Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prichádza ruská odveta za protiraketový štít: Máme vás na muške, odkazuje Kremeľ

Putin s náčelníkom generálneho štábu. Zobraziť galériu (5)
Putin s náčelníkom generálneho štábu. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rusko sa chystá reagovať. Tŕňom v oku Kremľa je tento raz protiraketový štít Severoatlantickej aliancie v Európe. Iba včera totiž spustili Spojenci v Rumunsku časť tohto systému. Ruské noviny dnes priniesli správu, že režim Vladimira Putina toto nebude tolerovať a v prípade ďalšieho rozmiestnenia vojenskej techniky bude patrične reagovať.

O protikrokoch Ruska dnes napísala Novaja Gazeta. V prípade, že Rumunsko a Poľsko budú naďalej pokračovať v rozmiestňovaní nových zbraní na svojom území, bude nasledovať ruská odveta. Dva štáty sa môžu stať "objektami odvetných akcií", cituje český portál novinky.cz ruské noviny.

Americký dáždnik nad Európou

O spustení rumunskej časti protiraketového štítu sme informovali včera. Rusi reagujú na uvedenie do prevádzky komplex protiraketovej obrany Aegis, ktorý je dislokovaný na vojenskej základni Deveselu v Rumunsku, ako aj na začatie výstavby základne pre komplex Aegis v poľskom meste Redzikowo.

Fungovanie protiraketového štítu v Európe
Zobraziť galériu (5)
Fungovanie protiraketového štítu v Európe  (Zdroj: YouTube)

"To nie je žiadna senzácia, pretože oficiálni predstavitelia v Moskve už skôr opakovane hovorili, že Rusko prijme potrebné vojensko technické opatrenia v prípade posunu infraštruktúry NATO k ruským hraniciam," myslí si generál Jurij Netkačev.

Náčelník generálneho štábu protestuje

Náčelník generálneho štábu ruskej armády Valerij Gerasimov považuje rozmiestňovanie vojenskej techniky NATO pri hraniciach Ruska za dôvod na reakciu. Vidí tri dôvody. Prvým je možnosť odpaľovania rakiet Tomahawk.

Putin a Gerasimov
Zobraziť galériu (5)
Putin a Gerasimov  (Zdroj: SITA)

Druhým dôvodom je fakt, že Američania budujú štít, ktorý je určený na likvidáciu rakiet, ktoré majú k dispozícii iba Číňania a Rusi. Za tretie si Gerasimov myslí, že tento krok je ohrozením ruského jadrového arzenálu.

Kremeľ disponuje silným arzenálom

Ako uviedol, hrozbu vidí aj v pôsobení ruských družíc a satelitov. Noviny tiež uvádzajú, že Rusko má zbrojný arzenál, ktorým by štít mohlo zlikvidovať. Do úvahy prichádzajú rakety Kalibr NK. Odpaľujú sa z mora a môžu niesť aj jadrovú hlavicu. Osvedčili sa už pri zásahu v Sýrii. K dispozícii má Rusko aj raketové systémy Iskander, ktoré chce rozmiestniť v prípade potreby pri Kaliningrade.

Raketový systém Iskander
Zobraziť galériu (5)
Raketový systém Iskander  (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: Protiraketový štítRuskoPutinNATOMoskvaRumunskoKremeľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu