Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Geotermálny vrt púta americkú pozornosť: Pri Prešove nie je núdza o slanú vodu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

TERIAKOVCE - O Teriakovce v okrese Prešov má záujem americký investor. Láka ho tu horúca slaná voda v útrobách zeme. Či jej bude dostatočné množstvo, musia ešte preskúmať. Nádej tu je, lebo v susedstve je prešovská mestská časť Solivar, kde sa ťažila soľanka.

„V katastri obce sa nachádza geotermálny vrt. Je zaujímavý tým, že bol robený asi v roku 1976 a bola tam nameraná slaná voda o teplote 129 stupňov Celzia v hĺbke 300 metrov. Momentálne americká firma robila merania, kde sa nachádzajú ložiská tejto horúcej vody, a majú záujem realizovať nový geotermálny vrt,“ uviedol starosta obce Miroslav Angelovič. 

Názov firmy neprezradil. Uviedol však, že americká spoločnosť prejavila záujem o prenájom obecného pozemku, kde by sa to dalo realizovať. O uzatvorení zmluvy bude samospráva rokovať na najbližšom obecnom zastupiteľstve. Američania si chcú prenajať jeden obecný pozemok v Teriakovciach. Ďalšiu parcelu vlastní susedná obec Ruská Nová Ves. V tejto lokalite sa nachádzajú aj súkromné pozemky, s ich vlastníkmi musí nádejný investor tiež rokovať.

Pokiaľ by sa potvrdilo dostatočné množstvo a vysoká teplota vody, americká firma by ju chcela využívať na výrobu elektrickej energie. Mohlo by to znamenať ďalší rozvoj obce, ktorá sa za posledné desaťročie významne rozrastá vďaka individuálnej rodinnej výstavbe. 

Viac o téme: PrešovAmeričaniaGeotermálny vrtTeriakovce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu