Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prokuratúra je pobúrená, prehovorila o kauze CT: Verejnosť je dezinformovaná

Šéf prokuratúry Jaromír Čižnár
Šéf prokuratúry Jaromír Čižnár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kauza piešťanského CT-čka traumatizuje spoločnosť už poriadne dlho. Najnovšie sa na verejnosť dostali správy, že všetky obvinenia sú zrušené. To pobúrilo niekoľko politikov, aby sa ku kauze vyjadrilo niekoľko politikov. To však pobúrilo Generálnu prokuratúru, aby vyšla so svojou obhajobou von.

"Keďže bola verejnosť za uplynulé tri dni sústavne bezprecedentným a zavádzajúcim spôsobom v súvislosti s trestnou vecou nákupu CT prístroja pre nemocnicu v Piešťanoch informovaná, Generálna prokuratúra Slovenskej republiky ako nezávislý štátny orgán sa rezolútne odmieta ďalej zúčastňovať na tendenčnej politickej a časti médií manipulatívnej kampani," tvrdí vo vyhlásení Generálna prokuratúra (GP), ktoré majú Topky k dispozícii.

Podľa GP sa vybranými médiami a politikmi z neštandardných politických subjektov účelovo zamlčiavali a prekrúcali fakty.

Súhrn podstatných faktov podľa prokuratúry

  • V trestnej veci tzv. „piešťanského CT prístroja“ obvinení prostredníctvom právnych zástupcov využili právo na podanie podnetu na preskúmanie zákonnosti uznesenia vyšetrovateľky o vznesení obvinenia, ako i uznesenia prokurátora o zamietnutí sťažností.
  • Po preskúmaní príslušného spisového materiálu dospel prvý námestník generálneho prokurátora k záveru, že napadnutými uzneseniami bol porušený zákon v neprospech obvinených, a preto rozhodol o zrušení napadnutých obvinení.
  • Jedným z hlavných pochybení je nedostatočné ustálenie výšky hroziacej škody, a to vzhľadom na nepoužiteľnosť znaleckého posudku, ktorý je ako celok nepoužiteľný, a preto nie je možné ho dopĺňať. Navyše, medzi znalcami nebol ani jeden radiológ.
  • Plánovaný nákup CT prístroja pre nemocnicu v Piešťanoch (2014) bol prístroj PHILIPS INGENUITY CORE 128 s ďalšími súvisiacimi službami a prácami.
  • Znalci ho v posudku porovnávali s iným CT prístrojom (v Českej republike), ktorý nebol ponúkaný vo verejnom obstarávaní v roku 2012.  V roku 2012 nebol spoločnosťou SIEMENS ponúkaný prístroj SOMATOM Definition AS+, ako je uvedené v znaleckom posudku, ale prístroj SOMATOM Definition AS. Prístroj SOMATOM Definition AS je 64 špirálový a SOMATOM Definition AS+ je 128 špirálový.
  • Z uvedeného dôvodu nemožno prijať záver znaleckého posudku, že technické parametre prístroja vysúťaženého v roku 2012 a prístroja vysúťaženého v roku 2014 spĺňajú rovnaké funkčné vlastnosti a sú zhodné.
  • Pokiaľ ide o porovnanie českého a slovenského trhu ohľadom CT prístrojov v znaleckom posudku, je potrebné prihliadať na skutočnosť, že v Českej republike je dvojnásobne väčší trh ako na Slovensku, že cena CT prístrojov sa odvíja od počtu ich predaja na danom trhu – v ČR sa ich predá viac, že cena CT prístrojov závisí aj od platieb z poisťovní, pretože každý štát má nastavené bodové hodnotenie za jednotlivé typy vyšetrení a cenu bodu, a že nie je možné porovnávať cenu prístroja s okamžitou platbou s cenou prístroja so štvorročným úverom.
  • V znaleckom posudku sa uvádza, že „pre účely znaleckého posudku nie je iná možnosť, ako zrovnávať predaje v zahraničí, konkrétne v Českej republike, pretože v Slovenskej republike nie je čo porovnávať.“ Toto konštatovanie je nepravdivé. Minimálne od roku 2010 sú na Slovensku inštalované zariadenia s počtom špirál 128, či už značky SIEMENS alebo PHILIPS.
  • V posudku je konštatovaný záver o nehospodárnosti a neefektívnosti nákupu. Ide o hodnotiaci úsudok, ktorý je neprípustný a presahuje rámec znaleckého dokazovania, pretože takéto hodnotenie prináleží výlučne súdu. Znalecký ústav sa tým zaoberá otázkou právneho charakteru, čo je zakázané § 145 ods.1, druhá veta Trestného poriadku.

Kauza pokračuje

V kauze Ct-čko sa naďalej koná a je vedené trestné stíhanie. "Uvedené rozhodnutie však nevylučuje, že po doplnení dokazovania a po odstránení pochybení, ktoré prvý námestník generálneho prokurátora svojím rozhodnutím vytkol, príde opätovne k vzneseniu obvinenia," tvrdí hovorkyňa Generálnej prokuratúry.

Vytĺkajú politický kapitál

Na záver vyhlásenia GP píše, že niektoré médiá a politické subjekty, účelovo túto kauzu zneužívajú. "Robiť vyšetrovanie prostredníctvom mediálnych výstupov, vnímame ako lacné a populistické vytĺkanie politického kapitálu. Chápeme, že  je marketingovo príťažlivé robiť jednoduché heslovité vyhlásenia, ktorými sa politici stavajú do pozície vyšetrovateľa, prokurátora a sudcu, ale robia tak bez znalosti vyšetrovacieho spisu, stavu konania a sledujú len jeden cieľ: vytĺkať pre seba politický kapitál a naplniť svoje vízie smerujúce k ovládnutiu prokuratúry," bráni sa Čižnárov úrad.

Viac o téme: Generálna prokuratúraKauza CT
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu