Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Slovensko odštartovalo predsedníctvo EÚ: Budeme terčom teroristov viac ako kedykoľvek predtým!

Policajti v uliciach Bratislavy. Zobraziť galériu (3)
Policajti v uliciach Bratislavy. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko je od dnes v stredobode pozornosti. Naša krajina totiž preberá predsedníctvo v Rade EÚ. S tým súvisí množstvo návštev a podujatí vysokých politických predstaviteľov z celej Európy. Je logické, že táto veľká udalosť pritiahne pozornosť radikálov a teroristov. Topky oslovili bezpečnostných analytikov, aby zhodnotili riziko, ktoré Slovensku hrozí. Máme sa báť? Zvládnu to naše bezpečnostné zložky?

Riziko tu existuje, priznávajú odborníci. Aké je však veľké? "Isteže, riziko teroristického útoku na našom území sa zvyšuje naším predsedníctvom, zároveň ale aj teroristi si uvedomujú, že súčasťou predsedníctva budú aj mimoriadne bezpečnostné opatrenia," povedal pre Topky bezpečnostný analytik Milan Žitný s tým, že teroristi si uvedomujú zvýšenú atraktivitu potenciálnych cieľov, ale zároveň aj pre nich sťažené podmienky.

Teroristi tu nemajú zázemie

Ďalšie negatívum pre teroristov vidí analytik v ich zázemí na našom území. "Handicapom pre teroristov je fakt, že na našom území nemajú také logistické zázemie, aké majú napdíklad vo Francúzsku, Belgicku alebo Nemecku," tvrdí Žitný a upozorňuje, že "na území Rakúska už také zázemie majú a odtiaľ je k nám na skok."

Slovensko odštartovalo predsedníctvo EÚ:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Ako však varuje, nemôžeme podceniť nič. "Čiže riziko tu je a nepochybne si naše bezpečnostné orgány musia v zabezpečovaní predsedníctva počínať tak, že nie je malé a netreba nič podceňovať," dodal na záver odborník na bezpečnostnú politiku.

Riziko bude zvýšené

Podľa Jaroslava Naďa je riziko vyššie, ale zase to netreba so strachom preháňať. "Tieto podujatia môžu byť lákadlom pre rôzne teroristické, ale aj radikálne supiny, vrátane tých slovenských. Čiže riziko prípadnej bezpečnostnej udalosti je vyššie ako v štandardnom období, ale nie je vysoké," zareagoval pre Topky.

Slovensko odštartovalo predsedníctvo EÚ:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Naď pripomína situáciu, kedy si naše bezpečnostné zložky poradili s organizáciou dôležitej politickej udalosti. "Naše spravodajské zložky, vrátane tých spravodajských, sa ale na tento fakt pripravujú už naozaj niekoľko rokov a predpokladám, že tak ako aj v minulosti, keď sa tu uskutočnilo napríklad rokovanie Bush - Putin alebo stretnutie ministrov obrany členských krajín NATO, bezpečnosť bude zaistená na najvyššej úrovni," dodal Naď.

V Bratislave bude viac policajtov

Policajný prezident Tibor Gašpar ubezpečil, že v uliciach bude aj viac policajtov. V súvislosti so slovenským predsedníctvom sa zároveň zvýši počet policajných hliadok v meste, nielen v centre mesta. Dohliadať sa bude na verejný poriadok, ochranu osôb s nižším či vyšším stupňom ochrany, bezproblémový priebeh rokovaní či presunu jednotlivých delegácií.

"Okrem toho máme činnosť zameranú aj na získavanie hrozieb a informácií s tým spojených," povedal Gašpar. Pripravené sú podľa neho opatrenia aj v prípade možných nepokojov či kontrapodujatí menšieho i väčšieho rozsahu, prípadnej teroristickej hrozby a podobne. Z pochopiteľných dôvodov sa však bližšie špecifikovať nedajú.

Viac o téme: BezpečnosťTerorizmusPredsedníctvoSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu