Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Slovenské auto budúcnosti zažíva veľkú slávu: Poletí ako tryskáč rýchlosťou 200 km/h

AeroMobil Zobraziť galériu (3)
AeroMobil (Zdroj: EXPO Slovakia)

MILÁNO - AeroMobil je momentálne v Miláne, na výstave EXPO od 15. do 17. októbra. Súčasný prototyp 3.0 bol vystavený v Taliansku po prvýkrát v štvrtok (15.10), počas tlačovej konferencie, ktorú spoluorganizovali Slovenská Republika a spoločnosť AeroMobil.

Tím AeroMobilu prezentuje unikátne technologické riešenia prototypu lietajúceho auta. Počas expozície AeroMobil prezentuje predovšetkým transformáciu z auta na lietadlo a späť.

„AeroMobil je jedným z výrazných príkladov inovatívnej technológie zo Slovenska, ktoré má dlhoročné skúsenosti v strojárskej výrobe. Automobilový priemysel a odvetvie ľahkého letectva v krajine výrazne rastie, čo pomáha rozvíjať inovácie najmä v oblasti trvalo udržateľných technológií.“ povedal Martin Polák, hlavný komisár expozície Slovenskej Republiky na výstave EXPO 2015.

Slovenské auto budúcnosti zažíva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: EXPO Slovakia)

Koncept AeroMobil sa zrodil v roku 1989 vďaka dizajnérovi a inžinierovi Štefanovi Kleinovi. Po dvadsiatich rokoch samostatného testovania rôznych modelov, spolu s podnikateľom Jurajom Vaculíkom v roku 2010 vytvorili rovnomennú firmu. Neskôr spoločne zrealizovali víziu AeroMobilu prostredníctvom viacerých prototypov až k tomu súčasnému 3.0, ktorý bol vyrobený 13-členným tímom za 10 mesiacov.

„Verím, že AeroMobil bude inšpiráciou pre budúcnosť osobnej dopravy. Predpokladám, že prinesie nové možnosti cestovania a rozšíri ich na úplne novú úroveň. AeroMobil bude lietajúce auto bez kompromisov. Vďaka unikátnym technickým riešeniam a dizajnu nám opäť prinesie pozitívny zážitok z cestovania,“ hovorí Juraj Vaculík, spoluzakladateľa CEO spoločnosti.

Slovenské auto budúcnosti zažíva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: EXPO Slovakia)

Plne funkčný prototyp AeroMobilu 3.0, ktorý má za sebou už niekoľko testovacích letov, je svojou konštrukciou a dizajnom veľmi blízko finálnemu high-end produktu, ktorý v sebe spája športové auto a malé lietadlo. V súčasnej konfigurácii prototyp dosahuje rýchlosť na ceste do 160 km/h a 200 km/h vo vzduchu. Jednou z jeho unikátnych charakteristík je schopnosť vzletu pri rýchlosti približne 100 km/h. AeroMobil dokáže vzlietnuť z akejkoľvek legálnej rovnej trávnatej plochy, takže nie je závislý len na letiskách. Zjednodušovanie procesov vzletu a pristátia sú súčasťou plánov AeroMobilu so zámerom zmeniť osobnú dopravu v budúcnosti.

Rozšírený team AeroMobilu v súčasnosti vylepšuje dizajn a pracuje na novom prototype, ktorý bude tiež podrobený predpísaným testom. Hladký priebeh týchto procesov a vysokú mieru inovácie zabezpečia aj novoprijatí experti z automobilového a leteckého priemyslu, ktorí pracujú na ďalšom posune projektu do vyššej úrovne.

Viac o téme: AeroMobil
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu