Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Malinová sa bude brániť voči obvineniu

Hedviga Malinová
Hedviga Malinová

BRATISLAVA - Študentka maďarskej národnosti Hedviga Malinová sa bude brániť voči obvineniu polície z toho, že si vymyslela vlaňajšie napadnutie v Nitre.

Advokát Malinovej pre televíziu TA3 potvrdil, že voči rozhodnutiu vyšetrovateľa podá sťažnosť. Študentke hrozí za krivú výpoveď a krivú prísahu päťročné väzenie. Spory o incident minulý rok zostrili vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom.

Malinová minulý rok tvrdila, že ju prepadli a zbili dvaja nakrátko ostrihaní muži cestou do školy, keď ju počuli hovoriť po maďarsky. Napísali jej údajne aj urážlivý nápis na blúzku. Polícia a prokuratúra však už skôr vyhlásili, že si študentka útok vymyslela.

Polícia obvinila Malinovú v pondelok, na podanie sťažnosti má čas tri dni po doručení uznesenia. Podľa advokáta Romana Kvasnicu je rozhodnutie vyšetrovateľa nezákonne, využije preto možnosť podania sťažnosti. "Z tohto rozhodnutia vlastne nevieme, čoho sa mala dopustiť, akého protiprávneho konania," povedal Kvasnica pre TA3. Polícia prípad naďalej vyšetruje.

Údajný útok na študentku vzbudil veľkú diskusiu. Informácie o prepadnutí sa totiž objavili na verejnosti necelé dva mesiace po tom, čo sa moci ujala nová vláda Roberta Fica, ktorej súčasťou je aj Slovenská národná strana (SNS) Jána Slotu. Na správy o útoku reagoval bezprostredne aj maďarský premiér Ferenc Gyurcsány, ktorý vyzval Slovensko, aby sa dištancovalo od protimaďarských prejavov. Malinovej sa tiež zastala opozičná Strana maďarskej koalície.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu