Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ďalší krok Európskej únie proti terorizmu: Príprava teroristických útokov bude trestný čin!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL/ŠTRASBURG – Poslanci Európskeho parlamentu (EP) schválili návrh smernice, podľa ktorej by mala byť na území celej Európskej únie príprava teroristických útokov pokladaná za trestný čin.

Za návrhom smernice stoja poslanci z parlamentného Výboru pre občianske slobody (LIBE), ktorí sa na texte o kriminalizácii prípravy teroristických činov dohodli v pondelok večer v Štrasburgu, na úvod júlového plenárneho zasadnutia europarlamentu.

Text bol schválený 41 hlasmi za, štyria poslanci boli proti a desiati sa zdržali hlasovania. Legislatívny návrh z dielne LIBE, ktorý bude teraz prerokovaný s Radou EÚ (ministri členských štátov), chce uložiť všetkým členským krajinám, aby trestne stíhali šéfovanie teroristických skupín a tých, ktorí sa zúčastňujú na aktivitách takýchto skupín.

Navrhovaná smernica plánuje označiť za trestný čin nábor do teroristických buniek a výcvik v nich, organizovanie alebo umožnenie činnosti takýchto organizácií a tiež podnecovanie a výzvy k páchaniu teroristických činov.

Nový legislatívny návrh predvída tiež postihovať vycestovanie do zahraničia s cieľom pridať sa k teroristickým skupinám, podporu a uľahčenie takýchto ciest a v neposlednom rade finančné zbierky v prospech teroristických zoskupení. Návrh z dielne LIBE okrem toho stanovuje aj nové pravidlá pre obete teroristických útokov, ktoré majú mať okamžitý prístup k morálnej a psychologickej podpore.

Viac o téme: TerorizmusEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu