Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

O pár hodín to vypukne, sneh a mráz zasiahne aj v nížinách: Vodiči, pozor na ľad na cestách!

Takto krásne snežilo na Kubínskej Holi, napadlo až 24 centimetrov. Zobraziť galériu (4)
Takto krásne snežilo na Kubínskej Holi, napadlo až 24 centimetrov. (Zdroj: webcamera Kubínska Hoľa)

BRATISLAVA – Napriek pôvodným očakávaniam meteorológov, viaceré stránky venujúce sa počasiu hlásia náhle ochladenie, ktoré má v najbližších hodinách zasiahnuť aj Slovensko. Klesajúce teploty a snehové zrážky majú vytvoriť mnohými vítaný pocit skutočnej zimy.

Nočné sneženie už prinieslo nádielku na sever Slovenska. Na Orave od pondelka napadlo 20 až 30 cm snehu. Aj zvyšné Slovensko zasiahne v priebehu piatka sneženie, na polovici jeho územia môže miestami napadnúť 10 až 15 centimetrov snehu. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal v tejto súvislosti výstrahu prvého stupňa. Výstraha platí pre celý Banskobystrický, Košický a väčšinu okresov Prešovského kraja (s výnimkou okresov Kežmarok, Poprad a Stará Ľubovňa). Snežiť by malo začať od polnoci a podľa SHMÚ ustane do 15.00 h.

Meteorologické výstrahy na piatok
Zobraziť galériu (4)
Meteorologické výstrahy na piatok  (Zdroj: SHMÚ)

Dopravu bude v piatok komplikovať i poľadovica, a to v celom Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji i v okresoch Myjava a Nové Mesto nad Váhom (Trenčiansky kraj). Ojedinele sa môže v týchto častiach Slovenska tvoriť od polnoci až do 9.00 h. Na sobotu platí pre celé stredné a východné Slovensko výstraha prvého stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi. Tvoriť sa môžu tvoriť od 6.00 h až do polnoci.

Podľa portálu iMeteo.sk sa aj najnovšie výstupy numerických modelov zhodujú na nočnom snežení. To by malo začať v oblasti Ponitria a Pohronia a postupne sa počas druhej polovice noci dostane nad východné Slovensko. V južnej polovici stredného Slovenska by malo napadnúť od 3 do 10 cm nového snehu. V oblasti východného Slovenska by malo napadnúť 5 až 15 cm nového snehu.

O pár hodín to
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Tignes)

Okrem toho, že v noci už snežilo aj na Orave, podobná zmena počasia má zasiahnuť celú Európu. Francúzske Alpy už stihli prikryť viac ako metrové záveje snehu, ktoré miestami navial vietor nepredstaviteľnej rýchlosti 140 km/h. Ľudia fotografie impozantných zimných scenérií pod záľahou snehu vo veľkom zdieľajú na sociálnych sieťach. ​Na mnohých miestach Francúzska napadli desiatky centimetrov snehu.


Arktická zima si už razí cestu na Slovensko: Prvý úder v Alpách, FOTO metrových závejov


Podľa predpovede, ktorú sme vám ako prví priniesli ešte v stredu, sa na nás valí snehová kalamita a skutočne mrazivé teploty. Zo záverov slovenských meteorológov, Mareka Kučeru a Dávida Ščepku, vyplýva, že po tom, ako na celom území Slovenska nasneží, život zamrzne v -30 stupňoch Celzia. To všetko sa udeje v niekoľkých vlnách, o predpovedi vraj niet pochýb.

O pár hodín to
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: ZimaSnehPredpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu