Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

MIMORIADNA SPRÁVA Tragická nehoda slovenských dovolenkárov: FOTO Päť mŕtvych a desiatky zranených!

Nešťastie slovenských turistov Zobraziť galériu (11)
Nešťastie slovenských turistov (Zdroj: SITA/AP)

BELEHRAD - Obrovské nešťastie sa stalo pri návrate z dovolenky. Turisti sa vracali z gréckeho ostrova Korfu, keď slovenský autobus zišiel v Srbsku z diaľnice a prevrátil sa. Pri havárii zomrelo niekoľko Slovákov a desiatky dovolenkárov utrpelo zranenia.

Video z miesta nešťastia.

Viete o nehode viac? Boli ste svedkom tejto tragédie? Napíšte nám na tipy@topky.sk.

Pomáhajú aj psychológovia

Aktualizované 13:56

Po nehode autobusu v Srbsku pomáhali lekárom komunikovať miestni Slováci. Informuje o tom internetový portál srbského verejnoprávneho rozhlasu a televízie RTS.

Aktualizované 13:53

Psychológovia na mieste nešťastia pomáhajú ohrozeným prinavrátiť pocit bezpečia. Základnou úlohou je poskytnúť psychickú prvú pomoc. Ako vysvetlila Karin Brániková z neziskovej organizácie Modrý Anjel, poskytujúcej podporu obetiam tragických udalostí, ide o súbor základných techník a opatrení, smerujúcich k rýchlej a účinnej emočnej stabilizácii ľudí prežívajúcich pocity ohrozenia.

„Cieľom je prinavrátiť zasiahnutým pocit kontroly nad situáciou, navodením pocitu bezpečia, poskytnutím informácií,“ vysvetlila Brániková. S odstupom niekoľkých hodín, výnimočne až dní, psychológovia pristupujú k poskytovaniu krízovej intervencie. „Tá spočíva v hľadaní optimálneho modelu fungovania pre najbližšie dni,“ dodala.

MIMORIADNA SPRÁVA Tragická nehoda
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP)

Aktualizované 13:49

Zranených dovolenkárov z havarovaného autobusu v Srbsku majú po návrate na Slovensko prijať v bratislavských nemocniciach. Podľa ministerstva zdravotníctva pôjde o 13 pacientov. V Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) sa pripravujú najmä na úrazy, priblížila jej hovorkyňa Zuzana Eliášová.

Zranených ľudí majú prijať v nemocniciach UNB na Kramároch, v Ružinove a Petržalke. Závisieť to bude od charakteru zranení. „UNB je pripravená prijať zranených Slovákov, intenzívne komunikujeme s tamojšími zdravotníkmi, pripravujeme adekvátne pracoviská, kde bude zraneným poskytnutá maximálna potrebná zdravotná starostlivosť. V prípade potreby budú k dispozícii aj naši psychológovia,“ uviedla Eliášová. 

Pre cestujúcich odletí vládny špeciál

Aktualizované 13:45

Vládny špeciál by sa zo Srbska aj s našimi dovolenkármi mal vrátiť dnes o 20:30, informoval Ivan Netík, hovorca rezortu vnútra. 

Aktualizované 13:21

Dnes popoludní poletí do Srbska slovenský špeciál. Privezie Slovákov, ktorí sú po nehode autobusu v Srbsku schopní presunu. Na palube bude intervenčný tím zložený z troch psychológov a dvoch duchovných. Z nemocnice sv. Michala budú Slovákom pomáhať dve sestričky, jedna lekárka a psychológ. Pre ostatných Slovákov sa špeciál vráti v stredu alebo vo štvrtok, podľa ich zdravotného stavu. Informoval hovorca rezortu vnútra Ivan Netík.

MIMORIADNA SPRÁVA Tragická nehoda
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Foto: SITA)

MIMORIADNA SPRÁVA Tragická nehoda
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Aktualizované 13:12 

Brífing podpredsedu vlády a ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka pred odchodom intervenčného tímu (psychológovia a duchovní) a lekárskeho tímu z nemocnice sv. Michala do Srbska, kde v noci havaroval slovenský autobus, sa uskutoční o 15-tej hodine na letisku Milana Rastislava Štefánika V Bratislave.

Linka pre príbuzných cestujúcich

Aktualizované 13:11

Ministerstvo zahraničných vecí v súvislosti s nehodou slovenského autobusu v Srbsku zriadilo krízovú linku +421 2 5978 5978, na ktorú sa môžu obrátiť príbuzní cestujúcich.

MIMORIADNA SPRÁVA Tragická nehoda
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Aktualizované 13:09

Podľa majiteľa cestovky Yannisa Iliopoulosa bol šoférom autobusu 55-ročný Rožňavčan. Podľa majiteľa maľ veľa skúseností. Priznal však, že s vodičmi sa telefonicky cestovná kancelária nedokáže spojiť.   

Medzi obeťami sú dve Češky

Aktualizované 12:10

Pri nehode zomreli dve Češky a osem Čechov bolo zranených. Informovala o tom hovorkyňa českého ministerstva zahraničia Michaela Lagronová. Pri nehode zomrelo podľa predchádzajúcich správ celkom päť turistov. Slovenské médiá uvádzali, že ide o Slovákov.

Aktualizované 12:03

"V ten istý deň sa vracalo viac našich autobusov, jeden dokonca prechádzal o pár minút neskôr okolo miesta tragédie. Policajti mu nedovolili zastať na mieste, jeho vodiči nás však o udalosti informovali," povedala Silvia Lörincová z cestovky Aeolus.

MIMORIADNA SPRÁVA Tragická nehoda
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Aktualizované 11:51

"Vážení priatelia, dnes v skorých ranných hodinách došlo k vážnej nehode nášho autobusu, ktorý viezol dovolenkárov z ostrova Korfu. Stalo sa to v Srbsku, neďaleko mesta Niš; okamžite sme začali spolupracovať so zastupiteľskými úradmi a usilujeme sa pomôcť našim klientom. Táto situácia nami všetkými veľmi otriasla. Oficiálne vyjadrenie zverejníme neskôr. Ďakujeme za pochopenie," zverejnila cestovná kancelária Aeolus na sociálnej sieti.

Ministerstvo zvolalo krízový štáb

Aktualizované 11:13

Na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v Bratislave zasadol pre nehodu slovenského autobusu v Srbsku o 11-tej hodine krízový štáb. Potvrdil to riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Igor Skoček.

Zábery z nemocnice.

Aktualizované 11:07

Medzi zranenými je jedna česká rodina. Manžel utrpel ťažšie zranenia, manželka s dcérou ľahšie.   

Aktualizované 11:02

Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky zriadilo krízový tím, ktorý sa bude zaoberať riešením situácie.

Aktualizované 10:54

Rezort vnútra dnes do Srbska posiela krízový intervenčný tím psychológov. Odletieť by mali okolo obeda vládnym špeciálom Jak-40. V stredu by mal ísť podľa Netíka do Srbska po ťažko zranených dovolenkárov nový vládny špeciál airbus.

Aktualizované 10:53

Ministerstvo vnútra SR je pripravené poslať do Srbska, kde dnes nadránom havaroval slovenský autobus s dovolenkármi, vládny špeciál. Povedal riaditeľ tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra Ivan Netík. Vládny špeciál pôjde podľa jeho slov do Srbska pravdepodobne na dvakrát. Časť turistov má odviezť na Slovensko ešte dnes. Vážnejšie zranených zrejme až v stredu (22.6.). "Musíme si však ešte počkať na kompletné informácie z nemocníc," spresnil Netík.

MIMORIADNA SPRÁVA Tragická nehoda
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Foto: youtube)

Aktualizované 10:51

Najmladším účastníkom zájazdu jen 15-ročný Čech.

Aktualizované 10:20

Spomedzi 26 osôb, ktoré nehodu prežili, previezli 14 do blízkej nemocnice. Podľa AP utrpelo viacero ľudí ťažké zranenia, zatiaľ čo DPA informovala o jednom ťažko zranenom. Medzi nimi je i 15-ročný mladík, ktorý by mal byť v najbližších hodinách prepustený.

Aktualizované 10:13

Srbi zriadili krízovú linku 011/222-3808, na ktorej poskytnú informácie o nehode a zranených.  

Aktualizované 10:09

Medzi cestujúcimi boli prevažne staršie manželské páry.

Aktualizované o 9:53

Ide o druhé najväčšie autobusové nešťastie, ktoré postihlo Slovákov. Viac obetí si vyžiadala havária slovenského autobusu v Chorvátsku pri meste Gospić v roku 2008. Vtedy zomrelo 14 ľudí.

Aktualizované o 9:50

Podľa hovorkyňa českého ministerstva zahraničia Michaely Lagronovej bolo v autobuse 12 Čechov.

Aktualizované 9:48

"Momentálne zisťuje rozsah zranení slovenských občanov, ktoré utrpeli pri tragickej dopravnej nehode. Hneď po tom, ako budeme mať kompletné informácie, budeme informovať o možnosti ich návratu na Slovensko," uviedlo Ministerstvo vnútra SR.  

Aktualizované 9:43 

Najmladší cestujúci má 15 rokov. Momentálne je v opatere lekárov v nemocnici v Niš.  

Aktualizované 9:32

Piati Slováci zahynuli po tom, ako sa autobus prevrátil a zavalil ich pod sebou, uviedla stanica RTS, ktorá citovala policajné zdroje.

Nešťastie sa stalo v noci

Aktualizované o 9:30

K tragédii došlo okolo 3.30 hodine miestneho času (SELČ) na úseku diaľnice Belehrad-Skopje medzi mestami Alesksinac a Ražanj, približne 200 kilometrov južne od srbskej metropoly.

Aktualizované o 9:22

"V autobuse sa nachádzalo 29 pasažierov a dvaja vodiči. Našimi klientami, ktorí cestovali, sú Slováci aj Česi. Na miesto nehody smeruje zo Slovenska aj grécky spolumajiteľ cestovnej kancelárie," povedala nám zástupkyňa cestovnej kancelárie Aeolus Viera Ložeková a doplnila, že okolnosti, za akých k tragédii došlo, ešte nie sú známe. 

 

Aktualizované o 9:15

Slovenský autobus patrí cestovnej kancelárii Aeolus. "Môžeme potvrdiť informáciu o havárii slovenského autobusu na diaľnici pri srbskom meste Niš. Príčiny nehody sa stále vyšetrujú," povrdil hovorca ministerstva zahraničných vecí Igor Skoček a doplnil: "Ministerstvo už poslalo na miesto slovenskú konzulku a slovenského policajného pridelenca. Rovnako na miesto smerovala  honorárna konzulka z Niš a aj česká konzulka, pretože medzi cestujúcimi mali byť aj Česi." Skoček uviedol, že na miesto nešťastia už slovenská cestovka Aeolus poslala náhradný autobus. 

Pri nehode autobusu so slovenskou poznávacou značkou zahynulo dnes ráno v Srbsku najmenej päť ľudí. Zranenia utrpelo ďalších 23 osôb. Informovala o tom na svojom webe Belehradská televízna stanica B92 s odvolaním na informáciu srbského ministerstva vnútra. Autobus podľa prvej informácie zišiel z vozovky na úseku medzi mestom Aleksinac a obcou Ražanj. Príčiny vážnej nehody sa vyšetrujú. 

MIMORIADNA SPRÁVA Tragická nehoda
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Foto: rts.rs)

Riaditeľ Klinického centra v Niši Miodrag Lazić podľa B92 povedal, že v jeho zdravotníckom zariadení bolo prijatých 14 osôb zranených pri nehode slovenského autobusu. Jeden má zranenia ťažké a zvyšných 13 ľahké.

MIMORIADNA SPRÁVA Tragická nehoda
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Foto: rts.rs)

Lazić srbskej štátnej televízii RTS spresnil, že do nemocnice boli zranení turisti privezení okolo piatej hodiny ráno. Jeden zo zranených má podľa neho vážne poranenie hrudného koša. Medzi postihnutými je aj jedno dieťa, ktoré ale utrpelo ľahšie zranenia a v nemocnici nemusí zostať.  

Chronológia havárií autobusov vo svete, ktorých účastníkmi boli občania SR

26. marca 2016 - TALIANSKO: V blízkosti rímskeho Kolosea sa na vozidlá slovenského dopravcu Eurovan strieľalo celkovo štyrikrát - na tri autobusy a jeden minivan. Streľba spôsobila iba materiálne škody, k zraneniu žiadneho slovenského občana nedošlo. Autobus priviezol skupinu čínskych turistov pred Koloseum, keď na parkovisku strely zasiahli dve okná a bočný plech. K streľbe na zahraničný autobus malo prísť na viacerých miestach Ríma, ale aj v mestách Florencia a Pisa. Podľa informácií MZVaEZ sa činu dopustili vandali, ktorí sa špecificky zameriavali na slovenské, poľské a české autobusy poskytujúce služby ázijským turistom.

5. októbra 2014 - SRBSKO: K nehode autobusu cestovnej kancelárie Aeolus došlo po 07.00 h, keď na srbskej diaľnici Belehrad - Niš pri Vrčine turistický autobus zo Slovenska narazil do nákladného auta s návesom. Sedem z ôsmich zranených z havarovaného slovenského autobusu v Srbsku prepustili po vyšetrení z nemocnice a spolu s ďalšími cestujúcimi sa vrátili na Slovensko. Z dôvodu potreby ďalších vyšetrení zostala v nemocnici jedna Slovenka. Medzi zranenými bola aj jedna občianka ČR. Srbská strana pripravila náhradný autobus, ktorý turistov vracajúcich sa z Grécka odviezol na maďarské hranice. Tam ich prevzal autobus cestovnej kancelárie Aeolus, ktorej havarované vozidlo patrí.

18. augusta 2013 - BULHARSKO: Autobusu, v ktorom cestovali slovenskí turisti z Bulharska, sa v noci okolo 03.00 h neďaleko mesta Burgas uvoľnilo koleso. Následne zasiahlo auto, ktoré havarovalo a zomrel v ňom jeden človek. Žiaden slovenský turista sa nezranil. Náhradný autobus ich odviezol do srbského Belehradu, kde ich čakal ďalší autobus a ten ich viezol späť na Slovensko.

20. júna 2012 - MAĎARSKO: Šesť zranených si vyžiadala havária slovenského autobusu, ktorý sa pri maďarskom meste Csép zrazil s osobným vozidlom taktiež so slovenským evidenčným číslom. Ani jeden z vodičov nemal zapnutý bezpečnostný pás. Autobus prevážal slovenských turistov z Chorvátska späť do vlasti. Nehodu zapríčinil vodič osobného auta. Prešiel do protismeru a čelne narazil do autobusu. Ľahšie zranenia utrpeli štyria pasažieri autobusu. Vodič osobného auta a jeho spolujazdec utrpeli vážnejšie zranenia.

26. júla 2011 - TURECKO: Päť slovenských turistov utrpelo ľahké zranenia na juhozápade Turecka pri čelnej zrážke mikrobusu, v ktorom sa viezli, s protiidúcim vozidlom. K nehode došlo vo večerných hodinách pri meste Denizli. V mikrobuse, prevážajúcom turistov vracajúcich sa z výletu v Pamukkale, sa čase nehody nachádzalo sedem slovenských občanov, ktorí boli práve na dovolenke v Turecku.

25. apríla 2011 - FRANCÚZSKO: Dvojposchodový autobus so 66 Slovákmi, ktorí cestovali domov z výletu v Paríži, zachvátil požiar na jednej z francúzskych diaľnic neďaleko výjazdu pri meste Reims. Udalosť si nevyžiadala žiadnych zranených. Požiar v autobuse sa rýchlo rozšíril, ľudia však nespanikárili a pomaly vystúpili. Ako uviedol šofér autobusu, dôvodom mohol byť problém v elektronike.

7. októbra 2009 – MAĎARSKO: Po zrážke slovenského mikrobusu s maďarských osobným autom na diaľnici M3 v smere od Budapešti do Miškovca bol hospitalizovaný jeden slovenský občan s ľahším zranením a vodička maďarského auta, ktorá utrpela ťažšie zranenia. Výsledky vyšetrovania okolností havárie, ktorá sa stala pri obci Mezökeresztes, svedčili o tom, že 36-ročný vodič slovenského auta neprispôsobil jazdu okolnostiam na ceste. Osobné vozidlo, ktoré riadila 33-ročná vodička, spomalilo pri menšej nehode v odstavnom pruhu, pričom do neho zozadu narazil mikrobus. Pri zrážke sa zranilo šesť osôb. Pasažiera z mikrobusu a maďarskú vodičku previezli do nemocnice v Miškovci, ostatní štyria s minimálnymi poraneniami na vlastnú žiadosť odmietli hospitalizáciu. V mikrobuse cestovalo päť osôb.

4. septembra 2009 - RAKÚSKO: Pravdepodobne šmyk na mokrej vozovke bol príčinou vážnej dopravnej nehody viedenského autobusu s bosnianskym vodičom, 12 francúzskymi pasažiermi a slovenskou cestovnou sprievodkyňou, smerujúcich do slovinského Mariboru a ďalej do Ľubľany. Vozidlo dostalo južne od Grazu na diaľnici A9 podľa očitých svedkov šmyk, otočilo sa okolo vlastnej osi a následne sa prevrátilo na ľavú stranu. Pri nehode utrpelo viacero osôb zranenia, z toho dvaja - muž a žena - vážne. Vodič vyviazol bez zranení.

1. septembra 2009 - TURECKO: Autobus, ktorý viezol 43 českých a slovenských klientov Firo Tour, dostal na šmykľavej horskej ceste šmyk a prevrátil sa. Nehoda sa stala približne 70 kilometrov od Antalye. Do nemocnice išli všetci cestujúci, 20 z nich lekári prepustili hneď. Medzi 23 ľuďmi, ktorí museli byť hospitalizovaní, bolo sedem Slovákov.

5. augusta 2009 - RUMUNSKO: V noci havaroval slovenský zájazdový autobus, ktorý mal s dovolenkármi z Prešova namierené do Bulharska. Pri nehode utrpelo zranenia 12 cestujúcich, z toho dve osoby boli zranené ťažko. K nehode došlo pri mestečku Calimanešti v stredojužnej časti krajiny na ťahu smerom na Bukurešť. Autobusu skrížil cestu protiidúci kamión. Vodič sa stihol včas vyhnúť, vyletel do poľa, ale náves narazil do ľavej strany autobusu. Autobus patril živnostníkovi z Prešova, ktorý ho prenajímal skupinám dovolenkárov. 

21. júna 2009 - RAKÚSKO: Pri havárii autobusu so slovenskými študentmi sa v Rakúsku zranilo najmenej 37 ľudí. V autobuse cestovalo 48 študentov zo Strednej školy podnikania v Senici, ktorí sa vracali zo školského výletu v Taliansku. K havárii došlo asi o 06.00 h. ráno na diaľnici A2 v Štajersku medzi Mooskirchenom a Liebochom v smere na Graz. Príčinou havárie autobusu bol zrejme mikrospánok 41-ročného vodiča. Autobus patril českej prepravnej spoločnosti.

27. marca 2009 - POĽSKO: Poschodový autobus, ktorý prepravoval 45 školopovinných detí a trojčlenný sprievodný personál z Bystrice na divadelné predstavenie, havaroval v dolnosliezskom meste Swidnica, na juhozápade Poľska. Príčinou bol vodičov zlý odhad výšky železničného viaduktu, pod ktorý sa s poschodovým vozidlom nezmestil. Poranenia rôzneho stupňa utrpelo celkove 30 detí.

13. februára 2009 – ČESKO: Piatok 13. si bude pamätať asi 30 cestujúcich slovenského autobusu, ktorý ráno na 10. kilometri diaľnice D1, iba kúsok za Prahou v smere na Brno, zachvátil požiar. Vodič autobusu zastavil na odpočívadle pri čerpacej stanici, kde všetci cestujúci vystúpili. Nikto z nich sa nezranil. Autobus zvážal slovenských zamestnancov z obchodnej zóny Průhonice. 

25. septembra 2008 - NEMECKO: Havaroval slovenský autobus, ktorý sa zrazil s menším autom. Nemecký vodič automobilu a jeho spolujazdec kolíziu neprežili, šoféra autobusu s vážnymi zraneniami hospitalizovali. Poranenia utrpelo aj niekoľko cestujúcich z autobusu. Nehoda sa stala pri meste Rickling na severe Nemecka. Autobus s 38 cestujúcimi viezol Slovákov, ktorí v Nórsku stavali diaľnice. 

7. septembra 2008 - CHORVÁTSKO: Krátko pred 06.00 h ráno pri chorvátskom meste Gospič havaroval slovenský autobus smerujúci z Košíc do chorvátskeho mesta Vodice. Autobus zišiel z diaľnice medzi mestami Split a Záhreb. Zdemoloval asi 20 metrov dlhý pás zvodidiel a následne čelne narazil do betónového stĺpa mosta. Vo vozidle bolo 49 prevažne starších cestujúcich. Tragická nehoda si vyžiadala 16 obetí na ľudských životoch vrátane oboch šoférov. Na mieste nehody zomrelo 14 ľudí, dve osoby zraneniam podľahli neskôr v nemocnici. 

13. júla 2008 - SRBSKO: Traja ľudia utrpeli zranenia pri havárii autobusu prevážajúceho slovenských turistov, ku ktorej došlo pri srbskej Subotici. Jedna 35-ročná Slovenka po prevoze do nemocnice zomrela. Nehoda sa odohrala okolo 03.30 h, keď v protismere idúci mikrobus pri riskantnom predbiehaní zavadil o slovenský autobus, ktorý následne zišiel z cesty. Vozidlo s turistami vracajúcimi sa z Grécka zostalo po nehode nepojazdné a šofér musel zabezpečiť náhradný autobus.

3. septembra 2007 - RUMUNSKO: K nehode vozidla s poľskou štátnou poznávacou značkou, ktorý mala prenajatý slovenská cestovná kancelária, došlo krátko po polnoci neďaleko rumunského mesta Giurgiu. Autobus smerujúci do Bulharska zišiel z cesty a spadol do priekopy. Výsledky vyšetrovania ukázali, že vozidlo išlo bez prestávky minimálne desať hodín a vodič zrejme za volantom zaspal. Obeťami boli manželia zo SR, ktorí išli na svadobnú cestu do Bulharska, a poľský vodič. Zranilo sa 11 slovenských občanov, z toho dvaja vážne.

15. júla 2007 - SRBSKO: Autobus plný slovenských turistov, ktorí sa vracali z dovolenky v Bulharsku, havaroval na diaľnici medzi srbskými mestami Belehrad a Niš pri meste Jagodina. Zo 60 pasažierov sa zranilo šesť, z toho traja ľahko a troch museli hospitalizovať.

14. januára 2005 - MAĎARSKO: Pri zrážke slovenského autobusu s malým nákladným autom v severomaďarskej Novohradskej župe sa zranilo 18 Slovákov, z nich dvaja utrpeli vážne zlomeniny, 16 sa zranilo ľahšie. Vodič nákladného auta pri nehode zahynul.

 

 

Viac o téme: NehodaTragédiaAutobusMŕtviSlováci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu