Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Hygienici zverejnili výsledky kontrol: Pozrite sa, kde ste v lete lízali najhorší hnus

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Letná sezóna je za nami a pri tejto príležitosti hygienici znova zverejnili výsledky kontrol slovenských zmrzlinární. Odborníci zistili nedostatky až v 22,5 percent prevádzok. Pozrite sa, kde na Slovensku „varia“ najlepšiu a najhoršiu zmrzlinu a čo všetko do nej primiešavajú.

Správu z uskutočnených kontrol v prevádzkach s výrobou a predajom nebalenej zmrzliny počas letnej sezóny 2016 v Slovenskej republike na svojej stránke zverejnil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. „Kontroly boli zamerané na dodržiavanie hygienických požiadaviek pri výrobe, manipulácii a predaji nebalenej zmrzliny a požiadaviek na jej označovanie,“ spresnil ÚVZ.

Ľudia na ňu čakali roky: Zmrzlina, ktorá sa netopí, po tejto FOTO vás prejde chuť

Hygienikov napríklad zaujímalo, či zamestnancom zmrzlinární nechýbal doklad o spôsobilosti na prácu a zdravotnom stave, ale aj ich dodržiavanie osobnej hygieny. Ďalším dôležitým bodom kontroly bola kontrola chladiacich zariadení či samotné suroviny použité na výrobu sladkej mrazenej pochúťky.

„Regionálne úrady verejného zdravotníctva (ďalej len „RÚVZ“) v Slovenskej republike vykonali počas letnej sezóny 2016 (do 2. 9.) spolu 1 444 kontrol v prevádzkach s výrobou a predajom nebalenej zmrzliny v Slovenskej republike (najviac v Žilinskom kraji – 297 kontrol, v Nitrianskom kraji – 241 kontrol a v Prešovskom kraji – 221 kontrol). Spolu skontrolovali 924 prevádzok s výrobou a predajom nebalenej zmrzliny (najviac v Žilinskom kraji – 170 prevádzok, v Nitrianskom kraji – 143 prevádzok a v Prešovskom kraji - 139 prevádzok),“ ozrejmil ÚVZ.

Najlepšiu zmrzlinu majú v Michalovciach a vo Vranove nad Topľou

Hygienici zistili nedostatky v 208 prevádzkach z 1 444 kontrolovaných, čo predstavuje 22,5 percent (v roku 2015 to bolo 25 percent prevádzok). Najviac nedostatkov odborníci zistili v Nitrianskom kraji (40 prevádzok), v Banskobystrickom kraji (38 prevádzok) a v Prešovskom kraji (32 prevádzok). „Celkovo najviac prevádzok so zistenými nedostatkami sa nachádzalo v územnej pôsobnosti RÚVZ so sídlom v Nových Zámkoch – 16 prevádzok (čo predstavuje 50 % zo skontrolovaných prevádzok), v územnej pôsobnosti RÚVZ so sídlom v Trenčíne – 16 prevádzok (čo predstavuje 36 % zo skontrolovaných prevádzok) a v územnej pôsobnosti RÚVZ so sídlom v Nitre – 12 prevádzok (čo predstavuje 23 % zo skontrolovaných prevádzok),“ doplnil ÚVZ. Naopak, žiadne nedostatky nezistili v Michalovciach, kde celkovo skontrolovali 15 prevádzok a vo Vranove nad Topľou (celkovo tu skontrolovali 12 prevádzok).

Azofarbivá v zmrzline

Tromi najčastejšími nedostatkami boli neodobraté a neodložené vzorky vyrobených zmrzlín na dobu 48 hodín (v 30 prevádzkach), nedostatky v prevádzkovej hygiene, napr. nezabezpečený prívod tečúcej teplej vody, neporiadok v zázemí stánku - znečistený pracovný stôl, špinavé steny vo výrobnej miestnosti, časť odpadkov na podlahe v zadných priestoroch výrobnej časti stánku (v 25 prevádzkach) a nedodržaná osobná hygiena pracovníkov (znečistený pracovný odev, nevhodný pracovný odev, zamestnanec v civilnom oblečení, chýbajúca pokrývka hlavy, zamestnankyne s dlhými a nalakovanými nechtami (v 24 prevádzkach). Pomerne častým nedostatkom bola aj chýbajúca informácia pre spotrebiteľa o obsahu azofarbív a alergénov v predávanej zmrzline. Niektoré z farbív môžu mať nepriaznivé účinky na činnosť a pozornosť detí a táto informácia by mala byť umiestnená na viditeľnom mieste.

Baktérie a nepovolené látky

Pri kontrolách hygienici odoberali aj 2 118 vzoriek na mikrobiologickú analýzu. „Z uvedeného počtu nevyhovelo požiadavkám platnej legislatívy 245 (12 %) vzoriek zmrzliny z dôvodu nadlimitného počtu Enterobacteriaceae (142 vzoriek), koliformných baktérií (106 vzoriek), kvasiniek (93 vzoriek), ale aj plesní (27 vzoriek) a koagulázopozitívnych stafylokokokov (2 vzorky). 1 vzorka zmrzliny nevyhovela pre prítomnosť podmienene patogénneho mikroorganizmu Klebsiella pneumoniae a 1 vzorka zmrzliny nevyhovela pre zistenú prítomnosť podmienene patogénneho mikroorganizmu Escherichia coli. Zároveň bolo odobraných 1 021 vzoriek zmrzliny na chemickú analýzu, z ktorých nevyhovelo 81 vzoriek (8 %) zmrzliny (v roku 2015 nevyhovelo 12 % vzoriek zmrzliny). Sedemdesiat vzoriek zmrzliny nevyhovelo z dôvodu použitia nepovolených farbív – E 104, E 110 a E 124 a v 11 vzorkách zmrzliny bol zistený prekročený povolený limit používaných farbív podľa platnej legislatívy,“ dodal ÚVZ.

Podľa odborníkov išlo o farbivá Tartrazín (E 102), Azorubín (E 122), Červená Allura AC (E 129) a Patentná modrá (E 131). Používanie farbív Chinolínová žltá (E 104), Žltá SY FCF/pomarančovožltá S (E 110), Ponceau 4R, košenilová červená A (E 124) nie je v zmrzlinách povolené, upozornili hygienici. Pri kontrolách hygienici odoberali aj 896 stery z prostredia, pracovných plôch, pracovných odevov a rúk zamestnancov, z ktorých bolo 146 (16 %) nevyhovujúcich z dôvodu kontaminácie patogénnymi a podmienene patogénnymi mikroorganizmami: dva stery z rúk zamestnancov vykazovali nevyhovujúcu čistotu pre prítomnosť Staphylococcus aureus a jeden ster z ruky zamestnanca pre prítomnosť Enterococcus faecalis, v jednom stere z ruky pracovníčky bol zistený prekročený limit koliformných baktérií a tiež zistená prítomnosť Klebsiella species a Enterobacter. V jednej prevádzkarni nevyhovelo deväť sterov z pracovných plôch, odevov a rúk zamestnanca pre zvýšený počet Bacillus cereus.

Hygienici naparovali pokuty

„Za zistené nedostatky bolo pri kontrolách uložených spolu 123 blokových pokút v celkovej sume 7 914 € (najviac a v najvyššej celkovej sume v Trnavskom kraji - 26 blokových pokút v celkovej sume 2 245 € a v Nitrianskom kraji - 39 blokových pokút v celkovej sume 2 098 €). Začatých bolo 51 správnych konaní vo veci uloženia pokuty. Najviac správnych konaní vo veci uloženia pokuty a v najvyššej celkovej sume bolo začatých v Trenčianskom kraji a v Nitrianskom kraji,“ informoval ÚVZ. 

Hygienici zverejnili výsledky kontrol:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Viac o téme: ZmrzlinaHygienaKontrola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu