Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na Slovensku je nebezpečná voda, nepite ju! Strašia Briti: Zistili sme, kde je pravda zakopaná

Pitná voda na Slovensku je úplne v poriadku Zobraziť galériu (3)
Pitná voda na Slovensku je úplne v poriadku (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Pred pár dňami rozvíril vášne na Slovensku článok o tom, že u nás nie je bezpečné piť vodu z kohútika. Už na prvý pohľad vám musí byť jasné, že je to nezmysel. Potvrdili to aj odborníci, ktorí akékoľvek obavy vyvrátili a oprávnene sa hnevajú na novinárov šíriacich zavádzajúce a ničím nepodložené informácie.

Mnohí Slováci ostali poriadne prekvapení po tom, ako si prečítali článok na webe britského denníka Daily Mail o tom, že pitie vody z vodovodu by mohlo spôsobiť zdravotné problémy. To je predsa absolútne nezmysel, hovorili si. A úrady im dali za pravdu, keď zverejnené informácie vyvrátili s tým, že voda tečúca z našich kohútikov je absolútne v poriadku. 

Prekvapí vás, ale pitná
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Na Slovensku máme vo verejných vodovodoch bezpečnú pitnú vodu, ktorej zdrojom je predovšetkým podzemná voda. Dokazujú to aj výsledky prevádzkovej kontroly, ktorú vykonávajú dodávatelia (prevádzkovatelia), ale aj orgány verejného zdravotníctva v rámci vlastného monitorovania kvality vody priamo u spotrebiteľa. Súhrnnou správou na európskej úrovni je dokument verejne prístupný na webe dwd.etcicm.cenia.cz," uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická. Zverejnené informácie v britskom denníku nepríjemne zaskočili snáď každého. "Nevychádzajú z dôveryhodných zdrojov a aj zaradenie Slovenska si v jednotlivých mapách protirečí. Preto považujeme uvedené údaje za zavádzajúce a bezpredmetné," dodala Skalická. 

Je to nezmysel, rovnakú vodu ako tu, majú aj inde v Európe

Obavy z pitnej vody sú úplne zbytočné aj podľa Asociácie vodárenských spoločností. "Na Slovensku je v súčasnosti napojených na verejný vodovod takmer 88 percent obyvateľov. Z celkového počtu obcí, ktorých je na Slovensku 2891, je napojených 2349. Voda dodávaná verejným vodovodom sa pred jej vstupom do distribučnej siete zdravotne zabezpečuje. V praxi to znamená, že je dezinfikovaná, čiže zbavená akýchkoľvek baktérií, vírusov či patogénnych látok, ktoré by mohli spôsobiť ochorenie. Kvalita vody vo verejnom vodovode je pravidelne monitorovaná a kontrolovaná tak, aby spĺňala všetky požiadavky uvedené v NV SR č. 354/2006 Z. z., ktorým sa ustanovujú požiadavky na vodu určenú na ľudskú spotrebu," povedala pre Topky Ivana Mahríková z asociácie. 

Voda z vás kilá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: photl.com)

Uvedené nariadenie je navyše v súlade so smernicou Rady Európy o kvalite vody určenej na ľudskú spotrebu, ktorá je záväzná pre všetky krajiny EÚ. Z toho vyplýva, že na Slovensku, ako aj v Nemecku, Česku či akejkoľvek inej členskej krajine sú dodržiavané rovnaké pravidlá pre kvalitu pitnej vody dodávanej verejným vodovodom. "Tvrdenia denníka Daily Mail sú absolútne nesprávne a zavádzajúce. Uvedený článok poškodzuje dobré meno Slovenska. Jeho tvrdenia nevychádzajú z reálnych podkladov a môžu nepriaznivo ovplyvniť cestovný ruch na Slovensku," poznamenala Mahríková.  

Akékoľvek obavy sú teda vyvrátené už aj oficiálne. Preto nabudúce, keď si budete čapovať pohár vodou z vodovodu, s pokojným svedomím ho vypite. 

 

Viac o téme: VodaPitná voda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu