Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

FOTO Košický Luník IX. sa mení na nepoznanie: Búrajú ďalší panelák

Búrajú ďalší panelák na Luniku IX. Zobraziť galériu (6)
Búrajú ďalší panelák na Luniku IX. (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE - Už to nie je nič neobvyklé. Ďalší „vybývaný“ panelák na rómskom sídlisku Luník IX. v utorok (10.11.) zbúrali. Je to už siedmy panelák, ktorý musia zrovnať so zemou a na ďalšiu sanáciu sú už označené i ďalšie dve bytovky. Tie prídu na rad v najbližších mesiacoch.

Panelák na Hrebendovej 18 a 20 začali ťažké mechanizmy búrať z tej istej príčiny, ako i predošlé. Opäť bola narušená statika a tak bývanie v ňom bolo životu nebezpečné. Statiku narušili samotní obyvatelia, ktorí postupne zničili v budove výťahy, múry, zdemolovali schody...Pred samotnou sanáciou, blok oplotili a odpratali tony odpadu.  Sanácia bude trvať približne štyri dni. V samotnom dome bývali tri rodiny. „V bytovom dome sa zdržiavali osoby bez platných nájomných zmlúv - protiprávni užívatelia, ktorí na výzvu správcu dom opustili. Vzhľadom na to mestu Košice nevznikla povinnosť prideliť týmto osobám náhradný byt,“ povedala nám hovorkyňa mesta Linda Šnajdárová.

Daňových poplatníkov stojí zbúranie okolo 109 tisíc Eur. Takáto bola najnižšia ponuka košickej spoločnosti Demonta, ktorá vyhrala elektronickú aukciu.

Búrajú ďalší panelák na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Búrajú ďalší panelák na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Postavili nový nájomný dom

Na Luníku IX. sa však nielen búra, ale i stavia. Už je skolaudovaný bytový nájomný dom, ktorého výstavba stála vyše 560 tisíc eur. Spolufinancovaný bol z európskych fondov.

„Nájomný dom je pripravený na odovzdanie nájomníkom. Bolo uskutočnené komisionálne výberové konanie potenciálnych nájomcov. Komisia sa pri zostavovaní poradia riadila výberovými kritériami v súlade s príručkou pre žiadateľa. Poradie záujemcov bolo určené podľa bodového ohodnotenia a splnenia kritérií. Na základe toho bol vytvorený zoznam uchádzačov spĺňajúcich podmienky a tí sa budú môcť do nových bytov nasťahovať,“ dodáva L. Šnajdárová. Noví nájomníci nesmú mať podĺžnosti voči mestu a byť spôsobilí platiť nájom. Taktiež sa budú musieť o nový dom starať a i domovník bude z radov nájomníkov. 

Viac o téme: Luník IX
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu