Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zo západu sa už valí zima: Búrky, vietor a teploty padajúce pod nulu, pozrite si mapu výstrah!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA/BRATISLAVA – Do Českej republiky prúdi od obeda studený vzduch, ktorý krajinu doslova roztrhal na dve časti. Zatiaľ čo na východe sa teploty šplhajú na 20 stupňov Celzia, na západe je ledva 5 stupňov, na horách dokonca začalo snežiť. Tento veľký zlom by mal čoskoro doraziť aj na Slovensko.

Západné Slovensko už je pod mrakom, na niektorých miestach v Bratislave už začína pršať. Teplota by mala klesnúť až na 14 stupňov Celzia, na horách vo výške 1500 metrov dokonca iba na 6 stupňov. Meteorológovia očakávajú, že padne 0 až 10 milimetrov zrážok, na západe ale až 25 milimetrov!

Aktuálna situácia v Európe
Zobraziť galériu (5)
Aktuálna situácia v Európe  (Zdroj: SHMÚ, imeteo.sk, yr.no)

Od piatej hodiny platia výstrahy pred silným vetrom, ktorý môže dosiahnuť rýchlosť 22 metrov za sekundu. Najnižšie nočné teploty sa budú pohybovať v rozmedzí 9 až 4 stupne, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši môžu domáci očakávať aj nulu. Za zvlneným studeným frontom sa k nám od západu rozšíri tlaková výš.

Situácia nad Českom a Slovenskom
Zobraziť galériu (5)
Situácia nad Českom a Slovenskom  (Zdroj: SHMÚ, imeteo.sk, yr.no)

V stredu by mohlo pršať v noci, no cez deň už len ojedinele napadne do 2 milimetrov zrážok. Od štvrtka na väčšine územia Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu pred prízemnými mrazmi, a to konkrétne v Bratislavskom, Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom, Nitrianskom a Trnavskom kraji. Varujeme preto vodičov v týchto oblastiach, aby si dávali najmä ráno na cestách pozor, nakoľko väčšina áut už má prezuté pneumatiky.

Výstraha pred prízemnými mrazmi na štvrtok 30.4.2015.
Zobraziť galériu (5)
Výstraha pred prízemnými mrazmi na štvrtok 30.4.2015.  (Zdroj: SHMÚ)

V piatok už bude polooblačno, cez deň oblačno až zamračené, no teplota by sa mala vyšplhať na 15 až 20 stupňov Celzia, na severovýchode okolo 12 stupňov. Od západu sa ešte očakáva na mnohých miestach dážď. Ubúdanie zrážok a zmenšovanie oblačnosti čaká Slovákov až v sobotu. 

Výstrahy na dnes
Zobraziť galériu (5)
Výstrahy na dnes  (Zdroj: SHMÚ, imeteo.sk, yr.no)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu