Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Čierna budúcnosť Slovenska: Namiesto podpory vedy budujeme policajný štát, najhorší z V4!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Jednoduchý fakt, ktorý porovnáva počty policajtov a vedcov na Slovensku s inými európskymi štátmi, ukazuje smutnú pravdu. Na Slovensku viac záleží na posilňovaní ozbrojených zložiek, ako na podpore vedy. Sme v tom najhorší z celej strednej Európy.

Slovenská vláda v minulom roku zložkám ministerstva vnútra zaobstarala nové autá, nepriestreľné vesty, nové a kvalitnejšie oblečenie, prilby a laboratórnu techniku. Podpora ozbrojených zložiek je teda nepopierateľná. Tŕňom v oku verejnosti bol najmä nákup zbraní.

"Ministerstvo vnútra dokončilo tender na najväčšie prezbrojenie bezpečnostných zložiek na Slovensku. Vysúťažené ceny zbraní bez príslušenstva sú od 265 do 290 eur bez DPH. Za tie isté zbrane bez príslušenstva v obchodoch zaplatíte v priemere od 384 eur do 453 eur bez DPH, teda o viac ako 30 percent viac," obhajuje sa rezort voči obvineniam, že išlo o predražený nákup. Odborná verejnosť ale tvrdí, že problémom je hlavne budovanie policajného štátu. 

Minister vnútra Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (4)
Minister vnútra Robert Kaliňák  (Zdroj: SITA)

Slovensko má najviac policajtov zo všetkých krajín V4, ešte aj Rusko, ktoré je známe svojím dlhodobým pozitívnym prístupom k posilňovaniu ozbrojených zložiek, sa snaží o väčšiu podporu vedy, ako kompetentní na Slovensku. Slovenské mozgy odchádzajú do zahraničia, ktoré im dokáže poskytnúť adekvátne vzdelanie, ale aj následnú životnú úroveň.

Tento laxný prístup k vede však nepripravuje Slovensko na ekonomiku budúcnosti, práve naopak. "Pri porovnaní má (Slovensko) viac policajtov na 1 mil. obyvateľov v Európe len Rusko a Bulharsko, Španielsko, Cyprus, Grécko, Turecko a Srbsko. Tieto krajiny majú väčšinou interný alebo regionálny problém/krízu," upozorňuje ekonóm Róbert Auxt vo svojom blogu Denníka N.

Policajti vo Fínsku jazdia
Zobraziť galériu (4)

Kým vo Fínsku pracuje takmer 7200 vedcov a len 1430 príslušníkov polície, na Slovensku pri porovnateľnom počte obyvateľov máme o 3000 policajtov viac. Vedcov však v týchto končinách ostalo len o trochu viac ako 2700. Viac policajtov majú Rusi, a to 5460, podporujú však aj vedu, aj keď nie až natoľko ako Fíni - komunitu ruských vedcov tvorí 3070 ľudí. Aj českých policajtov je menej ako na Slovensku, konkrétne 3850, zatiaľ čo vo vedeckej sfére sa pohybuje 3250 kvalifikovaných pracovníkov. 

Odborníci z Oxfordu už pred tromi rokmi predpovedali, že niektoré hospodárske odvetvia vďaka automatizácii a digitalizácii postupne vymrú, jediným spôsobom, ako si zachovať hodnotu na pracovnom trhu, je stať sa expertom vo svojej oblasti. Podpora školstva na Slovensku je ale minimálna, preto je možné, že nezamestnanosť bude v najbližších rokoch stúpať.

Čierna budúcnosť Slovenska: Namiesto
Zobraziť galériu (4)

Viac o téme: Ministerstvo vnútraVedaPolícia Robert Kaliňák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu