Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slovenský premiér Fico je užitočný idiot, tvrdí známa novinárka

Fico má podľa novinárky proruskú rétoriku Zobraziť galériu (5)
Fico má podľa novinárky proruskú rétoriku (Zdroj: TASR)

WASHINGTON - Novinárka Anne Applebaumová sa vo svojom článku rozpísala o autoritatívnom ruskom režime a niekoľkých politikov v texte usvedčila z jeho podpory. Vladimir Putin má podľa nej európskych spojencov, s ktorými môže rátať. Sú medzi nimi aj známe tváre slovenskej a českej politiky, ktoré označila „užitočnými idiotmi“.

„Užitočnými idiotmi“ nazvala americká novinárka Anne Applebaumová niekoľkých politikov centrálnej Európy. Bývalého českého prezidenta Václava Klausa napríklad za to, že „Putinove sýrske dobrodružstvo“ nazval logickým krokom. Hoci podľa nej Klaus nie je v skutočnosti idiot, neskrýva svoje finančné prepojenia s Moskvou.

Českých vodičov upútali podivné arabské nápisy na značkách: Odkaz pre utečencov, kam majú ísť

Václav Klaus
Zobraziť galériu (5)
Václav Klaus  (Zdroj: SITA)

Ťažšie je však analyzovať reakcie niektorých aktuálne vládnucich politikov, ako napríklad českého ministra financií Andreja Babiša či českého prezidenta Miloša Zemana, ktorí pravidelne opakujú ruské slogany, myslí si. Niekedy sa tak správa aj slovenský premiér Robert Fico, hodnotí Applebaumová: „Keď v auguste a začiatkom septembra 2014 argumentoval proti sankciám Západu voči Rusku, používal podobný jazyk. Zeman sankcie nazval neúčinnými, Babiš nezmyselnými a Fico bezvýznamnými. Neskôr však svoju rétoriku pozmenil a presunul pozornosť na utečeneckú krízu a radikálny islam ako skutočné hrozby pre Európu.“ Na stranu Fica sa konsenzuálne pridali Babiš aj Zeman.

Miloš Zeman
Zobraziť galériu (5)
Miloš Zeman  (Zdroj: SITA)

Chcú profitovať z ekonomickej nespokojnosti

Podobný svetonázor má aj maďarský premiér Viktor Orbán, mieni novinárka a vysvetľuje, že všetci títo politici sa chcú zviesť na vlne, ktorá je negatívne nastavená voči Európskej únii a profitovať z ekonomickej nespokojnosti. Upozorňuje, že magnát Babiš, jeden z najbohatších mužov Česka, vlastní napríklad spoločnosti, ktoré spotrebúvajú veľké množstvo ruského plynu.

Andrej Babiš
Zobraziť galériu (5)
Andrej Babiš  (Zdroj: SITA)

Novinárka však pokračuje, že by nerada poukazovala iba na stredoeurópskych politikov. V štátnickej sfére je totiž viac Európanov, ktorí s podobne zmiešanými motívmi podporujú ruskú zahraničnú politiku – napríklad bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi, ako aj bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder. Sú to muži, ktorí podľa nej síce nie sú idiotmi, ani zradcami či tajnými agentmi, no napriek tomu sú to politici, ktorí podkopávajú zapadnú bezpečnosť a podporujú šírenie ruskej autoritatívnosti vo východnej Európe a na Blízkom východe. Novinárka si v závere článku uverejnenom na stránke Slate.com kladie rečnícku otázku: „Tak ako ich nazveme? Pre novú éru potrebujeme novú slovnú zásobu.“

Viktor Orbán
Zobraziť galériu (5)
Viktor Orbán  (Zdroj: SITA/AP)

 

 

Viac o téme: FicoPutinBabišKlausZeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu