Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Spoveď znalca v najemotívnejšom procese: Hrozivá diagnóza, prečo otec zabudol na Kristínku (†2)

Nebohá Kristínka a jej rodičia Zobraziť galériu (5)
Nebohá Kristínka a jej rodičia (Zdroj: Foto: Ján Zemiar, archív)

NITRA - Aj po vyše roku od mimoriadne tragickej udalosti, keď v rozhorúčenom aute prišla o život dvojročná Kristínka, vháňa jej tragický odchod z tohto sveta slzy do očí. Milujúci otec Jozef, ktorý dcérku zabudol vysadiť v škôlke, do konca života na svoju chybu nezabudne.V rámci vyšetrovania smutného prípadu sa podrobil mnohým znaleckým skúmaniam. Odborníci sa zhodujú, že v jeho prípade mohlo ísť o syndróm zabudnutého dieťatka. Svoje závery predniesli na včerajšom súde.

"Ide o osobnosť bez zistenej patológie, ktorá má nadpriemerné intelektové schopnosti. Nemožno spochybniť jednoznačne pozitívny vzťah otca k dcére," uviedla súdna znalkyňa pred sudcom závery svojich zistení o obžalovanom Jozefovi. Na otázku, prečo si otec na svoje dieťa nespomenul, uviedla, že sa nadmerne koncentroval. Dodala, že vek otca v tomto prípade nehral úlohu. 

Syndróm zabudnutého bábätka

Odborná literatúra uznáva syndróm zabudnutého bábätka, no takýto termín sa aktuálne v medzinárodnej klasifikácii chorôb u nás nevyskytuje. Znalkyňa ale zároveň dodala, že zmeny v tejto klasifikácii sa vykonávajú v určitej periodicite. "Mám vedomosť o tom, že niektoré choroby boli v tejto klasifikácii, ale už nie sú s tým, že následne došlo k ich vylúčeniu a tiež niektoré z chorôb sa do tejto klasifikácie doplnili," vysvetlila, čím pripustila možnosť, že o tomto syndróme budeme v budúcnosti hovoriť aj na Slovensku. V zahraničí sa totiž už vyskytuje a je podchytený odbornou literatúrou. 

Spoveď znalca v najemotívnejšom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar, archív)

Jozefova obhajoba stojí práve na tom, že v jeho prípade išlo o spomínaní syndróm. Prokurátorka sa na súde zaujímala, či pracovné záležitosti mohli spôsobiť neprimerane veľký stres u Jozefa a zároveň či to bolo dôvodom, že zabudol na svoje dieťa. "Nezistila som, že by bol vystavený extrémnym záťažovým faktorom, aj keď bol ten deň náročnejší," odpovedala znalkyňa. "Ak by som v živote zažil nebezpečnú situáciu, hneď by ma napadlo, kde sú moje deti. Práve vtedy by ma napadlo, čo je s nimi a nie žeby som prestal myslieť," uviedol Jozef po výsluchu znalkyne.  

Neurologické vyšetrenie prezradilo veľa

Jozef sa podrobil aj neuropsychologickému vyšetreniu. Ide o vyšetrenie poruchy činnosti mozgu, pričom sa používajú špeciálne metódy. "Syndróm zabudnutého bábätka má v odbornej literatúre popísané neuropsychologické podklady. Súvisí so špecifikami činnosti mozgu a dá sa odhaliť len cielene," uviedol druhý súdny znalec na pojednávaní. "U obžalovaného je zásadným problémom pozornosť, keď sa musí rozhodovať medzi viacerými podnetmi. Ide o prepájanie z jedného budu na druhý, v tomto môže mať obžalovaný problém. Dôsledkom takých omylov môže byť aj tragická udalosť. V odbornej literatúre ide o zlyhanie kognitívneho myslenia, ktoré vedie k syndrómu zabudnutého dieťaťa," vysvetlil.

Spoveď znalca v najemotívnejšom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar, archív)

Špecifická diagnóza

Znalec jednoznačne skonštatoval, že Jozef zabudol na svoju dcérku, kvôli jeho neschopnosti zamerať sa na viacero podnetov. "Jeho schopnosť pamätať si je nižšia. Má zvýšený sklon k nabiehaniu k rutine, teda do aktivít, ktoré bežne robí. To, že mal dieťa odniesť do škôlky, narušilo jeho stereotyp, narušilo jeho myslenie. Je jednoducho taký človek," uviedol znalec. "Človeku mimovoľne nabiehajú povinnosti v hlave, a to sú aktivity, ktoré dokážu odkloniť od toho, čo treba aktuálne vykonať."  Znalec ďalej povedal, že základným omylom je myslieť si, že by pri tomto syndróme došlo k nejakému extrémnemu stresu. "V prípade obžalovaného ide o diagnózu, ktorá vzniká za špecifických okolností, jednoducho za takých, za ktoré človek nemôže. Konanie obžalovaného sa nedá považovať za konanie z nedbanlivosti. Skutok má povahu nevedomej, neuvedomelej povahy," priklonil sa znalec k tvrdeniu obhajoby. "V podstate sa statožňuejm s tým, že išlo o syndróm zabudnutého dieťatka," zdôraznil znalec.   

Záver súdneho znalca

"Dospeli sme k záveru, že konanie obžalovaného má vysvetlenie v psychologickom aj v neurologickom hľadisku. Keďže v literatúre je popísaný syndróm zabudnutého bábätka napriek tomu, že nie je časťou známych klasifikácií chorôb, ako znalecký ústav pripúšťame jeho existenciu. Sme toho názoru, že takýto syndróm existuje, má svoje opodstatnenia, z odborného hľadiska ho prijímame a považujeme za zmysluplný. Vzhľadom na skutočnosť, že naše zistenia sú v zhode s opisom tohto syndrómu, súbor všetkých činitelov, ktorý viedol ku kritickému konania obžalovaného, možno nazvať syndrómom zabudnutého bábätka," konštatoval súdny znalec na včerajšom pojednávaní. 

Spoveď znalca v najemotívnejšom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar, archív)

Tragédia sa stala vlani v lete

Kristínka zomrela v rozhorúčenom aute vlani v lete. Teplota vzduchu bola v osudný deň 35,4 stupňov Celzia. Dievčatko zomrelo na zlyhanie centrálneho nervového systému vplyvom vysokej teploty. Jozef je obžalovaný z usmrtenia z nedbanlivosti. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody v trvaní od dvoch do piatich rokov. Obhajoba ale hovorí o zabudnutí, zlyhaní pamäte a o syndróme zabudnutého bábätka.

Otec na pojednávaní rozprával o osudnom dni. So stiahnutým hrdlom a so slzami v očiach vypovedal o najhoršej a najstrašnejšej chvíli svojho života. Výpoveď niekoľkokrát prerušilo hrozné ticho, keď milujúci otec nemohol prísť k slovu a vydať zo seba hlások. Prítomní v pojednávacej miestnosti mali slzy na krajíčku, emóciám sa nemohli ubrániť. Miestnosťou sa ozývalo vzlykanie. Aj keď Kristínke život už nikto nevráti, otec je hlboko poznačený do konca svojho života. "Trauma zo straty dieťaťa je taká silná, že vylučuje, aby sa niečo podobné stalo v budúcnosti," odznelo z úst znalca v závere pojednávania. Proces bol prerušený po prečítaní listinných dôkazov. Ďalšie pojednávanie je naplánované na 4. novembra. Doteraz sa na Slovensku podobný prípad nestal, súdy podobný prípad nikdy nepojednávali.

Viac o téme: TragédiaSmrťJozefNitraKristínka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu