Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Americký konvoj vyvolal vášne v Prahe: Jedni kričali hanba NATO, druhí vítali spojencov!

 Tako srdečne privítali vojenský konvoj USA Poliaci Zobraziť galériu (2)
Tako srdečne privítali vojenský konvoj USA Poliaci (Zdroj: SITA)

PRAHA - Odporcovia aj zástancovia prejazdu amerického vojenského konvoja Českou republikou sa dnes popoludní zišli na Václavskom námestí v Prahe, aby vyjadrili svoje názory. Na demonštrácie podľa spravodajcov dorazilo niekoľko stoviek ľudí. Oba tábory sa premiešali, niektorí účastníci si hlasno vymieňali svoje názory. Niekoľko stoviek "odporcov odporcov konvoja" potom prišlo na námestí Mieru, časť z nich sa sem presunula z Václavského námestia.

Akciu odporcov konvoja zorganizovali pražskí komunisti, iniciatíva Nie základniam, Hnutie za priamu demokraciu, hnutie Stop cirkevným reštitúciám a ďalšie. Niektorí z tých, ktorým prítomnosť amerických vojakov v Česku a ich cesta krajín prekáža, mali so sebou ruské vlajky. Niesli transparenty s heslami: Stop US konvoju či Nepotrebujeme americkú spásu. Skandovali: Hanba NATO!

Protestovali proti odporcom

Proti odporcom prišli protestovať ľudia s opačným názorom. Tí si vzali vlajky americké, ukrajinskej či NATO a skandovali: Nech žije Havel! Oba tábory sa premiešali. Odporcovia a zástancovia konvoja medzi sebou hlasno diskutovali, došlo na slovné potýčky a hádky. Postupne sa situácia upokojila. Dohliadali tú desiatky policajtov, ktorí usmerňovali aj dopravu.

Na akcii odporcov vystúpil napríklad šéf komunistov Vojtěch Filip. Povedal, že sa "Dragounské jazdy" konali už za Rakúska-Uhorska, aby prinútili českých evanjelikov prestúpiť na katolícku vieru. Terajšia jazda má vraj poslúžiť k umravneniu neposlušného českého regiónu. "Máme na to, aby sme bez NATO boli schopní ten mier budovať s tými, ktorí ho budovať chcú," vyhlásil Filip.

Na Václavskom námestí sa situácia postupne upokojila, rad zastáncov konvoja sa presunul na námestie Mieru. Tam začala o 16-tej hodine akcia proti kritikom prejazdu konvoja. Zišlo sa na nej niekoľko stoviek ľudí. Medzi rečníkmi bol usporiadateľ Pavel Šafr, šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg či starostka Prahy 2 a poslankyňa ODS Jana Černochová. Medzi účastníkmi nechýbal podpredseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Srdečne vítame amerických vojakov

Účastníci prijali svoju Výzvu z námestia Mieru. Apelovali na Sobotkův kabinet, aby v otázke solidarity so spojencami vystupoval rozhodnejšie a dôslednejšie ako doteraz. "Chceli by sme dnes tvárou v tvár protestom komunistov a proruskej lobby srdečne privítať amerických vojakov v ČR, dať najavo našu solidaritu s našimi spojencami v NATO, ktoré považujeme za záruku našej národnej bezpečnosti," uviedol šéf Klubu na obranu demokracie Bohumil Doležal. K výzve sa budú môcť záujemcovia pripojiť aj na internete.

KSS podporuje protest proti konvoju

Vedenie KSS dnes uviedlo, že protestné akcie proti konvoju v Prahe aj inde podporuje. Cestu amerických vojakov krajinami strednej Európy považuje za "demonštráciu sily a nátlak na Ruskú federáciu", ktoré pravdepodobne vyvolajú ruskú protireakcie a skomplikujú na roky vzájomné vzťahy.

Naopak, niektorí bývalí členovia z Nie základniam sa od skupiny ľudí, ktorá pod hlavičkou tejto iniciatívy protest odporcov konvoja spoluorganizovala, dištancovali. Podľa nich hnutie, ktoré sa stavalo proti vybudovaniu amerického radaru v Česku, naplnilo svoje poslanie už v roku 2009. Terajšia skupina má postoje "nápadne blízke kremeľskej rétorike", pôvodných priaznivcov nereprezentuje, povedali bývalí členovia Nie základniam. "V súlade s hodnotami, ktoré nás viedli k odmietnutiu umiestnenia americkej vojenskej základne na našom území a ku kritike niektorých krokov vtedajšej americkej administratívy, odsudzujeme ruskú anexii Krymu, vojenskú podporu Ruskej federácie separatistickým skupinám na východe Ukrajiny a kremeľskú mediálnu propagandu," uviedli niekdajší členovia iniciatívy.

Proti "americkým okupantom"

O 17-tej mal z Václavského námestia vyraziť pochod konzervatívnej Národnej demokracie proti "americkým okupantom". Ísť mal cez Národnú triedu a Karlov most na Malú Stranu pred americkú ambasádu, ktorej zástupcom chceli usporiadatelia odovzdať protestné vyhlásenia.

Českom sa cvičením v Pobaltí vracia do Nemecka na základňu okolo 520 amerických vojakov so 120 armádnymi vozidlami. Hranice z Poľska prekročia v nedeľu dopoludnia v troch konvojoch, ktoré sa spoja v Prahe. Republiku opustia v stredu.

Americký konvoj vyvolal vášne
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu