Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Kaliňák policajtom kúpi nové autá aj osem vrtuľníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra uzatvorilo zmluvu na nákup nových vozidiel Škoda Yeti pre potreby policajnej kynológie. Ako sa uvádza v zmluve zverejnenej na Centrálnom registri zmlúv, rezort na kúpu 60 áut vyčlenil 2,1 milióna eur.

Autá s naftovým motorom a automatickou prevodovkou majú mať kapacitu na prepravu dvoch ľudí a dvoch psov. Priestor pre psy musí byť od kabíny auta hermeticky oddelený, aby psy neboli vyrušované pachmi. Taktiež musia byť autá vybavené klimatizáciou.

Do celkovej kúpnej ceny má podľa zmluvy spadať aj dodávka vybraných náhradných dielcov a záručný servis vozidiel. Nové autá by policajtom mali dodať v priebehu nasledujúcich štyroch rokov.

Plánuje nakúpiť osem nových vrtuľníkov

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) už zverejnil na svojej internetovej stránke predbežné oznámenie o maximálne ôsmich vrtuľníkoch, ktoré plánuje nakúpiť Ministerstvo vnútra (MV) SR.

Nový vrtuľník Bell 429 si MV prevzalo v pondelok (17.8.). Minister vnútra Robert Kaliňák vtedy informoval o ďalšom stroji tejto značky, ktorý rezort získa do konca tohto roka, ako aj o plánovanom nákupe ďalších vrtuľníkov.

"Predmetom tejto zákazky je dodávka celkového predpokladaného množstva, t.j. maximálne ôsmich nových, nepoužitých dvojmotorových viacúčelových vrtuľníkov, technickej dokumentácie, náradia, pozemného vybavenia a diagnostických zariadení, doplnkového vybavenia, zaškolenia personálu verejného obstarávateľa, prídavných zariadení, vrátane rozšírenej záruky," informuje na internetovej stránke ÚVO.

Súčasťou už dodaného vrtuľníka je aj kompletná policajná výbava. Minister vnútra upozornil najmä na jeho nižšie prevádzkové náklady a jeho využitie vidí napríklad pri pátraní po osobách či prenasledovaní cestných pirátov.

"Ide o najmodernejší stroj na trhu, je najmladší a tak najviac odráža požiadavky aktuálnej doby, ktorá je čím ďalej náročnejšia pre záchranárske jednotky," povedal v pondelok Kaliňák.

Viac o téme: AutáKaliňákPolíciaŠkoda YetiBell 429
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu