Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Malinovú obvinili z krivej výpovede

Hedviga Malinová Zobraziť galériu (9)
Hedviga Malinová

BRATISLAVA - Polícia dnes obvinila študentku maďarskej národnosti Hedvigu Malinovú z toho, že si vymyslela vlaňajšie napadnutie v Nitre.

Polícia dnes obvinila študentku maďarskej národnosti Hedvigu Malinovú z toho, že si vymyslela vlaňajšie napadnutie v Nitre. Za údajnú krivú výpoveď a krivú prísahu jej hrozí až päťročné väzenie, povedal ČTK hovorca policajného prezídia Martin Korch. Spory o incident minulý rok zostrili vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom. Opozičná SMK, ktorá sa študentky zastala už skôr, postup polície spochybnila.

Malinová minulý rok tvrdila, že ju prepadli a zbili dvaja nakrátko ostrihaní muži cestou do školy, keď ju počuli hovoriť po maďarsky. Napísali jej údajne aj urážlivý nápis na blúzku. Polícia a prokuratúra však už skôr vyhlásili, že si študentka útok vymyslela.

"Prebieha naďalej vyšetrovanie. Keď bude ukončené, vyšetrovateľ predloží spis prokuratúre s návrhom na podanie obžaloby," dodal Korch. Polícia po údajnom útoku tvrdila, že nápis na študentkinej blúzke sa zhodoval s Malinovej rukopisom, okrem toho sa podľa vyšetrovateľov jej DNA objavila na známke obálky, v ktorej jej po prepade poslali veci.

Malinovej obhajca Roman Kvasnica ČTK povedal, že polícia zverejnením informácie o obvinení porušila prezumpciu neviny. K obvineniu sa však bližšie nevyjadril. "Musíme vedieť, z akého protiprávneho konania bola obvinená. Mne nebolo zatiaľ nič doručené, čiže sa je veľmi ťažké k tomu vyjadrovať," povedal Kvasnica.

Študentka sa ešte vlani v decembri obrátila na Ústavný súd, pretože podľa nej polícia a prokuratúra porušili jej ľudské práva.

Malinovej sa aj dnes zastala opozičná SMK. "My dôverujeme slečne Hedvige a žiadame ústavné orgány, aby zistili, čo sa stalo v auguste v minulom roku v Nitre s touto dievčinou," povedal ČTK predseda SMK Pál Csáky. Prípad študentky je podľa Csákyho testom fungovania právneho štátu na Slovensku. "Na jednej strane vidíme fakty vo forme lekárskych nálezov z dvoch nezávislých nemocníc, fakty, ktoré sú podložené fotkami a výpoveďami vysokoškolských profesorov, na druhej strane vidíme nepresvedčivé výroky ministra vnútra, respektívne nepresvedčivé kroky polície," dodal Csáky.

Údajný útok na Malinovú vzbudil veľkú diskusiu. Informácie o prepadnutí sa totiž objavili na verejnosti necelé dva mesiace po tom, čo sa moci ujala nová vláda Roberta Fica, ktorej súčasťou je aj Slovenská národná strana (SNS) Jána Slotu. Na správy o útoku reagoval bezprostredne aj maďarský premiér Ferenc Gyurcsány, ktorý vyzval Slovensko, aby sa dištancovalo od protimaďarských prejavov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu