Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Žltačka sa v Brezne stále šíri: Týždenná bilancia hlási ďalších šesť prípadov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BANSKÁ BYSTRICA - Epidémia žltačky v Brezne a jeho okolí sa šíri aj naďalej. Ako informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, v tomto týždni zaznamenali hygienici ďalších šesť prípadov. Dva z nich evidujú v obci Šumiac v rómskej rodine s nízkym hygienickým štandardom.

Spolu sú to v tejto rodine už tri prípady. Ďalšie dve ochorenia sa vyskytli v meste Brezno u súrodencov, Rómov z dobrého hygienického prostredia. Posledné dva prípady ochorení zaznamenali u dospelých osôb z okolia Brezna. Podľa vyjadrenia pracovníčky odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ Moniky Musilovej mali všetci klinické príznaky svedčiace o žltačke typu A.

Protiepidemické opatrenia boli zabezpečené v plnom rozsahu a v ďalšom epidemiologickom šetrení sa pokračuje. Epidémia žltačky trvá v regióne Brezna už tretí týždeň. Spolu bolo hlásených šestnásť ochorení. Žltačka patrí medzi ochorenia, ktoré sú označované ako choroba špinavých rúk. Tento názov vznikol podľa spôsobu prenosu fekálno-orálnou cestou.

Vírus sa do vonkajšieho prostredia totiž vylučuje stolicou a do tela sa dostáva ústami prostredníctvom špinavých rúk alebo znečistenej potravy. V prvom štádiu sa žltačka môže prejaviť ako chrípkové ochorenie alebo angína. Objavia sa vyššie teploty, bolesti hlavy, malátnosť, pocit únavy, bolesti celého tela.

Ochorenie pozvoľna prechádza do druhého štádia, v ktorom sú v popredí nechutenstvo, bolesti pod pravým rebrovým oblúkom, tráviace ťažkosti, tmavý moč, svetlá stolica, žlté sfarbenie očných bielok a pokožky. Je to štádium s príznakmi poškodenia pečene. V tomto štádiu vylučuje chorý do stolice veľké množstvo vírusov a je vysoko infekčný. Pri zistení niektorého z týchto príznakov treba navštíviť praktického lekára, ktorý urobí klinické vyšetrenie. 

Dôležitým krokom v ochrane pred žltačkou je dodržiavanie zásad osobnej hygieny. Dominuje umývanie rúk a dodržiavanie hygienických zásad pri príprave a manipulácii s potravinami a pitnou vodou. Účinnou formou prevencie je očkovanie. Vytvorenie ochrannej hladiny protilátok trvá 15 dní.

Očkovanie je plne hradené z verejného zdravotného poistenia len prípade, že osoba bola v kontakte s chorým, alebo podozrivým z ochorenia. Ak riziko infikovania sa na pracovisku určí pracovná zdravotná služba, očkovanie uhrádza zamestnávateľ. Ostatné osoby si musia očkovaciu látku zaplatiť.

Viac o téme: ŽltačkaBrezno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu