Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Počasie Slovákom nedopraje: Krajinu budú cez týždeň bičovať dažde aj nepríjemný vietor!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Meteorológovia varujú pred búrkami, ktoré môžu zasiahnuť okresy Levice, Krupina a Veľký Krtíš. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre ne dnes vydal do 20.00 h výstrahu 1. stupňa.

Ojedinele tu očakáva výskyt búrok, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. SHMÚ zároveň upozorňuje, že s búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny zrážok dosiahnuť hranicu 20 až 33 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 20 až 25 metrov za sekundu. Pri búrkach je možný aj výrazný, no prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, ako stekanie vody zo svahov či zatápanie pivníc.

Od juhovýchodu bude do našej oblasti zasahovať plytká tlaková níž, vo vyšších vrstvách ovzdušia sa bude nad strednou Európou nachádzať plytká brázda nízkeho tlaku vzduchu. Vo štvrtok sa do strednej Európy rozšíri od západu výbežok vyššieho tlaku.

Pondelok: Bude oblačno až zamračené, v noci miestami, cez deň, na väčšine územia sa očakáva dážď alebo prehánky, ojedinele aj búrky a intenzívne zrážky. Nočná teplota sa bude pohybovať v rozmedzí 14 až 8 stupňov Celzia, tá denná medzi 14 až 19 stupňov, vo východnej polovici územia, okrem Spiša, medzi 20 až 25 stupňov. Fúkať by mal slabý premenlivý, na juhozápade severozápadný vietor rýchlosťou 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h).

Utorok: Podľa meteorológov by malo byž prevažne oblačno, na väčšine územia prehánky alebo dážď, miestami aj búrky. Nočná teplota by mala vystúpiť opäť na 14 až 8 stupňov Celzia, denná na 17 až 22 stupňov, na Kysuciach, Orave, Liptove a na Spiši okolo 14 stupňov. Fúkať bude slabý premenlivý, na juhozápade severozápadný vietor rýchlosťou 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h), v nárazoch miestami okolo 12 m/s (45 km/h). Na horách neskôr bude veľmi veterno.

Počasie Slovákom nedopraje: Krajinu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

Streda: Slovenský hydrometeorologický ústav predpovedá oblačnosť až zamračené počasie. Miestami, najmä na východe, sa očakáva dážď alebo prehánky, od výšky 1600 metrov dokonca sneženie a celkovo chladno. Nočná teplota sa bude pohybovať v rozmedzí 12 až 6 stupňov Celzia, denná teplota od 14 do 19 stupňov a na severe a východe bude 9 až 14 stupňov. Fúkať bude prevažne severozápadný vietor rýchlosťou 4 až 9 m/s (15 až 30 km/h), v nárazoch miestami okolo 17 m/s (55 km/h).

Štvrtok: Malo by byť prevažne polooblačno a ojedinele sa očakávajú aj prehánky, vo vysokých polohách snehové. Naďalej bude chladno. Nočná teplota by mala dosiahnuť 9 až 3 stupne Celzia, tá denná 13 až 19 stupňov.

Piatok: Predpoveď hlási jasno až polooblačno, zrána v údoliach hmlisto. Nočná teplota vystúpi len na 9 až 3 stupne Celzia, denná na 17 až 23 stupňov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu