Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Maďarič postavil koalícu pred jasnú voľbu: Ak padnú koncesie, padnem aj ja

Marek Maďarič Zobraziť galériu (4)
Marek Maďarič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – V prípade, že sa zvýšenie koncesionárskych poplatkov nepodarí presadiť podľa aktuálneho návrhu novely, minister kultúry SR Marek Maďarič (Smer-SD) zváži svoje ďalšie kroky i samotné pôsobenie vo funkcii.

Na dnešnej tlačovej konferencii zároveň uviedol, že návrh zákona o úhrade za služby verejnosti pre Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS) ponechá v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Je ochotný zohľadniť konštruktívne pripomienky, no zároveň aj pripravený predložiť návrh na rokovanie vlády aj s prípadnými rozpormi.

Maďarič v reakcii na výsledok piatkovej (3.6.) Koaličnej rady priznal, že ho zaskočil postup SNS, ktorá odmietla návrh podporiť bez splnenia podmienok týkajúcich sa obsahu vysielania. "Nerozumiem spôsobu, akým SNS nastolila problém cez médiá," uviedol minister. "Nerozumiem ani obsahu podmienok, ktoré kladie, niektoré sú formálne, niektoré vágne, niektoré chybné," povedal Maďarič.

Marek Maďarič
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Podľa neho ide o porušenie Programového vyhlásenia vlády (PVV), pričom upozornil, že vo vládnom dokumente je uvedený záväzok zabezpečiť primerané financovanie RTVS prostredníctvom optimalizácie úhrad za služby verejnosti a to bez podmienok, ktorých splnenie má predchádzať prijatiu legislatívneho opatrenia. Ako dodal, implementovanie tohto záväzku v PVV bolo niekoľkokrát schvaľované, preto nerozumie ani postupu koaličných strán, ktoré "de facto súhlasili s porušením PVV". "Ak sa budeme tváriť, že PVV je sväté, po tomto precedense nie je sväté nič," uviedol Maďarič. Kritizoval aj to, že nebol prítomný na rokovaní Koaličnej rady.

O motivácii SNS nepodporiť návrh zákona špekulovať nechce, nekomentoval ani to, či ide o snahu personálnej zmeny na poste riaditeľa RTVS. Na otázku, či bude mať jeho postup podporu, odpovedal, že "sa to ukáže pri hlasovaní".

Maďarič vyhlásil, že v súčasnosti je existencia verejnoprávnych médií potrebná viac ako inokedy pri šírení kultúry a demokracie. Upozornil, že nezávislosť inštitúcie predpokladá aj primerané financovanie prostredníctvom koncesionárskych poplatkov. Maďarič si je vedomý, že zvýšenie úhrad je nepopulárne opatrenie. "Politik však musí prijímať aj také, ak sú potrebné," povedal Maďarič a zdôraznil, že RTVS preukázal nielen zlepšenie hospodárenia, ale aj kvalitatívny nárast svojej produkcie, v televíznom i rozhlasovom vysielaní, potrebuje však prostriedky pre ďalšiu existenciu a rozvoj.

Proti zvyšovaniu koncesionárskych poplatkov sa postavila Slovenská národná strana, ktorá je presvedčená, že ešte pred zvyšovaním poplatkov musí prejsť RTVS "výraznou vnútornou prestavbou a stať sa skutočnou slovenskou a národnou verejnoprávnou inštitúciou". SNS v tejto súvislosti poukazuje na spravodajstvo a publicistiku, ale aj na jazykovú kultúru redaktorov a moderátorov. Národniari kritizujú aj neadekvátne rozdeľovanie fondov na audiovizuálnu tvorbu pre jednotlivé štúdiá a jej centralizáciu do Bratislavy.

Líder #Siete Radoslav Procházka na margo koncesionárskych poplatkov potvrdil, že celý proces treba rozšíriť aj o debatu "hodnota za peniaze". Predseda Mosta-Híd Béla Bugár dodal, že "poplatky sa budú riešiť, ale ešte nie je dohodnuté načasovanie".

"Novela zákona o úhrade za služby verejnosti je v súčasnosti v pripomienkovom konaní. Legislatívna zmena predpokladá zvýšenie poplatkov pre domácnosti zo súčasných 4,64 eur na sedem eur. Cieľom tohto kroku je, aby verejnoprávny RTVS mohol v ešte väčšej miere plniť úlohy, ktoré od neho vyžaduje zákon a očakáva verejnosť," uviedlo Ministerstvo kultúry (MK) SR  v návrhu novely. Ministerstvo v odôvodnení tohto kroku pripomenulo, že výška tzv. koncesií sa nemenila 13 rokov.

Novela má celkovo priniesť štyri zmeny. Upravuje mechanizmus stanovenia sadzby úhrady, mení sadzbu úhrady, rozširuje okruh platiteľov oslobodených od povinnosti platiť úhradu a ruší preukazovaciu povinnosť platiteľov úhrady.

Výška úhrad sa má podľa novely prehodnocovať každé dva roky na základe správy o finančnej situácii RTVS, ktorú má vypracovať Komisia pre hodnotenie financovania verejnoprávneho vysielania. Komisia má byť poradným orgánom rezortu kultúry. Zákon má podľa návrhu nadobudnúť účinnosť o 1. januára 2017.

Podpredseda národniarov hovorí o vecnom probléme

V prípade nesúhlasu so zvýšením koncesii nejde o miesto riaditeľa RTVS, ale o vecný problém. Pred médiami to dnes zdôraznil podpredseda Slovenskej národnej strany (SNS) Anton Hrnko. "Nepovedali sme, že novelu nepodporíme, ale nepodporíme ju, kým sa nedoriešia ďalšie veci, ktoré súvisia s obsahom vysielania RTVS," uviedol Hrnko. 

Zopakoval argumenty SNS, že ešte pred zvýšením poplatkov musí prejsť verejnoprávny vysielateľ "výraznou vnútornou prestavbou a stať sa skutočnou slovenskou a národnou verejnoprávnou inštitúciou". Týka sa to spravodajstva a publicistiky, ale aj jazykovej kultúry redaktorov a moderátorov. Hrnkovi prekáža i samotný názov a logo RTVS. Kritizoval i neadekvátne rozdeľovanie fondov na audiovizuálnu tvorbu pre jednotlivé štúdia a jej centralizáciu do Bratislavy.

Na výčitku rezortu kultúry, že postup SNS i koaličných partnerov, ktorí súhlasia s podmieňovaním zvýšenia koncesií, je de facto porušením programového vyhlásenia vlády (PVV), uviedol Hrnko, že aj pre SNS je dodržiavanie PVV principiálne. "Musí sa to však brať v celku, nie vyťahovať jednotlivé čerešničky z torty," povedal.

Rozhodnutie ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) predložiť návrh novely aj s prípadnými rozpormi na rokovanie vlády okomentoval slovami, že "na vláde sa uvidí". Myslí si, že by sa malo ísť cestou dohody. No možnosť, žeby novela nadobudla účinnosť tak, ako to uvádza návrh, teda od 1. januára 2017, Hrnko nepredpokladá. Odvolal sa pritom na slová, ktoré v tejto súvislosti povedal predseda SNS Andrej Danko po piatkovom (3.6.) rokovaní koaličnej rady. Danko vyhlásil, že zvýšenie sa odkladá.

Maďarič dnes pred médiami povedal, že novela zákona, ktorá predpokladá zvýšenie koncesionárskych poplatkov, ostáva pre neho kľúčovým krokom. Návrh novely, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní, stiahnuť nemieni. Je ochotný akceptovať konštruktívne zásadné pripomienky, no zároveň pripravený predložiť návrh na rokovanie vlády aj s rozpormi. Podľa toho, ako sa situácia bude vyvíjať, Maďarič zváži svoje ďalšie kroky. Nevylúčil pritom ani odstúpenie zo svojho postu.

Bugár dáva do popredia opatrnosť

SNS bude o situácii, ktorá vznikla okolo zvýšenia koncesionárskych poplatkov, rokovať vo vnútri strany a potom podľa predsedu poslaneckého klubu národniarov Tibora Bernaťáka aj s koaličnými partnermi. Ako povedal Bernaťák aj pre SNS platí záväznosť programového vyhlásenia vlády. 

Maďarič postavil koalícu pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára všetci si musia uvedomiť, že čo je v programovom vyhlásení vlády, je záväzné. Na Koaličnej rade rokovali o balíku zákonov. Zároveň sa dohodli, že o koncesionárskych poplatkoch budú rokovať s ministrom kultúry, a to najmä o načasovaní zvýšenia a o čiastke, o koľko sa majú poplatky zvýšiť. Bugár upozornil, že ak by si koaliční partneri hneď na začiatku vyberali, čo sa bude plniť a čo nie, išlo by o koniec koalície. „Každý musí byť opatrný pri vyjadrovaní názorov. Najskôr treba rokovať s partnermi a potom oznamovať veci cez médiá,“ dodal. 

Pre Sieť je dôležité plnenie programových záväzkov vlády, vrátane optimalizácie financovania RTVS. „Preto budeme trvať na plnení všetkých záväzkov vyplývajúcich z programového vyhlásenia vlády. Postoj ministra kultúry má našu politickú podporu. Ľudia však potrebujú vidieť protihodnotu za peniaze, ktoré platia v podobe koncesionárskeho poplatku, takže považujeme za rovnako dôležité dosiahnuť vzájomnou diskusiou v koalícii aj predstavu o použití zvýšených úhrad tak, aby občania pocítili rastúcu kvalitu verejnej služby,“ uviedla hovorkyňa Siete Karmen Németová.

Programové vyhlásenie je najvyšší zákon

Programové vyhlásenie vlády by mala každá strana vládnej koalície dodržiavať v každom bode. Na margo diskusie o zvýšení koncesionárskych poplatkov to uviedol predseda poslaneckého klubu Most-Híd Gábor Gál. "V Programovom vyhlásení vlády bola dohoda jednoznačná: Koncesionárske poplatky treba zvýšiť preto, aby sa zlepšila kvalita verejnoprávnych médií, ako to prezentovalo vedenie RTVS, a neviazať to k nejasným cieľom, ktoré prezentovala SNS," uviedol Gál v dnešnom vyhlásení. Ako dodal, návrh na zvýšenie koncesionárskych poplatkov z dielne ministerstva kultúry je podľa koaličnej strany Most-Híd adekvátny, ak sa tým posilní verejnoprávnosť RTVS.

Gál taktiež pripomenul gentlemanskú dohodu koalície, že nebudú riešiť podobné nezhody pred médiami. "My dohody vždy držíme, a žiadame o to aj koaličných partnerov," dodal Gál. Pre ďalšiu koaličnú stranu #Sieť je dôležité plnenie programových záväzkov vlády vrátane optimalizácie financovania RTVS. "Preto budeme trvať na plnení všetkých záväzkov vyplývajúcich z programového vyhlásenia vlády. Postoj ministra kultúry má našu politickú podporu," uviedla strana vo svojom vyhlásení. 

Novela zákona o úhrade za služby verejnosti je v súčasnosti v pripomienkovom konaní. Legislatívna zmena okrem iného predpokladá zvýšenie poplatkov pre domácnosti zo súčasných 4,64 eura na sedem eur. Podľa rezortu kultúry cieľom tohto kroku je, aby verejnoprávny RTVS mohol v ešte väčšej miere plniť úlohy, ktoré od neho vyžaduje zákon a očakáva verejnosť. Ministerstvo v odôvodnení tohto kroku pripomenulo, že výška tzv. koncesií sa nemenila 13 rokov.

Obyčajní ľudia by celý problem zjednodušili razantne

Problém zvyšovania koncesionárskych poplatkov, ktorý spôsobil rozpory vo vládnej koalícii, sa podľa poslanca za OĽaNO Jozefa Viskupiča dá vyriešiť veľmi jednoducho a elegantne, a to zrušením koncesionárskych poplatkov. Opozičné strany OĽaNO-NOVA a SaS podľa Viskupiča vypracujú takýto návrh zákona a predložia ho do parlamentu.

Poslanec obyčajných ľudí pripomenul, že koncesionárske poplatky zrušila už vláda Ivety Radičovej, po páde kabinetu však druhá vláda Roberta Fica zrušila Radičovej návrh tesne pred nadobudnutím jeho účinnosti. Po zrušení koncesií by sa mala verejnoprávna RTVS podľa Viskupiča financovať priamo zo štátneho rozpočtu pevne stanoveným percentom. RTVS by tak mala zaručenú nezávislosť a mohla by kvalitatívne rásť, poslanec OĽaNO odhaduje, že ročne by mala televízia od štátu dostávať približne sto miliónov eur.

 Jozef Viskupič
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Téma koncesií podľa Viskupiča nerozdelila len vládne strany SNS a Smer-SD, ale aj samotných predstaviteľov Smeru-SD, keďže minister kultúry Marek Maďarič dnes povedal, že nerozumie, prečo Koaličná rada rokovala v piatok 3. júna o koncesiách bez neho. Podľa Viskupiča sa ukazuje, že spôsob, akým vládna koalícia zapracovala zvyšovanie koncesií do programového vyhlásenie vlády, nie je veľmi šťastný.

Názor SNS k téme koncesií sa podľa poslanca OĽaNO blíži viac k postoju opozičných strán ako k vládnym subjektom. Hoci na prvý pohľad vyzerá zvyšovanie koncesionárskych poplatkov triviálne, nie je to tak, pretože sa dotýka každej jednej domácnosti, ktorú by to malo stáť 84 eur ročne. 

Vláde, ktorá podľa Viskupiča ešte nezačala vládnuť, hrozí odchod jedného ministra, zároveň sa môže programové vyhlásenie vlády v samotnom počiatku ukázať ako trhací kalendár. Ak sa ministrovi kultúry Marekovi Maďaričovi nepodarí presadiť návrh novely zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS), bude zvažovať svoje ďalšie kroky.

Jednou z možností je aj odchod z postu ministra. Povedal to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave, kde reagoval na piatkové rokovanie Koaličnej rady, na ktorom riešili koncesie. Presadenie tzv. koncesionárskych poplatkov je pre neho kľúčovým cieľom a podľa vývoja zváži ďalšie kroky. „Som ochotný do toho dať aj svoj politický osud, lebo si myslím, že Slovensko to potrebuje,“ poznamenal. 

Šéfa rezortu kultúry prekvapilo, akým spôsobom SNS oznámila, že návrh nepodporí. Slovenská národná strana v stredu 1. júna cez médiá upozornila, že "v tejto chvíli nepodporí zvýšenie koncesionárskych poplatkov za rozhlasové a televízne vysielanie"Návrh novely zákona strana podporí až vtedy, keď "budú predložené jasné vízie budúceho vysielacieho programu, keď program a koncepcia vysielania bude napĺňať princípy verejnoprávnosti a národnej kultúrnej inštitúcie, keď sa prijmú opatrenia na skvalitnenie vysielania, od jazykovej kultúry, až po zostavenie programovej štruktúry". Podľa Maďariča to je neštandardné. Zvýšenie koncesií totiž minister považuje za zvýšenie nezávislosti. 

RTVS sa odmieta vyjadrovať

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) nebude komentovať dnešné politické vyhlásenia k úhradám za služby RTVS, tzv. koncesionárskym poplatkom. Ako vyplýva zo stanoviska RTVS k dnešnej tlačovej besede ministra kultúry Mareka Maďariča, ktoré poskytla manažérka marketingu a komunikácie s verejnosťou RTVS Dominika Šulková, RTVS zachováva princípy nezávislosti a nestrannosti a keďže téma možného zvýšenia koncesií je spojená s fungovaním RTVS, nebude RTVS komentovať politické vyhlásenia. "RTVS si naďalej plní svoje zákonné úlohy a uplatňuje aj mandát daný Radou RTVS na potrebu zmeny financovania. Preto podporuje úsilie ministra kultúry Mareka Maďariča o zmenu financovania verejnoprávnych médií a považuje ju za strategickú a nevyhnutnú pre zachovanie nezávislého fungovania médií verejnej služby," uvádza sa vo vyhlásení.

Verejnoprávna rádiotelevízia dodáva, že podľa politického rozhodnutia o zmene jej financovania v budúcnosti prispôsobí svoje fungovanie finančným možnostiam a bude naďalej napĺňať podmienku vyrovnaného hospodárenia. Ak sa ministrovi kultúry Marekovi Maďaričovi nepodarí presadiť návrh novely zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS), bude zvažovať svoje ďalšie kroky.

Jednou z možností je aj odchod z postu ministra. Povedal to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave, kde reagoval na piatkové rokovanie Koaličnej rady, na ktorom riešili koncesie. Presadenie tzv. koncesionárskych poplatkov je pre neho kľúčovým cieľom a podľa vývoja zváži ďalšie kroky. "Som ochotný do toho dať aj svoj politický osud, lebo si myslím, že Slovensko to potrebuje," poznamenal. 

Šéfa rezortu kultúry prekvapilo, akým spôsobom SNS oznámila, že návrh nepodporí. Slovenská národná strana v stredu 1. júna cez médiá upozornila, že "v tejto chvíli nepodporí zvýšenie koncesionárskych poplatkov za rozhlasové a televízne vysielanie". Návrh novely zákona strana podporí až vtedy, keď "budú predložené jasné vízie budúceho vysielacieho programu, keď program a koncepcia vysielania bude napĺňať princípy verejnoprávnosti a národnej kultúrnej inštitúcie, keď sa prijmú opatrenia na skvalitnenie vysielania, od jazykovej kultúry, až po zostavenie programovej štruktúry".

Podľa Maďariča to je neštandardné. Zvýšenie koncesií totiž minister považuje za zvýšenie nezávislosti. Programové vyhlásenie vlády schválila Koaličná rada, vláda aj Národná rada SR, preto ministra kultúry „nepríjemne zaskočilo, že jeden z koaličných partnerov cez médiá oznámil svoj zámer tento cieľ nepodporiť“. Ak prídu k novele zákona konštruktívne pripomienky, ktoré budú viesť k splneniu cieľa, Maďarič je ochotný ich zohľadniť.

Potrebné však podľa neho je, aby bol do tvorby kompromisu zahrnutý aj konkrétny minister. RTVS má dnes podľa jeho slov preukázateľné výsledky aj víziu rozvoja. "Nerozumiem prístupu koaličných partnerov, ktorí súhlasili s programovým vyhlásením vlády. Akokoľvek sa budeme tváriť, že vládny program je svätý, po tomto precedense už sväté nie je nič," povedal na dnešnej tlačovej besede Marek Maďarič. 

Ministerstvo kultúry predložilo návrh novely zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS do medzirezortného pripomienkového konania koncom mája. Jedným z cieľov je podľa rezortu zreálniť výšku príjmov verejnoprávneho RTVS z tzv. koncesionárskych poplatkov. Novela by mala platiť od 1. januára 2017 a jej návrh sa dá pripomienkovať do 10. júna. Zvýšenie financovania verejnoprávneho RTVS je súčasťou Programového vyhlásenia vlády SR na roky 2016 - 2020 v časti Kultúrna politika.

V ňom sa píše, že cieľom legislatívneho opatrenia, ktoré poskytne RTVS stabilné a primerané finančné zabezpečenie plnenia jej zákonných úloh, je zabezpečiť dlhodobé financovanie základných úloh a povinností vysielateľa verejnej služby v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania vrátane rozšírenia ponuky programových služieb o nový, tretí vysielací okruh. Výška tzv. koncesií sa nemenila 13 rokov. Mesačná platba pre domácnosti 4,64 eura radí RTVS medzi najchudobnejšie v Európe. Od 1. januára 2017 by sa mala zvýšiť na sedem eur.

Viac o téme: Smer-SDSNSMarek MaďaričSieťOĽaNO-NOVA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu