Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Po útokoch v Paríži prijala SIS adekvátne bezpečnostné opatrenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovenská informačná služba (SIS) po sérii teroristických útokov v Paríži prijala adekvátne bezpečnostné opatrenia.

Ako informoval hovorca SIS Branislav Zvara, zároveň v súčasnosti intenzívne spolupracujú na výmene informácií so zahraničnými partnerskými službami. Bezpečnostné zložky Slovenskej republiky vrátane spravodajských zložiek boli uvedené do stavu pohotovosti až do odvolania.

"O našom hodnotení výrazne zvýšeného bezpečnostného rizika v súvislosti s nefunkčným systémom kontroly na vstupe do schengenského priestoru, ako aj výstupe z neho, sme pred časom verejne informovali. Pokiaľ nebude schengenský systém pohybu osôb plne sfunkčnený, toto bezpečnostné riziko sa bude naďalej zvyšovať. O prijímaní ďalších opatrení potrebných na elimináciu vzniknutých bezpečnostných rizík budeme verejnosť informovať," uviedol Zvara. Ďalšie podrobnosti operatívnej práce SIS podľa Zvaru nemôže zverejňovať, lebo by tým porušila zákonom uloženú ochranu utajovaných skutočností a v neposlednom rade by mohla zmariť účinnosť prijímaných opatrení, čo by mohlo viesť k ohrozeniu bezpečnosti občanov Slovenskej republiky. 

Piatkové teroristické útoky v Paríži si vyžiadali najmenej 128 obetí na životoch a minimálne 300 zranených, pričom stav 80 z nich je veľmi vážny. K útokom sa prihlásila extrémistická skupina islamský štát (IS). Útoky sa odohrali v blízkosti futbalového štadióna Stade de France na severe Paríža, kde sa práve hral zápas medzi Francúzskom a Nemeckom, na ktorom bol prítomný aj Francois Hollande. Terče ďalších útokov sa nachádzali vo východnej časti metropoly, neďaleko Námestia republiky: boli medzi nimi vyhľadávané kaviarne a reštaurácie, ako aj klub Bataclan, kde bol v osudný večer vypredaný koncert americkej skupiny Eagles of Death Metal.

Viac o téme: SlovenskoSISParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu