Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Najkrajší astronomický zážitok roka: Pripravte sa na poriadne vesmírne strely už DNES!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Chystáte sa dnes s partnerkou na romantickú večeru? Radšej svoju milovanú vezmite niekam ďaleko od svetelného smogu. Práve dnes večer máte totiž ideálnu príležitosť zazrieť padajúce hviezdy. Astronómovia hovoria o jednej z najkrajších udalostí roka.

Práve dnešným dňom by mal vyvrcholiť každoročný meteorický roj zvaný geminidy. „Geminidy patria k najaktívnejším a najpravidelnejším meteorickým rojom. Sú zaujímavé nielen kvôli svojej vysokej aktivite, ale aj z dynamického hľadiska, ktorého pôvod stále nie je celkom preskúmaný. Materské telesá väčšiny meteorických rojov sú kométy, ale u Geminíd tomu tak nie je. Materským telesom je asteroid 3200 Phaethon objavený v roku 1982 a okolo Slnka obieha s periódou 1,4 roka,“ hovorí Marek Husárik z Astronomického ústavu SAV a dopĺňa, že je pravdepodobné, že ani Phaethon nie je obyčajným asteroidom, ale je to jadro vyhasnutej kométy. Aktivita tohto roja trvá približne od 4. do 17. decembra.

Marek nasnímal vesmírne divadlo: Obrovské množstvo meteorov v jednom VIDEU!

Pre tento rok má meteorický roj predpovedanú hodinovú frekvenciu až nad 120 meteorov za hodinu v maxime, ktoré sa predpokladá na večer 14. decembra. „Geminidy sú meteory, ktoré sa so zemskou atmosférou stretávajú rýchlosťou 35 kilometrov za sekundu. Farba Geminíd je rôznorodá, od zelenkavej, cez bežnú bielu, modrú až žltú. Zo všetkých meteorických rojov Geminidy prenikajú najhlbšie do zemskej atmosféry. Radiant roja sa nachádza v súhvezdí Blíženci pri hviezde Castor,“ opísal astronóm. Na záver ešte doplnil, že Mesiac je krátko po nove a pozorovanie nebude rušiť a keďže súhvezdie Blížencov u nás vychádza pred 18. hodinou večer, meteory budeme môcť vidieť už po zotmení.

Najkrajší astronomický zážitok roka:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Názov Geminidy podľa Asu.cas.cz pochádza z latinského pomenovania súhvezdia Blížencov, z ktorého meteory po celú dobu aktivity roja zdanlivo vyletujú. Pri aktivite roja vyletuje prúd častíc medziplanetárneho prachu a križuje zemskú dráhu. Častice sa potom pri prelete zemskou atmosférou trú o molekuly vzduchu, vyparujú sa a vytvárajú za sebou žiariacu stopu. Vznikajú záblesky, odborne známe ako meteory, ktoré ľudia nazývajú padajúcimi hviezdami. 

Viac o téme: MeteoritGeminidy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu