Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slováci, pozor, valí sa na nás poriadna zima: Definitívny koniec tepla, prudký pád o 15 stupňov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Kým koniec septembra priniesol rekordné teplotné maximá, začiatok októbra bude v znamení výrazného ochladenia. Práve dnešok je podľa odborníkov Slovenského hydrometeorologického ústavu dňom zlomu, po ňom už treba naozaj siahnuť hlboko do šatníka a vyloviť čiapky, teplé bundy aj topánky. Teploty v noci totiž klesnú až k nule.

Letným dňom je koniec

"V posledných septembrových dňoch sa nad južnou polovicou Európy rozprestierala rozsiahla tlaková výš, po okraji ktorej prúdil na naše územie od západu teplý vzduch. Tento prílev  v závere septembra ešte zosilnel," vysvetľujú dôvody nadpriemerne teplého počasia v predchádzajúcich dňoch meteorológovia SHMÚ Cyril Siman a Miroslav Šinger.

Upozorňujú v tejto súvislosti na to, že v posledných dvoch septembrových dňoch zaznamenali na viacerých miestach Slovenska aj letný deň. "Najteplejšie bolo 29. septembra v Žihárci, kde namerali 27,4 stupňa Celzia. Viac ako 27 stupňov bolo v tento deň aj v Kuchyni pri Malackách, pričom nad 27 stupňov sa na tejto stanici oteplilo ešte aj v piatok 30. septembra," informujú meteorológovia na stránke SHMÚ.

Slováci, pozor, valí sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Dopĺňajú, že teplo nebolo len cez deň, ale aj v noci a to najmä z 28. na 29. septembra. "Najteplejšiu noc od začiatku pozorovaní zaznamenali nie len na bratislavskom letisku, kde teplota neklesla pod 16,6 stupňa, ale napríklad aj v Poprade, kde v noci namerali 12,4  stupňa Celzia, čo bola na daný dátum rekordná hodnota," spresňujú meteorológovia.

Teplotné rekordy nás už v dobrom neprekvapia

Ako však avizujú, oddnes bude cez strednú Európu na východ postupovať studený front spojený s tlakovou nížou so stredom nad severozápadným Nemeckom. Tlaková níž sa bude presúvať ďalej na východ a súčasne sa nad Nórskom začne vytvárať mohutná tlaková výš. Medzi týmito dvoma útvarmi začne do strednej Európy prúdiť studený, pôvodom arktický vzduch od severovýchodu, pričom bude aj silno veterno, kvôli výrazným rozdielom v tlaku vzduchu. "Denné maximálne teploty postupne klesnú z 20 až 25 stupňov Celzia, ktoré sme namerali v sobotu (1. 10.), na tri až 11 stupňov Celzia vo štvrtok 6. októbra," upozorňujú odborníci SHMÚ.

Nový októbrový týždeň prinesie prevažne veľkú oblačnosť a na viacerých miestach aj zrážky, pričom vzhľadom na silné severné prúdenie môžu byť najmä na severných návetriach hôr aj intenzívne. "Na horách vzhľadom na výrazne ochladenie zrážky postupne prejdú do snehových, pričom najmä vo vysokých polohách sa vytvorí aj súvislá snehová pokrývka," informujú meteorológovia. Potrebné je rátať aj so silným nárazovým vetrom, najmä od utorka popoludnia do stredy večera, keď nárazy vetra presiahnu miestami rýchlosť 70 km/h.

Slováci, pozor, valí sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock)

Výrazné októbrové ochladenia podľa meteorológov nie je u nás ničím výnimočným. "Aj v minulom roku sa v prvej polovici októbra takisto výrazne ochladilo, na severe dokonca nasnežilo aj v nižších polohách a bolo ešte chladnejšie," pripomínajú Siman a Šinger z SHMÚ.

Predpoveď na budúci týždeň

V pondelok má byť oblačno až zamračené a na mnohých miestach sa vyskytne dážď alebo prehánky. Na juhozápade bude popoludní premenlivá oblačnosť. Od cca 2000 m treba rátať so snežením. Najvyššia denná teplota vystúpi na 10 až 15, na juhu okolo 17 stupňov. Severozápadný vietor bude miestami fúkať rýchlosťou 5 až 25 km/h, pri nárazoch okolo 45 km/h.

Aj v utorok sa zobudíme do oblačného až zamračeného dňa, na viacerých miestach sa objavia prehánky alebo dážď, na severe aj intenzívne zrážky. Bude veterno a chladno. Najnižšia nočná teplota klesne na 11 až 6, najvyššia denná ukáže 11 až 15, na severe miestami okolo 9 stupňov. Pobyt vonku nám znepríjemní aj studený vietor.

V stredu bude pokračovať prílev arktického vzduchu, ktorý sa podpíše pod premenlivé počasie a postupne veľkú oblačnosť. Najmä na severe si užijeme prehánky alebo dážď. Od cca 900 m, v noci na severe aj nižšie, môže snežiť. Má byť opäť chladno a veterno. Najnižšia nočná teplota spadne iba na 7 až 3, na severe okolo 1 stupňa, najvyššia denná dosiahne 7 až 12, na severe a na Horehroní 3 až 7 stupňov. Viať bude prevažne severozápadný vietor rýchlosťou 15 až 35 km/h, v nárazoch miestami 55 až 70 km/h.

Slováci, pozor, valí sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock)

Vo štvrtok má byť oblačno až zamračené, na viacerých miestach sa vyskytne dážď, na severe aj intenzívny. Aj tentokrát nás nepoteší ani vietor, ani chlad. Najnižšia nočná teplota spadne na 7 až 1, najvyššia denná sa vyšplhá na 7 až 11, na severe a na Horehroní okolo 5 stupňov.

Ani v piatok sa počasie nezmení. Čaká nás prevažne veľká oblačnosť a miestami dážď alebo prehánky. Vo vysokých polohách opäť sneženie. Chladno. Ortuť teplomera v noci ukáže 7 až 1, cez deň 8 až 13, na severe miestami okolo 6 stupňov.

Cez víkend sa budú musieť Slováci zmieriť s tým, že jeseň ponúkne svoju chladnú tvár a ani v čase pracovného voľna nebude počasie teplejšie a krajšie. V sobotu má byť oblačno až zamračené a postupne sa objaví miestami dážď, vo vysokých polohách sneženie. Najnižšia nočná teplota zostúpi na 8 až 3, najvyššia denná to dotiahne na 7 až 13 stupňov.

Viac o téme: SHMÚPredpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu