Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ruská stíhačka opäť narušila turecký vzdušný priestor: Erdogan varuje pred následkami!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ANKARA – Ruský stíhací bombardér Su-34 v piatok narušil turecký vzdušný priestor, oznámila dnes Ankara. Turecké ministerstvo zahraničia si kvôli tomu predvolalo ruského veľvyslanca. Vlani v novembri turecká armáda zostrelila ruské lietadlo, ktoré narušilo turecký vzdušný priestor blízko sýrskych hraníc. Incident vyvolal novú diplomatickú krízu medzi oboma krajinami.

Turecké ministerstvo vo zverejnenom vyhlásení uviedlo, že lietadlo bolo pred vstupom do tureckého vzdušného priestoru niekoľkokrát varované v ruštine aj v angličtine. Ministerstvo podľa agentúry AP obvinilo Rusko z eskalácie napätia a varovalo, že Moskva ponesie zodpovednosť za prípadné "hrozivé" následky.

Rusko vlani odmietlo, že sa zostrelené lietadlo dostalo do tureckého vzdušného priestoru. Moskva po incidente zaviedla sériu sankcií voči Turecku, zvlášť ekonomických, a súčasne obvinila Ankaru z finančnej podpory teroristickej organizácie Daeš, okrem iného tým, že od nej Turci nakupujú ropu. Ako Rusko, tak Turecko podnikajú nálety na Sýriu. Postoj k sýrskej kríze ich však rozdeľuje.

Erdogan varoval Rusko pred "následkami" narušovania vzdušného priestoru 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan varoval dnes Rusko, že bude "musieť znášať následky" svojho konania, ak bude pokračovať v narušovaní tureckého vzdušného priestoru. Erdogan tiež obvinil Rusko z "nezodpovedných krokov" poškodzujúcich mier po oznámení Ankary o tom, že ruské vojenské lietadlo znova narušilo vzdušný priestor Turecka, členskej krajiny NATO, informovala agentúra AP. Turecký líder sa podľa vlastných slov pokúsil v záležitosti spojiť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ten však nereagoval.

Generálny tajomník Jens Stoltenberg vyzval Rusko, aby "konalo zodpovedne a plne rešpektovalo vzdušný priestor NATO", ako aj podniklo všetky potrebné opatrenia na zaistenie, že k takýmto narušeniam znova nedôjde. Vo vyhlásení však tiež apeloval na "pokoj a zmiernenie" napätia medzi Moskvou a Ankarou.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí predtým uviedlo, že ruské lietadlo SU-34 v piatok pred vstupom do tureckého vzdušného priestoru ignorovalo varovania v ruskom i anglickom jazyku. Ministerstvo si predvolalo ruského veľvyslanca v Ankare a zdôraznilo, že Rusko bude brané na zodpovednosť za prípadné "katastrofálne" následky svojho konania. Moskva sa k incidentu zatiaľ nevyjadrila.

V novembri turecké sily zostrelili ruské vojenské lietadlo, ktoré podľa Turecka narušilo jeho vzdušný priestor na hranici so Sýriou, čo vyvolalo krízu vo vzťahoch medzi oboma krajinami. Išlo o prvý prípad zostrelenia ruského lietadla členským štátom NATO za vyše pol storočia. Moskva popiera, že by stroj vstúpil do tureckého vzdušného priestoru.

Viac o téme: StíhačkyVzdušnýRuskoTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu