Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Na Slovensku vypukol veľký boj za registrované partnerstvá: V hre je 80-tisíc slovenských detí!

Mimovládky spojili sily, aby vyriešili praktické problémy spoločnosti. Zobraziť galériu (7)
Mimovládky spojili sily, aby vyriešili praktické problémy spoločnosti. (Zdroj: topky)

BRATISLAVA – Ešte sa rozbúrené vody po neúspešnom februárovom referende poriadne neupokojili a už tu máme novú iniciatívu bojujúcu za uznanie registrovaných partnerstiev. Takmer 40 mimovládnych organizácií predstavilo spoločnú platformu Životné partnerstvo, ktorá chce podporiť práva párov rovnakého pohlavia, ale aj tých heterosexuálnych. Striktne sa pritom dištancujú od výsledkov referenda o rodine, i keď priznávajú, že ich výsledok povzbudil.

Základným motívom kampane s cieľom uzákonenia právneho inštitútu životných partnerstiev známych ako registrované partnerstvá bude zverejňovanie skutočných osobných príbehov. Tie by mali Slovákom ponúknuť možnosť zamyslieť sa a prehodnotiť názory na gejov a lesby. Ako sa ukázalo v nedávnom prieskume, až 89-tisíc homosexuálnych párov na Slovensku deklarovalo žitie vo zväzku podobnom manželstvu.

Zástupkyne mimovládnych organizácií združených v platforme Životné partnerstvo
Zobraziť galériu (7)
Zástupkyne mimovládnych organizácií združených v platforme Životné partnerstvo  (Zdroj: topky)

„Je načase zviditeľniť páry rovnakého pohlavia žijúce medzi nami, vypočuť ich problémy a presadiť riešenia,“ zdôraznil predseda platformy a výkonný riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko. Platforma chce podľa neho „prostredníctvom osobných výpovedí párov rovnakého pohlavia a verejnej diskusie ukázať, že tieto páry majú rovnaké hodnoty a chcú sa brať z takých istých dôvodov ako všetci ostatní.“

Kritika politikov

Platforma reaguje na súčasné „dramatické zmeny v sociálnom správaní“, ktoré si nevšimli ani poslanci. Dôležitý je „praktický problém“, ktorý sa od prvého návrhu v parlamente v roku 1997 akosi ignoruje. Až 80-tisíc slovenských detí je narodených mimo manželstva, inštitút registrovaného partnerstva je riešením tejto komplikovanej situácie. Ak dnes žijú druh a družka, prípadne druh a druh alebo družka a družka spolu, nemajú právo ani vybrať si navzájom poštu.

Predstavitelia platformy Životné partnerstvo
Zobraziť galériu (7)
Predstavitelia platformy Životné partnerstvo  (Zdroj: topky)

„Ihriskom diskusie za posledných 20 rokov boli otázky týkajúce sa sexuality týchto párov. Tie však nepomáhajú konštruktívnemu posunu. Navyše to je neúctivé a v istých prejavoch aj ponižujúce voči LGBTI ľuďom vyťahovať intímne aspekty ich života do popredia pri tvorbe verejných politík,“ kritizoval súčasný postoj politikov filozof, aktivista a kurátor Fedor Blaščák. 

Fedor Blaščák
Zobraziť galériu (7)
Fedor Blaščák  (Zdroj: topky)

Inštitút životného partnerstva by mal priniesť rovnaký obsah vzájomných práv a povinností ako manželstvo, napríklad nárok na vznik bezpodielového vlastníctva a uplatnenie si daňového bonusu. Z dôvodu najlepšieho záujmu dieťaťa je nevyhnutné, aby tento inštitút upravoval aj vzťah k biologickým deťom partnerov alebo partneriek, čo podporuje aj verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová.

Boj o záujem dieťaťa

Prakticky by šlo o možnosť osvojenia si biologického dieťaťa jedného z partnerov tým druhým pod podmienkou súhlasu rodiča. „Či už súhlasíte s tým, aby páry rovnakého pohlavia mali deti alebo nie, faktom je, že takéto rodiny na Slovensku existujú a nachádzajú sa v nich stovky detí, ktoré je potrebné chrániť a ktorých rodiny je potrebné uznať zákonmi a spoločnosťou,“ vysvetľuje Jana Jablonická Zezulová, zástupkyňa výkonného riaditeľa Iniciatívy Inakosť.

Martin Macko a Jana Jablonická Zezulová z Iniciatívy Inakosť
Zobraziť galériu (7)
Martin Macko a Jana Jablonická Zezulová z Iniciatívy Inakosť  (Zdroj: topky)

Vyzerá to tak, že snaha 38 mimovládnych organizácií sa svojím programom vyčlenila od tém, ktoré riešila široká verejnosť v súvislosti s februárových referendom Aliancie za rodinu. Potvrdzujú to aj slová Martina Macka: „Toto je naša dlhodobá aktivita, plánovali sme spustiť túto platformu minulý rok, takže to referendum ju skôr oddialilo. Určite to ale pre nás bolo povzbudenie.“

Fedor Blaščák jasne nakreslil hraničnú čiaru: „Ak si pamätáte, my sme sa od referenda dištancovali, nepáčilo sa nám, akým spôsobom bolo vedené, táto iniciatíva preto nestavia na výsledkoch referenda, referendum nie je našou témou.“ Koniec koncov, registrované partnerstvá majú byť riešením aj pre heterosexuálne osoby žijúce v rôznych typoch neformálnych zväzkov.

Mimovládky spojili sily, aby
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: topky)

Chceme to, čo naši odporcovia

Právne táto platforma stavia na Všeobecnej deklarácii ľudských práv, v ktorej sa píše, že sexuálna orientácia a rodová identita sú zahrnuté do práva na rešpektovanie súkromného života, pritom všeobecný princíp rovnosti a nediskriminácie je vyjadrený aj v článku 12 Ústavy Slovenskej republiky. Aj celkový tón kampane má byť tolerantný, platforma Životné partnerstvo má snahu obhajovať rovnaké hodnoty ako odporcovia homosexuálnych manželstiev.

„Chceme zdôrazňovať to, že hodnoty, ktoré chceme prezentovať sú o životnom partnerstve, vyjadrení sľubu, zväzku, stability, šťastia, lásky – to všetko sú hodnoty, ktoré my nestaviame proti ľuďom, ktorí sú za tradičné manželstvo,“ vysvetľuje Jana Jablonická Zezulová. Kampaň pritom jednoznačne účelovo prichádza niekoľko mesiacov pred parlamentnými voľbami, čo nepopierajú ani členovia platformy.

Mimovládky spojili sily, aby
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: topky)

Ako povedal Fedor Blaščák, tento čas je dostatočne bláznivý a iracionálny na to, aby sa podarili aj takéto veľké veci. „Po voľbách bude s touto témou oveľa ťažšie politicky hýbať,“ upozornil s tým, že stavili na racionalitu politikov. „Poďme sa baviť prakticky a poďme to zobrať naozaj vážne, pretože týchto ľudí sú tisícky a potrebujú pomoc, pričom štát by im mal vyjsť v ústrety. Od toho tu je,“ povedal Blaščák. Jana Jablonická Zezulová ho ešte doplnila: „Domnievame sa, že už včera bolo neskoro, títo ľudia nemôžu žiť v právnom vákuu.“

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu