Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

10 najväčších archeologických objavov roka 2015: Ľudstvu sa otvorili nové brány do neznáma

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto

LONDÝN - Medzi desať najväčších archeologických objavov roka 2015 zaradil odborný internetový časopis HeritageDaily aj jeden objav českých vedcov. Pre českých egyptológov to bol ďalší z radu významných objavov v pyramídovej nekropole v Abúsíru, kde Český egyptologický ústav vykonáva výskum už vyše polstoročia.

FOTO Pravda o našej histórii: Odkryté tajomstvá slovenskej osady spred 3500 rokov

V januári bolo oznámené, že českí archeológovia našli v egyptskom Abúsíru juhozápadne od Káhiry hrobku doteraz neznámej faraónovej ženy, ktorú identifikovali ako kráľovnú Chentkaus III. Bola zrejme manželkou faraóna Raneferefa, ktorý vládol v čase piatej dynastie, zhruba pred 4500 rokmi.

Možno najväčší zachovalý prehistorický objekt v Británii objavil tento rok tím vedcov z Británie a Rakúska. Na historickom mieste Durrington Walls, ktoré leží asi 1,3 kilometra od známej megalitickej stavby Stonehenge v južnom Anglicku, našli pod zemou asi stovku kameňov starých približne 4500 rokov. Podľa vedcov boli pôvodne vysoké asi 4,5 metra. Objekt neoficiálne nazvali "superhenge", pretože je päťkrát rozľahlejší ako Stonehenge.

10 najväčších archeologických objavov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Na škótskom súostroví Orkneje tento rok našli zvyšky tridsiatich budov z doby medzi 4000 a 1000 rokmi pred naším letopočtom. Jedna z nich bola podľa vedcov zrejme používaná ako sauna, zrejme ale nie pre relaxáciu ako dnes, ale na rituálne účely.

V historickom francúzskom regióne Champagne, ktorý dal svetu slávny šumivý nápoj, objavili hrobku keltského princa. Jej vek sa odhaduje na asi 2500 rokov a objavili v nej rad artefaktov, ktoré dostal zámožný šľachtic na svoju posmrtnú cestu. Bola medzi ňou aj veľká bronzová zdobená nádoba, v ktorej sa počas slávností uchovávalo víno.

Izraelskí archeológovia v Jeruzaleme našli asi 2000 rokov staré zvyšky masívneho opevnenia, o ktorých sa domnievajú, že boli súčasťou pevnosti Akra. Jej presné umiestnenie doteraz historici nepoznali.

Ďalším významným archeologickým objavom tohto roku je nález zvyškov opevnenia a vstupnej brány do biblického mesta Gat, domova Goliáša, v strednej časti Izraela.

Archeologickým objavom roka 2015 je podľa časopisu HeritageDaily tiež identifikácia 24 nových obrazcov na peruánskej planine Nazca, ktorá je svetovo preslávená obrovskými líniami a obrazmi rastlín a zvierat. Tie sú plne viditeľné len z veľkej výšky, čo prispelo k vzniku teórií o spojení ich autorov s mimozemskou civilizáciou. Ich vek sa odhaduje na 2500 rokov.

Kondor, Planina Nazca, Peru
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Objav vedcov v severozápadnej Keni, o ktorom informoval časopis Nature tento rok v máji, by vraj mohol zmeniť náhľad na vývoj celého ľudského druhu. Pri brehoch kenského jazera Turkana sa našli kamenné nástroje staré 3,3 milióna rokov, teda z doby pred výskytom prvého priameho predka moderného človeka. Vzdialenejší príbuzní ľudí, napríklad australopitéci, boli tak zrejme oveľa inteligentnejší, než sa veda doteraz domnievala.

Archeológovia z niekoľkých britských univerzít zistili, že na území dnešnej Británie nebola v dobe bronzovej ničím neobvyklým mumifikácia.

Medzi archeologické objavy roka zaradil časopis HeritageDaily aj vyzdvihovanie trosiek stíhacieho lietadla Spitfire, ktorý bol zostrelený v bitke o Britániu v roku 1940. Nález bol súčasťou projektu, ktorý pomáha zraneným vojakom zapojiť sa späť do bežného života.

Viac o téme: Archeológia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu