Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Správa z Poľska o premnožení hadov vystrašila turistov: Experti reagujú dôkazmi z terénu!

Vretenica je naším jediným jedovatým hadom Zobraziť galériu (3)
Vretenica je naším jediným jedovatým hadom (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – V poľských médiách sa začali šíriť informácie o premnožení jedovatých vreteníc, ktoré sa okrem hôr môžu vyskytovať aj v záhradách. Dôvodom by mala byť mierna zima, po ktorej sa s jarným oteplením na slnku vyhrievajú aj obávané hady. Keďže jedovaté vretenicu žijú aj v našej tatranskej divočine, zisťovali sme, či je u nás dôvod na paniku.

Podľa poľského denníka Fakt by nás v lese tento rok mohlo prekvapiť viac hadov, ako po minulé roky. S prvými jarnými lúčmi slnka sa prebudili zo zimného spánku, aby sa pripravili na sezónu párenia. Uštipnutie vretenice je takmer bezbolestné, ale už po štvrťhodine sa objavujú prvé príznaky. Rana opuchá, človek môže pociťovať závraty, problémy s dýchaním a krvným obehom.

Prvý prípad smrteľného uštipnutia na Slovensku: Pavla (†59) zabila vretenica!

Na to, či je na Slovensku dôvod na paniku, sme sa opýtali odborníka Daniela Jablonskeho z Prírodovedeckej fakulty v Bratislave. „Niečo podobné je nezmysel,“ vyvrátil alarmujúce informácie Jablonski. „V podmienkach strednej Európy zatiaľ nebol preukázaný vzťah medzi miernou zimou a množstvom plazov, resp. hadov na jar. Naopak, zdá sa, že populačné stavy plazov na Slovensku klesajú. Niektoré správy o premnožení môžu vychádzať napríklad z toho, že niekto náhodou narazí na zimovisko hadov, ktoré sa vo väčších počtoch slnia na jednom mieste a následne sa rozliezajú do okolia,“ vysvetlil odborník. „Keďže v teréne sa pohybujem často a hady vyhľadávam, z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že som zatiaľ nikdy nenašiel miesto, kde by sa mi zdalo, že je ich naozaj veľa,“ dodal.

Telom vretenice sa tiahne výrazná kľukatá tmavá čiara
Zobraziť galériu (3)
Telom vretenice sa tiahne výrazná kľukatá tmavá čiara  (Zdroj: TASR)

Nezávisle od Daniela Jablonskeho informáciu z poľských médií vyvrátil aj riaditeľ Prírodovedného múzea v Bratislave Ján Kautman, ktorý pre Topky zdôraznil, že hady sú skôr chladnomilné živočíchy a privysoké teploty im neprospievajú. Navyše, obľubujú skôr vlhko. Vo všeobecnosti sa podľa slov Kautmana podmienky v slovenskej prírode zhoršujú a to sa týka aj plazov, ktoré sa z nej, naopak, vytrácajú. Stretnúť teda vretenicu v lese môže byť už o pár rokov vzácnosť.

V lese najčastejšie stretávame nejedovatú užovku
Zobraziť galériu (3)
V lese najčastejšie stretávame nejedovatú užovku  (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu