Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Začiatkom apríla sa na oblohe objaví vzácny úkaz: Ktorý Slovák ho uvidí, ten je macher!

Zákryt Venuše Mesiacom Zobraziť galériu (3)
Zákryt Venuše Mesiacom (Zdroj: archív Mareka Husárika, Astronomický ústav SAV)

BRATISLAVA – Astronómovia sa tešia na pozorovanie zaujímavého úkazu, ktorý je jedinečný tým, že nastane počas dňa. Ako Topkám prezradil astronóm Marek Husárik, komu sa úkaz podarí uvidieť alebo odfotiť, ten bude macher!

Presne 6. apríla, pár minút po 09.30 hod. LSEČ doobeda má byť na oblohe vidno zákryt Venuše Mesiacom, keď začne fáza vstupu Venuše za Mesiac a pár minút po 10.30 hod. LSEČ jej výstup spoza Mesiaca. Takmer na jednu hodinu sa Venuša skryje za Mesiac a udeje sa tak za plného slnečného svitu. Mesiac s Venušou budú napravo od Slnka len 16 stupňov, preto odporúčame zakryť si Slnko aspoň rukou a na pár sekúnd sa zadívať napravo od neho a snažiť sa Venušu zbadať,“ ozrejmil Marek Husárik z Astronomického ústavu SAV. Ako ďalej poradil, ešte lepším riešením je použiť ďalekohľad na statíve, na ňom pripevnený fotoaparát a pokúsiť sa zaznamenať úkaz ako fotografiu alebo ako videozáznam.

Jedinečný úkaz na nočnej oblohe: Znamenie od čias Ježiša Krista, videli ho aj Slováci!

Venuša tesne pred zákrytom
Zobraziť galériu (3)
Venuša tesne pred zákrytom  (Zdroj: archív Mareka Husárika, Astronomický ústav SAV)

“Vidieť planéty na oblohe nie je nič výnimočné, ideálne na večernej, nočnej alebo aj rannej oblohe. Ale vidieť aspoň jednu z nich na dennej oblohe, prežiarenej Slnkom, hoci aj na poludnie, tak to už chce veľmi dobrú orientáciu na oblohe, ostrý zrak a aj kus šťastia,“ doplnil Husárik s tým, že jedinou vzdialenou planétou, ktorú môže ľudské oko zachytiť na dennej oblohe, je Venuša vďaka svojej jasnosti. Tí najlepší pozorovatelia dostanú príležitosť uvidieť, ako Venuša zmizne z dennej oblohy. „Tento úkaz uvidia pozorovatelia nielen v celej Európe, ale aj v severnej Afrike, Rusku a časti Číny. K zákrytu Venuše Mesiacom dôjde tento rok ešte raz, presne 3. septembra okolo poludnia, no viditeľné bude napríklad iba v časti Ruska za polárnym kruhom,“ dodal astronóm.

Venuša krátko po zákryte
Zobraziť galériu (3)
Venuša krátko po zákryte  (Zdroj: archív Mareka Husárika, Astronomický ústav SAV)

Venuša s Mesiacom v spoločnosti Slnka.
Zobraziť galériu (3)
Venuša s Mesiacom v spoločnosti Slnka.  (Zdroj: archív Mareka Husárika, Astronomický ústav SAV)

Viac o téme: Marek HusárikZákryt Venuše Mesiacom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu