Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kresťania dnes slávia zoslanie Ducha Svätého: Biskupi dali v kostoloch takúto výzvu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Veriaci musia podľa evanjelických biskupov premýšľať nad tým, ako majú osloviť svojich v rodine, v práci, ľudí, ktorí sú možno duchovne dezorientovaní alebo ľahostajní či hľadajúci, aby uverili, stali sa kresťanmi a boli zachránení. Ako však upozornili v pastierskom liste, ktorý sa dnes číta v evanjelických chrámoch na Službách Božích po celom Slovensku, bez „vystrojenia mocou z výsosti“ to nedokážu.

 „Len oheň z neba môže zapáliť srdcia vierou, len rosa Ducha Svätého môže oživiť vyprahnutú myseľ a priniesť nový duchovný život u jednotlivcov i v národoch a krajinách,“ zdôraznili biskupi. Dnešná slávnosť zoslania Ducha Svätého pripomína vyvrcholenie činnosti Pána Ježiša Krista. Bol to deň zrodu cirkvi. „Svätodušné slávnosti sú však pre nás nielen radostnou spomienkovou slávnosťou na túto veľkú udalosť, ale nás aj upozorňujú na trvalý význam, hodnotu a požehnanie Boha Ducha Svätého,“ upozornili biskupi. Zároveň pripomínajú, že v Jánovom evanjeliu je Duch Svätý označovaný ako Paraklétos, čo znamená privolaný na pomoc, Príhovorca a Pomocník. 

„My všetci Ho potrebujeme – ako moc z výsosti,“ napísali s tým, že ľudia od prirodzenosti hľadajú viac veci tohto sveta a nie veci Božie. Človek sa podľa biskupov ECAV vo všeobecnosti oveľa viac zaujíma o časnosť a na večnosť zabúda, nevie sa sám duchovne oslobodiť, aby mohol svoje srdce, svoj život povzniesť k Pánu Bohu, k večným hodnotám. „Avšak skutočnosť, že kresťanská cirkev je tu, skutočnosť, že ľudia hľadajú Boha a mnohí v Neho opravdivo veria, táto skutočnosť stále svedčí o moci Ducha Svätého.  Kresťanská cirkev ďakuje Bohu Duchu Svätému za svoj vznik, ale aj za svoju existenciu – aj v našej dobe. Boh Duch Svätý je zárukou budúcnosti cirkvi, je zdrojom jej života, duchovnej sily, nádeje, ktorá siaha ďaleko za hranice našej časnosti,“ dodali v liste biskupi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu