sa stal v sobotu o pol štvrtej nadránom, keď policajná hliadka počas služby zaregistrovala pred nočným klubom na Námestí slobody vo Vranove nad Topľou vzájomné potýčky skupiny mladíkov pod vplyvom alkoholu. Potom, čo sa policajtom mladíkov podarilo upokojiť a tí sa začali rozchádzať, vyšiel z baru J. G, , ktorý sa takisto pod vplyvom alkoholu voči policajtom správal drzo, vulgárne kričal, odmietol sa preukázať a blokoval policajné vozidlo.

Hliadka sa preto rozhodla predviesť ho na obvodné oddelenie. Keďže však bola na vozidle určenom na prepravu služobných psov, požiadali o posily. „Mladík bol vyzvaný, aby nastúpil. Keďže to odmietol, za použitia hmatov bol predvádzaný do služobného vozidla,“ uviedol policajný riaditeľ. Vzápätí k autu pristúpil ďalší mladík R. A. a kričal na policajtov, prečo ho berú a čo spravil.


Prečítajte si aj:

Spoveď mladíkov z VIDEa policajnej brutality vo Vranove: Najväčšie peklo prišlo až potom!


Keď policajti chceli zadržaného eskortovať na políciu, R. A. podľa polície opakovane otváral zadné dvere a vyzýval predvádzaného, aby vystúpil z auta. Pri roztržke potom chytil za uniformu policajta, načo podľa Sabola „policajt vykonal obranný zákrok navoľňovacím úderom otvorenou dlaňou ľavej ruky na odpútanie pozornosti a následne pravou rukou chvat s pacifikáciou osoby k zemi“. Počas zákroku ďalší dvaja mladíci začali ťahať zasahujúceho policajta za uniformu, preto ich po neuposlúchnutí výzvy policajti odtiahli a predviedli na políciu. Celkovo policajti predviedli štyri osoby pre neuposlúchnutie výzvy a preto, aby zistili ich totožnosť. 

Na novinárske otázky týkajúce sa toho, že video zachytávajúce udalosť nesedí s popisom, ktorý udávajú policajti v tom, že z neho vyplýva, že to nebol napadnutý mladík, kto sa podľa záznamu snažil dvere na policajnom vozidle otvoriť, krajský riaditeľ odpovedal, že v tejto chvíli nechce robiť závery. „Celá záležitosť je predmetom konania inšpekčnej služby,“ uviedol s tým, že nechce špekulovať ani o tom, či konanie policajta bolo správne alebo nie. „Počkajme si na závery vyšetrovania,“ odvetil.

Zároveň dodal, že konanie policajta ospravedlňovať nejde, ide podľa neho o zistenie skutkového stavu. V rámci použitia vulgarizmov isté pochybenia vidí, ich mieru však určí až vyšetrovanie. „Osoba J. G. je policajtom známa svojím vulgárnym a arogantným správaním. Stíhaný bol za krádeže, rôzne vlámania a použitie odcudzenej platobnej karty. Druhá osoba R. A. záznam nemá,“ uviedol na margo dvoch predvedených policajný riaditeľ.

Policajti, ktorí pri incidente boli, doteraz podľa neho neboli riešení za pochybenia počas služby alebo násilnícke správanie. Neboli v súčasnosti ani postavení mimo službu. „Pokiaľ budú na základe záverov vyšetrovania zistené pochybenia, budú prijaté adekvátne opatrenia. Aj personálne. Ale je potrebný čas, aby sa všetky veci vyhodnotili,“ dodal Sabol. 

​Uviedli aj iný príklad

Krajský policajný riaditeľ zároveň upozornil, že policajti vykonávajú zákroky v náročných podmienkach a „súčasná doba prináša množstvo násilníckych incidentov mladých ľudí s minimálnou mierou rešpektu nielen voči zákonom, ale aj tých, ktorí na tieto zákony dohliadajú“. Najčerstvejší takýto prípad podľa neho zaznamenali prešovskí policajti v noci na štvrtok, keď im tesne po polnoci bol z bytu na Tarasa Ševčenka hlásený pokus o násilné vlámanie cudzím mužom.

Dvadsaťosemročný mladík, bývajúci tri vchody vedľa bytu, do ktorého sa násilne pokúšal dostať, po príchode policajtov agresívne kopal do dverí, slovne na policajtov útočil, vulgárne im nadával a sácal do členov hliadky. Keďže policajné výzvy nerešpektoval a jedného z policajtov opľul, donucovacími prostriedkami ho zaistili. Agresívne sa muž správal aj v policajnom aute a pri predvádzaní do policajnej budovy spadol na zem.

Zlomil si pritom tri rebrá a v súčasnosti je v nemocnici na traumatológii s odhadovanou dobou liečenia štyri týždne. „Muž bol agresívny aj voči pracovníkom rýchlej zdravotníckej pomoci,“ uviedol Sabol. V krvi mu pritom namerali 1,95 promile alkoholu. „Požiadali sme aj o zistenie požitia návykových látok. Prešovský vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre prečin útoku na verejného činiteľa,“ dodal krajský riaditeľ s tým, že aj v tomto prípade postup policajtov preveruje inšpekcia ministerstva vnútra. 

Pozrite si incident z Vranova nad Topľou.

Upozornenie. Na záberoch počuť vulgarizmy.

Brutalita vo Vranove

Viac o téme: PolicajtiVranov nad TopľouDušan Sabol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu