Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Košickú železničnú stanicu rekonštruujú, už teraz je krajšia ako bratislavská

Košická železničná stanica
Košická železničná stanica (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE - V metropole Východu sa onedlho budú pýšiť modernou, peknou železničnou stanicou. Už teraz je vidno, že rekonštrukcia stanice je v plnom prúde a i keď ešte nie je dokončená, je krajšia ako mnohé iné na Slovensku, nevynímajúc ani bratislavskú.

Rekonštrukcia železničnej stanice začala v decembri 2011 a je rozdelená do dvoch etáp. Aktuálne boli dokončené práce na prístavbe budovy, a to na presklení druhého nadzemného podložia a tretieho nadzemného podložia, izolácie striech a oplechovanie „šošovky.“ V interiéri​ boli dokončené ďalšie prevádzky, ktoré sú už otvorené. Pracuje sa v ďalších priestoroch, ktorých plánované otvorenie je v októbri 2015.

​​Rekonštrukcia (revitalizácia) košickej železničnej stanice je rozdelená do 2 etáp. I. etapa revitalizácie železničnej stanice bola zahájená v decembri 2011. Odvtedy prešla rozsiahlou rekonštrukciou celá interiérová a časť exterierových prvkov príchodovej haly železničnej stanice. 

Na I. etapu plynulo nadväzuje druhá etapa, ktorá uvažuje s celkovou zmenou dispozície prednej fasády. Objekt sa na prízemí od pravého vchodu v prednej časti rozšíri smerom na juh po predajňu Lidl. Zo západnej strany sa objaví nákladný výťah a únikové schodisko. Objekt "šošovky" na treťom podlaží bude presahovať ponad strechu druhého, kde bude podopieraný sústavou oceľových šikmých stĺpov.

„Účelom revitalizácie železničnej stanice Košice je modernizácia, ktorá umožní v novovytvorených priestoroch poskytnúť cestujúcim širšiu a kvalitnejšiu ponuku služieb. Objekt „šošovky“, ktorý bude natočený jednou časťou do interiéru a druhou časťou bude presahovať ponad strechu 2 podlažia, bude symbolizovať abstrahovaný tvar historického gotického námestia Košíc. Na fasáde ďalej pribudne terasa na streche 2 podlažia a ďalší výťah. V objekte šošovky je plánované reštaurácia s terasou na strechu 2. nadzemného podlažia,“ uviedla Katarína Maňkošová zo spoločnosti Achilles, ktorá stavbu zhotovuje.

Viac o téme: RekonštrukciaŽelezničná stanicaKošice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu