Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Prvý konflikt v koalícii: SNS sa pustilo do televízie, pre Fica je zmena svätá!

Robert Fico vs. Andrej Danko. Zobraziť galériu (6)
Robert Fico vs. Andrej Danko.

BRATISLAVA - Národniari sa po prvýkrát vzopreli koalícii a spor je na svete. Všetko kvôli koncesionárskym poplatkom. Harmónia medzi partnermi teda dlho netrvala. Po tom, čo s navýšením poplatkov nesúhlasila SNS, okamžite sa objavili ostré reakcie na ich adresu. Minister kultúry Marek Maďarič zo Smeru Dankovcom odkazuje, že žijú v ilúzii, ktorá mu skazí jeho kľúčový sľub.

Nie 4,6 eura, ale 7 eur by sme mali po novom platiť za koncesionárske poplatky. Novela zákona v prípade prijatia by platila od 1. januára 2017. V koaličnej vláde bola na tom zhoda. Až doteraz. Na odpor sa postavila Slovenská národná strana a vznikol tak prvý koaličný spor.

Prvý spor v koalícii

SNS v tejto chvíli nepodporí zvýšenie koncesionárskych poplatkov. Podľa podpredsedu strany Antona Hrnka musí telerozhlas prejsť najprv výraznou vnútornou prestavbou a stať sa skutočnou slovenskou a národnou verejnoprávnou inštitúciou. "Slovenská televízia a Slovenský rozhlas, ktoré dnes vystupujú pod nezmyselným a z hľadiska obsahu slovenčine sa priečiacim spoločným názvom, musia prejsť najskôr výraznou vnútornou prestavbou a stať sa skutočnou slovenskou a národnou verejnoprávnou inštitúciou," tvrdia národniari.

Anton Hrnko
Zobraziť galériu (6)
Anton Hrnko  (Zdroj: Jan Zemiar)

Dankovci podliehajú ilúzii

Na stanovisko SNS odpovedali smeráci. Ministerstvo kultúry na to reagovalo vyhlásením, že ak nebude návrh na zvýšenie úhrad pre RTVS schválený na začiatku volebného obdobia, nebude schválený vôbec. „Je politickou ilúziou si myslieť, že k zvýšeniu úhrad by mohlo dôjsť v druhej polovici volebného obdobia,“ uviedol hovorca rezortu Jozef Bednár.

Maďarič nebude schopný splniť kľúčový cieľ

Podľa ministerstva kultúry je vzhľadom na "absolútnu nezastupiteľnosť verejnoprávnych médií a tiež po tom, čo sa RTVS v posledných rokoch podarilo zvýšiť svoj kredit, čoho dôkazom je aj jej zvýšená sledovanosť a spokojnosť divákov a poslucháčov, oprávnené štandardným spôsobom vyriešiť jej financovanie".

Prvý konflikt v koalícii:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: RTVS)

Zdôraznil, že zvýšenie úhrad pre RTVS je pre Maďariča zásadné opatrenie, ktoré je súčasťou schváleného programového vyhlásenia vlády. „Minister kultúry nebude môcť splniť jeden zo svojich kľúčových záväzkov,“ vysvetlil, čo hrozí, ak vládna strana neprehodnotí svoj postoj.

Obul sa do toho aj Fico

Fico nepriamo skritizoval "vzburu" národniarov. „To, čo je v programovom vyhlásení vlády, to je sväté a to sa musí stať,“ zdôraznil. Neodpovedal pritom na otázku, či sa tento výrok týka i otázky koncesionárskych poplatkov.

Robert Fico
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Skvalitnenie štruktúry a menej športu

Národniari oznámili, že návrh Maďariča podporia až po predložení „jasných vízií budúceho vysielacieho programu, keď program a koncepcia vysielania budú napĺňať princípy verejnoprávnosti a národnej kultúrnej inštitúcie a keď sa prijmú opatrenia na skvalitnenie vysielania od jazykovej kultúry až po zostavenie programovej štruktúry“.

Prvý konflikt v koalícii:
Zobraziť galériu (6)

Hlavným obsahom novovytvoreného tretieho televízneho kanála by podľa SNS nemal byť šport. "Prednosť by malo dostať vysielanie pre deti a mládež v slovenčine, ktoré v slovenskom audiovizuálnom priestore žalostne chýba. Z neznámych dôvodov totiž všetky medzinárodné detské kanály dostali licenciu na vysielanie v českom jazyku," konštatujú v dnešnom vyhlásení národniari.

Prvý konflikt v koalícii:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Koľko platíme teraz

Výška úhrad sa nemenila 13 rokov a v súčasnosti je platba pre domácnosti 4,64 eura. K jej prehodnoteniu sa vláda zaviazala v programovom vyhlásení. Tu uvádza, že prijme také legislatívne opatrenie, ktoré poskytne RTVS stabilné a primerané finančné zabezpečenie plnenia jej zákonných úloh prostredníctvom optimalizácie výšky úhrady za služby verejnosti. Suma 7 eur znamená navýšenie o 51 percent.

Viac o téme: Robert FicoSmerSNSRTVSAndrej DankoKoncesionárske poplatky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu