Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Počasie nás dnes potrápi, meteorológovia varujú pred povodňami: Husté sneženie komplikuje dopravu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Meteorológovia dnes varujú pred silným vetrom, dažďom a povodňami. Výstrahy pred vetrom a povodňami by mali platiť do poobedia, tie pred dažďom do večera. Vietor potrápi najmä ľudí v Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji. Krátkodobo môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 60 až 80 kilometrov za hodinu. Trvať by to malo asi do 15.00 h. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) nevylučuje ani škody menšieho rozsahu.

Výstraha pred dažďom platí pre Banskobystrický, Košický, Nitriansky a Prešovský kraj. Ojedinele možno očakávať jeho výskyt s úhrnom zrážok 25 až 35 milimetrov.

Hladiny riek sa z trvalého dažďa môže dvihnúť v okresoch Lučenec, Spišská Nová Ves, Gelnica. Tiež v Košickom okrese v okolí Hornádu a Bodvy, Levočskom, Sabinovskom, Prešovskom a Michalovskom okrese. Výstraha pred povodňami platí aj v okresoch Vranov nad Topľou, Sobrance a Trebišov.

Na Lomnickom štíte padal žltý sneh

Vo Vysokých Tatrách padal v pondelok podvečer žltkastý sneh. Ako vysvetlil meteorológ Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Marcel Macko, dôvodom bol prach a piesok, ktorý sa k nám dostal z Afriky. „Nie je to úplne bežný jav, ale na druhej strane ani rarita. Stáva sa to niekoľkokrát do roka, keď sa pri silnom južnom a juhozápadnom prúdení dostane tento prach alebo nejaké častice z afrického kontinentu do strednej Európy, potom pri zrážkach vypadávajú buď vo forme dažďa či snehu,“ uviedol.

Žltkastý sneh v posledný februárový deň spozorovali na Lomnickom štíte, podľa Macka za to v tomto prípade môže hlboká tlaková níž. „Mala svoj stred niekde nad západným Stredomorím a po silnom južnom prúdení sa tieto častice dostali ďaleko na sever, teda do strednej Európy,“ povedal. Upozornil, že v dôsledku tohto pôsobenia možno dosť často aj na autách spozorovať žltkastý povlak. „Je to známka toho, že atmosféra bola znečistená týmto prachom alebo pieskom,“ dodal.

Husté sneženie v Trenčianskom kraji začína komplikovať dopravu

Dnešné husté sneženie v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) začína komplikovať dopravu. I napriek tomu sú všetky úseky ciest zatiaľ zjazdné. Vyplýva to z informácií Slovenskej správy ciest o zjazdnosti ciest. 

Asi trojcentimetrová vrstva snehu je na horskom priechode Skýcov, medzi obcou Bošany v okrese Partizánske a Skýcovom, na úseku medzi mestom Brezová pod Bradlom a štátnou hranicou s Českou republikou, na cestách III. triedy v okrese Myjava a na horskom priechode Homôlka. Na týchto úsekoch je nutné používať zimné pneumatiky. 

Na cestách III. triedy v Ilavskom okrese je kašovitá vrstva snehu, horské priechody Fačkovské sedlo a Šútovce sú mokré, doprava je tu počas zimných mesiacov uzatvorená pre vozidlá nad 10 metrov. 

Počasie nás dnes potrápi,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Horský priechod Vernár je pre husté sneženie neprejazdný

Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove vydalo dnes krátko pred 10. hodinou upozornenie pre vodičov, že horský priechod Vernár v okrese Poprad je neprejazdný z dôvodu hustého sneženia a následným skrížením kamiónov. 

Polícia žiada vodičov, predovšetkým kamiónovej dopravy, aby sa tomuto priechodu podľa možností vyhli. Na ostatnom území Prešovského kraja prevažne prší. Dážď zatiaľ neobmedzuje plynulosť cestnej premávky.  

Na horách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách je mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Snehová pokrývka je len na ojedinelých strmých svahoch mierne spevnená. Po silnom vetre a snežení z predchádzajúcich dní sa v strmých najvyššie položených severných, severovýchodných a východných žľaboch vyskytuje vrstva nového prachového snehu, ktorý je ojedinele sfúkaný do vankúšov a dosiek.

Ich uvoľnenie je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení. Južné náveterné strany hrebeňov a vrcholov sú tvrdé alebo je na nich vytvorená kôra. Vo vyšších polohách sa môžu vyskytnúť hlavne v poludňajších hodinách spontánne splazy a menšie lavíny z nového snehu, v stredných polohách pri oteplení z vlhkého až mokrého snehu. Vo Fatrách je snehová pokrývka dobre spevnená a vytvorilo sa tam malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň. Lavíny sa môžu uvoľniť len pri veľkom dodatočnom zaťažení vo veľmi strmom teréne. Spontánne splazy a malé lavíny sa môžu uvoľniť z premočeného snehu. Pri predpokladanom ďalšom snežení lavínové nebezpečenstvo stúpa.

Na horách v noci klesala postupne teplota vzduchu (-5 až +2° C). Dážď prešiel do sneženia od nadmorskej výšky cca 1 200 m. Pri utíšenom vetre za posledných 24 hodín postupne napadlo v najvyšších polohách Tatier do 20 cm nového suchého snehu. V stredných polohách napadlo do desať centimetrov nového snehu, ktorý je však vlhký až mokrý. V týchto polohách sa sneh dobre previazal so starou snehovou pokrývkou. Vo vyšších polohách môže byť zatiaľ so starou pokrývkou, na ktorej sa na mnohých miestach vyskytuje kôra, nepreviazaný alebo len čiastočne previazaný. V najvyšších severne orientovaných žľaboch je sneh prachový.

Viac o téme: PovodnePočasieVysoké TatrySlovenský hydrometeorologický ústavŽltý sneh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu