Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Top udalosti 2015, ktoré sa zapísali do slovenskej knihy rekordov: Vynikáme v každej oblasti

slovenské rekordy 2015 Zobraziť galériu (10)
slovenské rekordy 2015 (Zdroj: Foto: TASR)

BRATISLAVA - Koniec roka sa nesie v znamení bilancovania toho najlepšieho, čo sme za uplynulé mesiace zažili alebo toho, čo nás postretlo. Prinášame vám sumár udalostí, ktoré sa v roku 2015 zapísali do slovenskej pomyselnej knihy rekordov.

JANUÁR

10. januára - Slovenský hydrometeorologický ústav zaregistroval nový rekord najvyššej teploty vzduchu pre tento deň. Maximálna denná teplota vzduchu dosiahla najvyššiu hodnotu v Bratislave v Mlynskej doline, kde bolo namerané 17,5 stupňa Celzia.

14. januára – Výťažok z predaja Primátorského punču, podávaného v stánku na Hlavnej ulici počas Košických Vianoc, dosiahol rekordnú sumu 26.219,67 eura.

Košické rozprávkové vianice začali,
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Miro Vacula)

30. januára – Veľké snehové vločky, ktoré padali v Bratislave tesne pred poludním, spôsobil veľmi vlhký vzduch. Na bratislavskej Kolibe napadlo v tomto krátkom čase 34 centimetrov nového snehu, čo prekonalo rekord hrúbky novej snehovej pokrývky v predpoludňajších a skorých popoludňajších hodinách v tejto oblasti.

Top udalosti 2015, ktoré
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: TČ )


MAREC

27. marca - Vyvrcholením tohtoročného, už 16. ročníka Týždňa slovenských knižníc (TSK) bolo podujatie na podporu čítania detí Noc s Andersenom, na ktoré sa prihlásil rekordný počet 230 "spacích miest" vo všetkých regiónoch Slovenska.

27. marca – V centre Bardejova odhalili rekordnú najväčšiu ručne zdobenú kraslicu s obvodom 411 centimetrov a výškou 213 centimetrov.

APRÍL

7. apríla – Stavanie megasochy z kociek lega počas veľkonočného víkendu pritiahlo do banskobystrickej Europy takmer tisíc detí. Sochu z lega zvládli postaviť za niečo vyše dvoch hodín, pričom sa im podarilo prekonať slovenský rekord.

Top udalosti 2015, ktoré
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: TASR)


MÁJ

3. mája – Netradičný, základný rekord v pískaní ľudovej piesne Kohútik jarabý má parametre 99,1 decibelu pri 100 pískajúcich. Vytvorili ho obyvatelia Necpál, mestskej časti Prievidze, voľakedy samostatnej obce, v rámci programu osláv 660. výročia prvej písomnej zmienky o Necpaloch.

10. mája – Banská Bystrica odštartovala najväčšie športovo-charitatívne podujatie svojho druhu na Slovensku Tesco Beh pre život. Mesto pod Urpínom si "zaknihovalo" rekord v počte účastníkov. Bežalo 2113 ľudí.

16. mája - V obci Trhová Hradská v okrese Dunajská Streda vznikol nový slovenský rekord. Na 9. ročníku Štrúdľového festivalu vytiahli najdlhšiu štrúdľu z jedného cesta. Nový rekord je 38 metrov a 65 centimetrov.

Top udalosti 2015, ktoré
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Top udalosti 2015, ktoré
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: TASR)


JÚN

6. júna - Návštevníci festivalu Lumen v Trnave vytvorili nový rekord v hromadnom kričaní. Niekoľko tisíc ľudí na Trojičnom námestí zakričalo silou 111 decibelov.

12. júna – Považskobystričan Ivan Teplan ulovil najväčšieho kapra na Slovensku za posledných 57 rokov. Na 100-hektárovom jazere na južnom Slovensku ulovil 115-centimetrového „šupináča“ s hmotnosťou 30,02 kilogramu. Prvýkrát tak vo slovenskej vode, ktorá je oficiálnym revírom Slovenského rybárskeho zväzu, chytili hodnoverne zdokumentovaného kapra nad 30 kilogramov.

Top udalosti 2015, ktoré
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: TASR)


24. júna - Hudba, tanec a digitálne technológie. Toto unikátne prepojenie prvkov v sebe nesie jedinečná medzinárodná súťaž škôl THE DANCE SCHOOL. Štvrtý ročník súťaže lámal rekordy. Dôvodom bol najvyšší počet prihlásených škôl a zároveň aj najvyšší počet tanečníkov, ktorý sa blížil k hranici desaťtisíc.  

27. júna - Originálny gemerský tanec - rontouka – sa dostal do Slovenskej knihe rekordov. V Klenovci v okrese Rimavská Sobota, ktorý je jeho domovom, ho na jednom mieste tancovalo dovedna 130 párov.

30. júna – Na Základnej škole v Novej Dedinke okrem odovzdávania  vysvedčení oceňovali aj slovenskú rekordmanku. Stala sa ňou Lenka Holicsová z deviateho ročníka - prvá žiačka na Slovensku, ktorá nevynechala počas povinnej školskej dochádzky ani jednu vyučovaciu hodinu.

JÚL

1. júla - Verejnosť sa mala možnosť oboznámiť v bratislavskej Galérii Gagarinka so zaujímavými kusmi z najväčšej zbierky drevených tenisových rakiet na Slovensku. Jej majiteľ Igor Kucej si prevzal aj certifikát z Knihy slovenských rekordov za 1260 kusov.

7. júla - Na Slovensku padol celoslovenský teplotný rekord. V bratislavskej Mlynskej doline namerali 37,2 stupňa Celzia.

25. júla - Nový slovenský rekord padol na Medzinárodných majstrovstvách Slovenska v strihaní oviec v Liptovskej Lúžnej v okrese Ružomberok. Na 11. ročníku súťaže obsadil prvé miesto Kristián Jaroš z Poľska. Oficiálny rýchlostný rekord v strihaní jednej ovce je momentálne 50 sekúnd.

Top udalosti 2015, ktoré
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: TASR)

26. júla – Kynceľovčanom sa podarilo vytvoriť ustanovujúci slovenský rekord v modelovaní fazuľového struku z plastových fliaš a fólie, ktoré pochádzajú z triedeného odpadu v obci. Vďaka prítomnosti komisárov bol ich struk, dlhý 30,81 metra, zapísaný do Slovenskej knihy rekordov v kategórii environmentálne čisté rekordy.

AUGUST

8. augusta – Na vodnej nádrži Nižný Hrušov vo Vranovskom okrese rybár Jozef Macák z obce Soľ ulovil rekordne veľkého sumca.

15. augusta – Úplne nehudobne sa začal druhý deň hudobného festivalu Grape na letisku v Piešťanoch. Celkom 565 účastníkov tohto podujatia si sadlo za 140 metrov dlhý raňajkový stôl a pochutili si na slovenskom mlieku, syroch, jogurtoch, masle, nátierkach a iných mliečnych dobrotách. Akcia sa zapísala do knihy Slovenských rekordov ako rekord v Slovenských mliečnych raňajkách a Mliečny fond získal príslušný certifikát.

17. augusta - Slovenskí meteorológovia namerali ďalší rekord. V Hurbanove padlo najviac zrážok od roku 1876.

18. augusta – Vyvrcholenie tradičnej série letných kultúrno-spoločenských podujatí v kysuckom meste Turzovka okorenil už po 15. raz originálny rekordný zápis. Celkom 837 domácich i zahraničných návštevníkov hodového víkendu sa zapojilo do postupného jedenia oblátok v časovom limite desať hodín.

30. augusta - Mesto Lučenec vytvorilo v tomto roku rekord, počas ktorého malo na jednom mieste strihať čo najviac kaderníkov. Do akcie sa zapojilo 43 kaderníkov. Certifikát potvrdil platnosť tohto zaujímavého a nápaditého slovenské rekordu.

SEPTEMBER

1. septembra - Meteorológovia namerali rekordné teploty - v Rimavskej Sobote 35,3 stupňa Celzia, v Moldave nad Bodvou 35,5 stupňa Celzia, v Stropkove-Tisinci 35,8 stupňa Celzia.V Kamenici nad Cirochou dosiahla denná teplota vzduchu 35,9 stupňa Celzia, v Trebišove-Milhostove 36 stupňov Celzia, v Orechovej v okrese Sobrance 36,2 stupňa Celzia, v Čaklove 36,3 stupňa Celzia a v Michalovciach 36,4 stupňa Celzia.

17. septembra - Na klimatologickej stanici v Žihárci dosiahla priemerná denná teplota 28,2 stupňa Celzia, čo je rekordná - najvyššia nameraná priemerná denná teplota vzduchu v mesiaci september na území Slovenska minimálne od roku 1961.

19. septembra - Bolesť svalov ani množstvo mozoľov na rukách nezastavili Čecha Jána Kareša na ceste za ďalšími historickými míľnikmi. Počas podujatia Tvrďák 2015 sa v Čunove stal dvojnásobným držiteľom svetového rekordu v počte zhybov za dvanásť aj dvadsaťštyri hodín.

26. septembra - Priestory Národnej banky Slovenska si počas Dňa otvorených dverí prišlo pozrieť rekordných takmer 5000 návštevníkov.

OKTÓBER

11. októbra – Šarkan s chvostom dlhým 201 metrov, ktorý poletoval nad Košicami, získal zápis do Knihy slovenských rekordov a odniesol si certifikát o svojom prvenstve.

15. októbra – Svetový deň chleba, ktorý pekári na celom svete oslavujú 16. októbra, oslávili nitrianski pekári radostníkom - rekordnou chlebovou tortou. Do Slovenskej knihy rekordov bude zapísaná 70 centimetrov vysoká poschodová chlebová torta postavená z troch  najpredávanejších druhov chleba, vážiaca 35 kilogramov, s priemerom 85 centimetrov.

Top udalosti 2015, ktoré
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: TASR)

18. októbra – František Piros z Galanty zlomil vlastný slovenský rekord vo zdvihnutí bremena v stoji nad hlavu. V Leviciach sa mu podarilo vytlačiť až 175 kg.

25. októbra - Presne 117 ľudí s hendikepom sa zapojilo v Špecializovanom liečebnom ústave Marína v Kováčovej do hry Človeče, nehnevaj sa a pričinilo sa tak o zápis do Knihy slovenských rekordov.

23. októbra - Najväčší slovenský miešaný alkoholický nápoj má 95 litrov a volá sa Park Blue. Rekord prekonali na otvorení zrekonštruovaného hotela Park v Dolnom Kubíne.

NOVEMBER

10. novembra – Regionálne dejiny a stredoveké historické príbehy z oblasti Gemer-Malohont boli témou prednášky spisovateľa a historika Pavla Dvořáka, ktorá sa konala v Hnúšti. Podľa údajov organizátorov sa na podujatí zúčastnilo vyše 300 ľudí, čo je podľa slov prednášajúceho rekord.

Top udalosti 2015, ktoré
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: TASR)


DECEMBER

6. decembra - Pekári z Prvej bratislavskej pekárenskej upiekli 10,24 m vianočku a vyslúžili si tak zápis do Knihy slovenských rekordov.

Viac o téme: RekordyRokSlovensko2015
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu