Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Európski ministri rokovali o migrantoch: Koľko utečencov by malo prijať Slovensko?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Ministri vnútra členských krajín EÚ sa na dnešnej schôdzke v Bruseli nedokázali zhodnúť na dobrovoľnej relokácii 40 000 migrantov, ktorí sa už nachádzajú na území Grécka a Talianska.

Oznámilo to luxemburské predsedníctvo EÚ, ktoré citovala agentúra DPA. Podľa dokumentu, ktorý sprístupnila Rada Európskej únie na svojom twitterom účte, by Slovensko malo prijať 100 migrantov z talianskych a gréckych táborov a 100 migrantov z tretích krajín. Minister vnútra Robert Kaliňák v utorok podpíše memorandum s rakúskou rezortnou kolegyňou, na základe ktorého Slovensko dočasne prijme 500 žiadateľov o azyl z Rakúska. 

Ministri dnes stanovili počet migrantov určených na relokáciu v rámci EÚ v priebehu nasledujúcich dvoch rokov na 32 256. 

Európska komisia (EK) ešte koncom júna navrhla, aby sa členské štáty dohodli na dobrovoľnom presídlení 40 000 azylantov z územia Grécka a Talianska. Počet, ku ktorému dnes dospeli ministri, túto hranicu nedosahuje. 

Šéfovia rezortov vnútra však mierne prekonali počet 20 000 migrantov, ktorí by podľa návrhu EK mali byť presídlení do EÚ z krajín Blízkeho východu, postihnutých občianskou vojnou a násilnosťami. Ministri sa dnes dohodli, že ich krajiny spoločne prijmú 22 504 takýchto presídlencov. 

Návrh EK na dobrovoľnú relokáciu 40 000 migrantov z Grécka a Talianska a na prijatie 20 000 ohrozených obyvateľov, ktorí sa ešte nachádzajú v krajinách Blízkeho východu, nahradil pôvodný plán na zavedenie povinných kvót. Myšlienka povinných kvót na prijatie migrantov, za ktorú sa výrazne zasadzovali Gréci i Taliani, sa totiž stretla so silným odporom viacerých členských štátov EÚ.

Viac o téme: UtečenciSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu