Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Migračná kríza pokračuje: Dôležitá je dohoda s Tureckom, tvrdí Fico

Predseda vlády SR Robert Fico
Predseda vlády SR Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Krajiny Visegrádskej štvorky sa dnes na spoločnom stretnutí pred zasadnutím Európskej rady v Bruseli dohodli na pomoci Maďarsku. Ako na brífingu po stretnutí premiérov informoval predseda slovenskej vlády Robert Fico, V4 víta, že summit sa bude venovať príčinám migračnej krízy i ochrane hraníc. Podľa premiéra je takisto dôležitá aj dohoda s Tureckom.

O ochrane hraníc, konkrétne maďarsko-srbskej, je aj dohoda predsedov vlád V4. Ako Fico priblížil, Česko pošle na hranicu 50 policajtov, Slovensko takisto 50 policajtov a autá a poľská premiérka Eva Kopaczová prisľúbila 60 až 70 policajtov a špeciálnu techniku. „Je to vynikajúci príklad aj pre ostatné štáty, že sa dá urobiť dohoda,“ povedal médiám premiér s tým, že títo policajti budú výlučne na maďarsko - srbskej hranici, ktorá je vonkajšou schengenskou hranicou, pričom Srbsko nie je na rozdiel od Chorvátska, ktoré s touto ochranou nesúhlasí, členskou krajinou EÚ. 

Premiér informoval, že už sa objavila zmienka o „prakticky dohode medzi EÚ a Tureckom“. Podľa Fica existuje špeciálny akčný plán. Ten má byť založený na úzkej spolupráci Únie s Tureckom s tým, že „obe strany musia z toho mať primeraný úžitok“. Predseda vlády sa domnieva, že je to najsprávnejšia cesta, keďže v Turecku je dnes 3,5 milióna utečencov. „Je to Turecko, ktoré môže zohrať absolútne rozhodujúcu úlohu v tom, ako zastaviť príliv migrantov smerom na západ a ako riešiť bezpečnostnú situáciu ľudí, ktorí zo Sýrie alebo Iraku ušli z vojnových dôvodov,“ povedal Fico. 

Ako Fico dodal, dnešný summit podľa neho môže byť konštruktívny. Bude sa hovoriť aj o Dublinských dohodách, pričom Slovensko bude odmietať výraznú liberalizáciu azylového práva, prípadne zrušiť. „Azylové procedúry musia byť prísne,“ vyhlásil. 

Lídri európskej dvadsaťosmičky budú hovoriť aj o tom, ako krajinám, ktoré čelia kríze, pomôcť. Slovensko na migračnú krízu vyčlení podľa Fica 21 miliónov eur, z čoho 300-tisíc pôjde na potravinový program OSN. Na špeciálny potravinový program pre Sýriu alokujeme tri milióny eur.

 Žalobu musíme podať do 18. decembra

Žalobu, ktorú Slovensko podáva pre rozhodnutie o kvótach na Súdny dvor v Luxemburgu, musíme podať do 18. decembra. Ako dnes pred summitom v Bruseli médiá informoval predseda vlády Robert Fico, vtedy nám totiž uplynie osemtýždňová lehota na podanie

„Dnes som sa informoval na stav u ministra spravodlivosti, ktorý potvrdil, že zainteresované rezorty poslali rezortu spravodlivosti všetky potrebné podklady,“ povedal Fico. Ako dodal, právny zástupca SR pred európskymi súdmi začína túto žalobu pripravovať dnes. „Bude podaná tak, aby neuplynula lehota,“ potvrdil premiér s tým, že Slovensko nemá žiaden dôvod meniť stanovisko. 

Fico však nepotvrdil, či žalobu pre hlasovanie o kvótach chce podať aj Maďarsko. „Nechceme vytvárať tlak na ďalšie krajiny, Maďarsko je suverénna krajina,“ povedal premiér s tým, že vie však o iných štátoch, ktoré ešte stále uvažujú, aké právne kroky môžu urobiť. „Žalobu nepodávame proti migrantom alebo proti solidarite. Žalobu podávame, lebo si myslíme, že je nesprávne, ak sa väčšinovým hlasovaním rozhoduje o tak citlivej téme,“ podčiarkol. „Sme toho názoru, že žaloba môže mať veľký význam, pretože môže mnohé otázky vzťahu medzi suverénnymi štátmi, Európskou úniou, ale aj pokiaľ ide o spôsoby hlasovania, vyriešiť,“ uzavrel Fico. 

Podanie žaloby na Súdny dvor v Luxemburgu predseda vlády oznámil deň po tom, čo ministri vnútra väčšinovým hlasovaním odsúhlasili prerozdelenie migrantov. Tí tento krok aj napriek nesúhlasu Slovenska, Česka, Maďarska, Rumunska schváli v utorok 22. septembra. Podľa Fica toto rozhodnutie nemôže fungovať a odmieta ho zaviesť do praxe. Premiér v stredu 23. septembra uviedol, že si je vedomý, že sa vystavujeme procesu infringement. Zároveň upozornil na to, že je tu vážny rozpor v principiálnej otázke o fungovaní EÚ a o tom, či je možné prijímať takéto rozhodnutia diktátom väčšiny. 

Každý členský štát má právo napadnúť žalobou právny akt EÚ, o ktorom sa domnieva, že z hmotného alebo procesného hľadiska porušuje právo EÚ, vysvetlila vtedy zástupkyňa SR pred súdmi EÚ Beatrix Ricziová. Slovensko podá žalobu na Súdny dvor v Luxemburgu podľa čl. 263 Zmluvy o fungovaní EÚ. Slovensko už takto podalo štyri žaloby. Členské štáty bežne podávajú žaloby proti právnym aktom inštitúcie EÚ, ide o bežný postup, dodala.

Viac o téme: SummitUtečenciMigrantiRobert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu