Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Slovákov pobúril článok známeho britského denníka: Robíte si z nás srandu, to je úplný NEZMYSEL!

Na Slovensku vraj nemáme kvalitnú pitnú vodu Zobraziť galériu (3)
Na Slovensku vraj nemáme kvalitnú pitnú vodu (Zdroj: citybase apartments)

LONDÝN - Zahraničné médiá sa opäť vyznamenali, čo sa týka znalostí o Slovensku. Uverejnili totiž článok, podľa ktorého nie je v našej krajine bezpečné piť vodu z vodovodu, pretože by sa mohli ľudia nakaziť. Pritom je všeobecne známe, že Slovensko má jednu z najkvalitnejších pitných vôd v Európe a taktiež podzemné zásoby, ktoré nám môže závidieť celý svet.

Keď cestujete do zahraničia, nie je odveci si zistiť, či je tam pitná voda. Pokiaľ je vašou cieľovou destináciou krajina tretieho sveta, obavy sú na mieste a odborníci odporúčajú piť len vodu balenú. No že nie je bezpečné piť vodu z kohútika aj na Slovensku, to je naozaj novinka!

Britský bulvárny denník Daily Mail v nedeľu zverejnil článok o tom, v ktorých európskych krajinách je bezpečné piť vodu z kohútika a v ktorých sa to, naopak, neodporúča. Odvoláva sa pritom na portál sprostredkujúci ubytovanie Citybase Apartments. No a Slovensko šokujúco zaradil medzi štáty, kde by ste piť vodu z vodovodu nemali, pretože by vám to mohlo spôsobiť zdravotné problémy ako napríklad hnačku. K takýmto krajinám vraj patrí aj Maďarsko, Ukrajina, Rusko, Rumunsko, Bulharsko, Chorvátsko či Arménsko. V nich by ste takúto vodu nielenže nemali piť, ale ani si s ňou umývať zuby alebo sa v takej sprchovať. 

Slovákov pobúril článok známeho
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Naopak, podľa infografiky v takom Švédsku, Nemecku, Španielsku, Veľkej Británii, Holandsku, Francúzsku, Taliansku, Grécku, Poľsku či Česku sa napiť z kohútika pokojne môžete. 

Správa o tom, že Slovensko zaradili medzi problémové krajiny čo sa týka pitnej vody, vyvolala veľké pobúrenie. Nie je jasné, na základe akých údajov sa dotyčný portál dopracoval k takejto informácii, je však určite nesprávna a najmä zavádzajúca a poškodzujúca povesť Slovenska a zrejme aj ďalších krajín, ktoré sa ocitli v tejto nelichotivej infografike neprávom. O kvalite slovenskej pitnej vody nemožno vôbec pochybovať, nehovoriac o tom, že vďaka Žitnému ostrovu či Veľkej Fatre máme jedny z najväčších zásob pitnej vody na obyvateľa na svete. 

Slovákov pobúril článok známeho
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Spomínaný článok si vyslúžil obrovskú kritiku najmä kvôl svojej neodbornosti a nepodloženým informáciám. Komentovalo ho viacero Slovákov, ale aj Litovčanov, ktorí vraj tiež doma nemajú kvalitnú pitnú vodu. "Do pekla, o čom to točíte? Slovensko má monopol na pitnú vodu! Naopak, v takom Nemecku v niektorých hosteloch sa voda z kohútika nedala vôbec piť," napísal Erik z Košíc. "Voda v Litve je absolútne pitná a nezávadná. Informácie, na ktoré sa v článku odvolávate, sú totálne mimo," pridáva sa Litovčan s prezývkou godbjorn. 

Na základ akého kľúča vyberali redaktori krajiny, v ktorých piť či nepiť vodu z kohútika, je teda otázne. Pri pohľade na infografiku by sme ale pokojne mohli povedať, že jej autor spravil jednu čiaru a rozdelil Európu na západnú a východnú. Presne tak to totiž vyzerá. Diskutabilné sú aj samotné zobrazenia jednotlivých štátov, resp. ich hraníc. Podľa infografiky totiž Slovensko buď vôbec neexistuje, alebo je súčasťou Maďarska či Česka. Výpovednú hodnotu článku najlepšie vyjadril istý Angličan, keď napísal: "Toto je pravdepodobne najnepresnejší článok, aký bol kedy napísaný." 

Viac o téme: SlovenskoVodaPitná vodaVoda z vodovodu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu