Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Škandál, z ktorého sa dvíha žalúdok: Slovenský veterinár mal týrať psy, všetko vraj bolo inak

Zvieratá držal v hrôzostrašných podmienkach Zobraziť galériu (5)
Zvieratá držal v hrôzostrašných podmienkach (Zdroj: Facebook/Československý kastračný program)

DUBNIČKA – Vyhladované zvieratá držal v špinavých klietkach, vo vlastných výkaloch a moči. Psy mali na srsti zaschnutú hnilobu a krv z rozkladajúcej sa zdochliny. Takto opísali nálezy psov v zariadení veterinárneho lekára z Dubničky ochranári. Ukázalo sa však, že prípad môže byť oveľa zamotanejší, ako sa na prvý pohľad zdá.

„Toto je takzvaný gazdovský dvor u jedného veterinára, ktorý zhromažďuje zvieratá v týchto podmienkach. Tieto a kopu ďalších psíkov tam objavilo dievča, ktoré tam chodí na kone, keď omylom vošlo do vedľajšej haly,“ uviedol na Facebooku Československý kastračný program zo Združenia za práva zvierat (ZZPZ) spolu s otrasnými fotkami z miesta, kde veterinár zatiaľ z neznámych dôvodov podľa nich držal vyhladované psy. 

Dievča malo zúbožené psy začať chodiť tajne kŕmiť a informovať najbližšie OZ, ktoré poprosilo o pomoc. „OZ pomohlo, donieslo granule na tajné kŕmenie, vzali dvoch maltezákov, ktorých dobrovoľne, pod rúškom klamstva, že sú pre babku, sadista dal,“ dodali ochrancovia.

Škandál, z ktorého sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Československý kastračný program)

Škandál, z ktorého sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Československý kastračný program)

Veterinárovi ich dáva aj mestská polícia

Ľudia zo Združenia za práva zvierat sa psíky rozhodli zachrániť. Na klietkach so strápenými zvieratami boli podľa svedectiev rozkladajúce sa zdochliny a klietky sa nachádzali v otrasných hygienických podmienkach, plné výkalov. Séria zhotovených fotografií z miesta činu má slúžiť ako dôkaz pre Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR, ktorá situáciu prisľúbila prešetriť a riešiť, ako Topkám povedala Diana Truchlíková zo Združenia za práva zvierat. 

„Štátna veterinárna  a potravinová správa SR obdržala podnet 25. 1. 2016 vo večerných hodinách, ktorý postúpila miestne a vecne príslušnej Regionálne veterinárne a potravinovej správe. Inšpektori momentálne vykonávajú úradnú kontrolu v spomínanom subjekte,“ informovala Topky Paulína Kojnok, hovorkyňa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR. 

Podľa ďalších slov Truchlíkovej má dokonca veterinárovi dávať odchytené psy aj mestská polícia. „Mestská polícia v Bánovciach nad Bebravou na základe VZN mesta vykonáva odchyt zabehnutých a túlavých zvierat. Po odchyte zavezie psa do voliéry, ktorá je majetkom mesta a je umiestnená na dvore VPP pri TEDOSE v Bánovciach nad Bebravou na ulici Na Vŕštek. Telefonicky oznámi vec MVDr. Mišákovi, ktorý si za prítomnosti hliadky psa preberie a odvoz si zabezpečuje sám,“ oznámil nám náčelník Dušan Senčík z mestskej polície v Bánovciach nad Bebravou.

Veterinár sa bráni, dievča malo motív

Zverejnené fotografie vyvolali obrovský škandál, v ktorého tieni sa nachádza aj svedectvo samotného lekára, s ktorým sa nám podarilo telefonicky spojiť. Veterinár Jozef Mišák označil škandalózny príbeh s fotografiami za manipuláciu a lož. Ako sa nám zdôveril, nález sa objavil hneď po tom, ako sa objavili aj problémy s maloletým dievčaťom, ktoré na dvor chodilo kvôli jazde na koni, a ktoré na týranie zvierat upozornilo. „Zistili sme, že dievča nám tu kradlo veci,“ sklamane priznal lekár. Paradoxne, bolo to dievča, ktoré malo privilegované povolenie jazdiť na koňoch. Na dvor malo veľmi ľahký prístup. Keď ho však obvinili z krádeže, vyhodila ho trénerka a zakázali mu jazdenie. Zrejme sa chcelo nejako pomstiť, mieni lekár.

„Nemám čo skrývať. Zvieratá mám odjakživa rád, chodím k nim aj v nočných hodinách, keď je treba. Nikdy som neodmietol pomoc zvieratám, považujem ich za člena rodiny,“ zdôveril sa Mišák, ktorého situácia veľmi trápi a hnevá súčasne. „Včera boli u mňa na kontrole piati kompetentní ľudia a nič podozrivé nenašli. Prečo ochranári ku mne sami neprišli ešte v ten večer?“ pýta sa Mišák, ktorého zariadenie po podnete navštívili nezávislí odborníci z veterinárnej správy. Najviac sa ho však dotkli reakcie ľudí: „Začali mi chodiť maily, v ktorých sa mi ľudia vyhrážajú smrťou,“ zničene dodal lekár, ktorý doteraz žiadne problémy podobného druhu nemal. Psy, ktoré sa k nemu dostanú napríklad od polície, podľa jeho slov ponúka na darovanie.

Škandál, z ktorého sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Československý kastračný program)

Škandál, z ktorého sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Československý kastračný program)

Viac o téme: VeterinárTýranie zvieratGazdovský dvorDubnička
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu