Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Počasie už robí problémy aj na východe: Rieky dosahujú svoje maximá

Donovaly Zobraziť galériu (6)
Donovaly

BRATISLAVA – Po včerajšom divokom vyčíňaní počasia na mnohých miestach Slovenska hladiny riek nebezpečne stúpli a hrozili povodne. Meteorológovia upozorňujú, že dnešné počasie nemusí byť o nič lepšie.

V okrese Revúca je vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity v šiestich obciach a druhý stupeň povodňovej aktivity na dvoch vodných tokoch. Aktuálne je však situácia v celom okrese stabilizovaná a počasie sa v porovnaní so stredou (10.2.) zlepšilo.

„V priebehu stredy starostovia postupne vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity v obciach Kameňany, Ratková, Sása, Lubeník, Gemerská Ves a Držkovce,“ informoval TASR Peter Balogh, prednosta Okresného úradu (OÚ) v Revúcej. V týchto obciach voda zaplavila viacero domov. „Situáciu sme so starostami konzultovali, ale vo všetkých prípadoch ju mali pod kontrolou a vystačili si s vlastnými silami a prostriedkami,“ konštatoval.

V ostatných obciach okresu sa podľa jeho slov vyskytli malé problémy, niekde sa potoky aj vybrežili, ale k žiadnym veľkým škodám nedošlo. „Na návrh správcu toku sme však vyhlásili druhý stupeň povodňovej aktivity na rieke Muráň a jej prítokoch, ako aj na rieke Turiec a jej prítokoch,“ dodal.

Podľa vyjadrenia vedúceho odboru krízového riadenia OÚ v Revúcej Róberta Jóryho je situácia v okrese momentálne stabilizovaná. „Voda klesá, keďže počasie je jasné a neprší,“ povedal s tým, že v priebehu dnešného dňa, prípadne piatka (12.2.) by v uvedených obciach mohlo dôjsť k odvolaniu tretieho stupňa protipovodňovej aktivity.

Druhý stupeň povodňovej aktivity

Druhý stupeň povodňovej aktivity vyhlásili v obci Kopernica pri Kremnici. Problémy tu spôsobuje miestny tok. „Situáciu ideme riešiť so starostom zabezpečovacími prácami. Hladina toku je ustálená, ale nevieme, čo spraví s ňou sneh, ktorý tam napadol,“ ozrejmil situáciu v obci Jaroslav Holzer z odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiari nad Hronom. 

Starosta Kopernice Rastislav Slanina vysvetlil, že spodná časť potoka nie je vyregulovaná. „Máme tam dve-tri kritické miesta. Keď sa nám hladina zdvihne, tak hrozí vyliatie vody na komunikáciu," vysvetlil s tým, že v bezprostrednej blízkosti sú ohrozené aj viaceré rodinné domy. Obec je navyše od stredajšieho večera aj bez elektrickej energie. „Podľa informácií budú dodávky obnovené možno okolo obeda,“ dodal Slanina s tým, že problémy v tomto prípade spôsobil ťažký mokrý sneh a popadané stromy. 

Druhý povodňový stupeň vyhlásili aj v obci Lovča v okrese Žiar nad Hronom. „V stredu večer prečerpávali vodu zo zaplaveného územia späť do koryta Hrona,“ ozrejmil Holzer. Podľa slov starostu Ondreja Bahnu začala približne o 6.00 h hladina Hrona klesať, druhý povodňový stupeň však trvá naďalej, potrvať by mohol do 12.00 h. Všetko však bude závisieť od toho, ako bude klesať hladina Hrona.

V okrese Žarnovica nebola hlásená žiadna mimoriadna situácia. „Výška toku Hron je síce v obci Brehy, kde je vodomerná stanica, na úrovni druhého stupňa, ale ten zatiaľ nebol vyhlásený. Voda zatiaľ neohrozuje obyvateľov a dá sa povedať, že v týchto chvíľach Hron kulminuje,“ podotkol Štefan Stripaj, vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žarnovici.

Jeho slová potvrdil aj starosta Brehov Juraj Tencer, podľa ktorého sú na podobné situácie v obci zvyknutí. „Voda sa tlačí do záhrad niektorým ľuďom, začína prelievať cestu smerom na Rudno, ale inak je to v poriadku. Na takéto stavy sme zvyknutí, nie je to také hrozné. Na hornom úseku už tok klesá, takže očakávame, že bude Hron kulminovať,“ poznamenal v tejto súvislosti Tencer.

Pokojná situácia je aj v okrese Banská Štiavnica. Michal Žurav, vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Banskej Štiavnici uviedol, že sú v kontakte so starostkami obcí Svätý Anton, Kozelník a Beluj, kde hrozilo vybreženie potokov, avšak nedošlo k tomu. „Situácia sa stabilizuje a nič mimoriadne sa do týchto chvíľ neudialo,“ dodal Žurav.

Na juhu Slovenska hrozia povodne

V južných okresoch stredného a východného Slovenska hrozia povodne z trvalého dažďa. Pre okresy Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava a Trebišov vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) najvyššiu výstrahu - 3. stupňa. Tá potrvá do štvrtka 20.00 h.

O stupeň nižšia výstraha platí v okresoch Prievidza, Levice, Veľký Krtíš, Zvolen, Lučenec či Košice. Prvý stupeň výstrahy vyhlásil SHMÚ pre okresy Partizánske, Zlaté Moravce, Prešov, Michalovce, Vranov nad Topľou, Humenné, Snina, Levice, Banská Štiavnica, Brezno, Banská Bystrica, Detva, Žiar nad Hronom, Bánovce nad Bebravou, Spišská Nová Ves.

Tretí stupeň povodňovej aktivity platí pre toky Muráň, Turiec, Rimava a Roňava
Zobraziť galériu (6)
Tretí stupeň povodňovej aktivity platí pre toky Muráň, Turiec, Rimava a Roňava

Košice hlásia tretí stupeň povodňovej aktivity

Daždivé počasie spôsobilo v noci nadnes výraznejší vzostup hladín niektorých riek v Košickom kraji. Výšku hladín zodpovedajúcu 3. stupňu povodňovej aktivity namerali dnes o 6.00 h na tokoch Bodva v Turni nad Bodvou (321 cm), Olšava v Bohdanovciach (255 cm) a Roňava v Michaľanoch.

Na úrovni 2. stupňa bola hladiny Bodvy v stanici Hosťovce. Na úrovni 1. stupňa boli toky Ida v Janíku a Torysa v Košických Olšanoch. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke. 

SHMÚ vydal pre východ Slovenska do dnešnej 20.00 h hydrologickú výstrahu 3. stupňa pred povodňami z trvalého dažďa pre okresy Rožňava a Košice okolie – Bodva. Do 10.00 h platí táto výstraha pre Košice a Košice okolie - Hornád. O stupeň nižšia výstraha platí do 10.00 h pre okres Trebišov v oblasti Roňavy. Prvý stupeň výstrahy pred povodňami platí pre okresy Trebišov bez Roňavy, Michalovce a Sobrance. Vzhľadom na spadnuté zrážky na tokoch je naďalej predpoklad vzostupu vodných stavov.

Lukavica zaplavila niekoľko rodinných domov

Potok Lukavica vo Veľkej Lúke v okrese Zvolen zaplavil v stredu (10.2.) podvečer po celodennom daždi priľahlé pozemky niekoľkých rodinných domov. Starostka obce Andrea Chromeková vyhlásila preto tretí stupeň povodňovej aktivity (SPA).      

Ako dnes ráno pre TASR uviedla, voda v okolí domov už klesla a tretí SPA v najbližších hodinách odvolajú. Zaplavené boli najmä pozemky nachádzajúce sa v susedstve toku Lukavica.

K vybreženiu na neupravených úsekoch koryta došlo podvečer aj na vodných tokoch Slatina vo Zvolenskej Slatine a Pstruši a na Neresnici vo Zvolene. V obci Zvolenská Slatina došlo k zaplaveniu záhrad, na vodnom toku Slatina v obci Pstruša tiež k preliatiu rúrového premostenia pod novobudovaným mostom a k zaplaveniu časti podpornej konštrukcie mosta.

V Žilinskom kraji bojovali s vetrom

V súvislosti s poveternostnou situáciou zasahovali hasiči v Žilinskom kraji od včerajšieho rána (dňa 10. februára 2016 cca od 06.00 hod.) do dnešného rána (dňa 11. februára 2016 cca 8.00 hod.) celkovo 55-krát. Príslušníci Okresného riaditeľstva HaZZ v Čadci zasahovali spolu 12-krát (z hasičskej stanice v Čadci, Kysuckom Novom Meste a Turzovke), príslušníci Okresného riaditeľstva HaZZ v Dolnom Kubíne 10-krát (z hasičskej stanice v Tvrdošíne a Dolnom Kubíne), príslušníci Okresného riaditeľstva HaZZ v Martine 9-krát (z hasičskej stanice v Martine a v Turčianskych Tepliciach), príslušníci Okresného riaditeľstva HaZZ v Žiline 8-krát (z hasičskej stanice v Žiline, Terchovej, Bytči a Rajci), príslušníci Okresného riaditeľstva HaZZ v Námestove 7-krát, príslušníci Okresného riaditeľstva HaZZ v Liptovskom Mikuláši 6-krát (z hasičskej stanice v Liptovskom Mikuláši a Liptovskom Hrádku) a príslušníci Okresného riaditeľstva HaZZ v Ružomberku zasahovali 3-krát. 

Odstraňovanie spadnutého stromu v Demänovskej doline
Zobraziť galériu (6)
Odstraňovanie spadnutého stromu v Demänovskej doline  (Zdroj: HaZZ)

Hasiči odstraňovali spadnuté stromy z cestných komunikácií, ale aj z auta a elektrického vedenia. V jednom prípade odčerpávali vodu z pivnice rodinného domu a zo zatopeného podchodu. Momentálne hasiči v Žilinskom kraji nie sú na žiadnom zásahu.

Počasie už robí problémy
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: HaZZ)

 

 

Situácia na cestách

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je mokrý, miestami vlhký, okrem rýchlostnej cesty R3 a obchvatu Svidníka, kde je povrch vozovky pokrytý miestami kašovitým snehom do hrúbky jedného až dvoch centimetrov, informuje Slovenská správa ciest.

Povrch vozoviek na cestách I., II. a III. triedy je prevažne mokrý s výnimkou severnej a strednej časti stredného a severnej časti východného Slovenska, kde je pokrytý kašovitým alebo utlačeným snehom do hrúbky jedného až štyroch centimetrov, na cestách III. triedy v obvodoch Námestovo, Tatranská Štrba až do desať centimetrov. 

 

V Považskej Bystrici už bielo... [MŠ]foto: Milan Kudlaňák

Zveřejnil(a) Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) dne 10. únor 2016

Povrch vozoviek na horských priechodoch (HP) je prevažne pokrytý vrstvou kašovitého snehu do hrúbky až troch centimetrov. HP Makov, Branisko, Ďurďošík, Biela Hora, Kremnické Bane, Dobšiná, Havran, Pezinská Baba, Skýcov, Chorepa, Klenov, Šútovce majú povrch vozovky mokrý. 

Horský priechod Kremnické Bane je zjazdný bez obmedzenia. Od 06:00 je horský priechod Šturec zjazdný v obidvoch smeroch. Horský priechod Donovaly je uzatvorený pre vozidlá nad 10 m. Horské priechody Čertovica, Besník, Vrchslatina sú zjazdné len so snehovými reťazami!

Zasnežené Donovaly
Zobraziť galériu (6)
Zasnežené Donovaly

Lavínové nebezpečenstvo

Vo vysokohorskom prostredí Vysokých, Západných a Nízkych Tatier trvá po stredajšom (10.2.) a nočnom snežení zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Jozef Richnavský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

„Na strmých svahoch sú pravdepodobné malé a stredne veľké spontánne lavíny, výnimočne aj veľké lavíny. V dôsledku intenzívneho sneženia sa zvýšené lavínové nebezpečenstvo vytvorilo aj na strmých trávnatých svahoch Veľkej Fatry, pričom najnebezpečnejšie sú tiež svahy s východnou a južnou orientáciou. V týchto lokalitách sa môžu nachádzať vetrom vzniknuté nestabilné snehové vankúše a dosky," vysvetlil. V Malej Fatre stále trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, teda druhý stupeň. Nový sneh vo všetkých pohoriach nie je dostatočne prepojený s podkladovou vrstvou a preto hrozí aj výskyt samovoľných lavín.

Ráno doznievalo na horách intenzívne sneženie a bolo prevažne zamračené a hmlisto. Ochladilo sa, teplota vzduchu sa pohybovala v rozmedzí od mínus 14 do mínus dvoch stupňov Celzia. Silný vietor z večerných a nočných hodín sa pomaly utišoval, napriek tomu dosahoval miestami v nárazoch rýchlosť až 85 kilometrov za hodinu.

Prevažne vlhký sneh z posledného sneženia je vplyvom vetra rozmiestnený veľmi nerovnomerne. Nový sneh bol sfúknutý do dolín a na hranicu lesa a tiež do múld a žľabov. Najmä na záveterných stranách sa môžu vyskytovať snehové vankúše a vetrom naviaty sneh s výškou viac ako jeden meter, inde je snehová pokrývka vyfúkaná na skalný, respektíve ľadový povrch. Vankúše a dosky sú veľmi nestabilné a môžu sa uvoľniť už pri malom zaťažení. Výška nového snehu v Tatrách a vo Veľkej Fatre dosahovala desať až 50 centimetrov, v Malej Fatre desať až 25 centimetrov.

Predpoveď počasia na štvrtok

Počasie u nás ovplyvňuje tlaková níž. Prevažne oblačno a na severe ojedinele snehové prehánky. Teploty 1 až 6 stupňov Celzia. Na západnom Slovensku prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 4 až 1 a najvyššie denné 3 až 6 stupňov Celzia. Na strednom Slovensku prevažne oblačno a prehánky dažďa so snehom. Najnižšie ranné teploty 3 až -2 a najvyššie denné 1 až 5 stupňov Celzia. Na východnom Slovensku prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 3 až -1 a najvyššie denné 1 až 5 stupňov Celzia.

Počasie na horách: Vo výške 1000 m prevažne oblačno a snehové prehánky. Najnižšia ranná teplota -2 a najvyššia denná 0 stupňov C. Vo výške 1500 m prevažne oblačno a snehové prehánky. Najnižšia ranná teplota -4 a najvyššia denná -3 stupne Celzia. Vo výške 2000 m prevažne oblačno a snehové prehánky. Najnižšia ranná teplota -6 a najvyššia denná -5 stupňov Celzia.

Dnešná meteorologická výstraha pre sever Slovenska, varovanie pred tvorbou snehových závejov a jazykov
Zobraziť galériu (6)
Dnešná meteorologická výstraha pre sever Slovenska, varovanie pred tvorbou snehových závejov a jazykov

 

Viac o téme: Počasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu