Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hollande podporil Grécko v utečeneckej kríze: Spraví všetko, aby zabránil odchodu Británie z EÚ

Francois Hollande
Francois Hollande (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Francúzsky prezident Francois Hollande na summite EÚ v Bruseli ubezpečil francúzskych novinárov, že v rámci predĺženého zasadnutia Európskej rady robí "všetko potrebné" preto, aby zabránil odchodu Británie z EÚ. Zároveň sa zastal gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa v citlivej agende nelegálnej migrácie.

"Robím všetko pre to, aby sme mohli udržať Britániu v Európe, ale pod podmienkou, že EÚ sa bude môcť posúvať dopredu," uviedol Hollande v rozhovore pre rozhlasovú stanicu France Info. Ohľadom utečeneckej krízy, ktorá bola druhou veľkou agendou na summite EÚ, francúzsky prezident upozornil, že ak skončí Schengen bude to znamenať "koniec Európy"

"Ak sa to stane, to by bol koniec Európy v zmysle voľného pohybu Európanov," skonštatoval. Hollande zdôraznil, že krajiny Schengenu musia uvažovať v európskom meradle pokiaľ ide o príliv migrantov a nehádzať na plecia jednej krajiny, Grécka, zodpovednosť, ktorá je neutrálna.

Podľa jeho slov ak by krajiny Schengenu uzavreli svoje vnútorné hranice a ak by sa schengenská dohoda prestala používať, väčšina nelegálnych utečencov by zostala na území Grécka, krajiny, ktorá už čelí značným ekonomickým ťažkostiam. Hollande týmto vyhlásením podporil pozíciu gréckeho premiéra.

Podľa údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu od začiatku tohto roka do 14. februára počet migrantov prichádzajúcich do Európy dosiahol 84.320 osôb, z toho 78.333 prišlo na grécke ostrovy z Turecka a 5987 migrantov sa doplavilo do Talianska cez Stredozemné more.

Viac o téme: GréckoFrancúzskoFrancois Hollande
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu