Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zamestnanci Východoslovenskej galérie: Riaditeľ nás odpočúva!

Martin Račko Zobraziť galériu (2)
Martin Račko (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE – Po nástupe nového riaditeľa Východoslovenskej galérie v Košiciach Martina Račku (syna zosnulého známeho sochára Arpáda Račku) to medzi zamestnancami vrie. Niektorí z nich mu vytýkajú neodbornosť, pracovnú šikanu a siedmi dokonca i odpočúvanie!

Absolvovali vyšetrovanie na detektore lži

Podľa vyjadrení zamestnancov vraj našli na stoloch diktafón, na ktorý ich riaditeľ nahrával. Malo sa tak stať už 4 mesiace po jeho nástupe do funkcie, ktorej sa ujal ešte v lete 1. júla. O svojom podozrení otvorene porozprávali siedmi zamestnanci a traja z nich absolvovali vyšetrenie na detektor lži, aby dokázali, že o odpočúvaní hovoria pravdu.

Cítime sa dotknutí vyjadreniami vedenia galérie, ktoré zamestnancov obvinilo v médiách z vykonštruovania prípadu týkajúceho sa odpočúvania zamestnancov Východoslovenskej galérie. Celý proces polygrafického vyšetrovania sme podstúpili v prvom rade preto, aby sme sa hájili voči obvineniam, ktoré boli prezentované v médiách. Vedenie galérie v médiách označilo tento prípad za výmysel a obvinilo zamestnancov z účelovej diskreditácie,“ verejne vyhlásili v písomnom vyjadrení, ktoré podpísalo všetkých sedem dotknutých zamestnancov. Výsledky polygrafického vyšetrenia poskytli aj KSK, aby prípad prešetril. Podporné stanovisko a vážny záujem o prešetrenie prípadu adresovala KSK organizácia Rada galérii Slovenska a taktiež Slovenská národná galéria.

Martin Račko
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Riaditeľ obvinenia odmieta

Od začiatku riaditeľ toto obvinenie odmieta a považuje ho za vykonštruované. „Ak si dobre pozrieme všetky vyhlásenia, vyjadrenia a obvinenia adresované na moju osobu, všade sa hovorí a píše o údajnom odpočúvaní skupiny zamestnancov bez predloženia skutočných a relevantných dôkazov a dôkazných materiálov, ktoré by boli dostačujúce pre orgány činné v trestnom konaní alebo fakta pre obvinenie a súdne napadnutie svojho nadriadeného. Skupina zamestnancov dodnes nikde nikomu nepredložila nijaké relevantné dôkazné materiály či podklady, ktoré by ich oprávňovali vyrábať tento mediálny tlak a osočovanie mojej osoby.  Dlho som sa nevyjadroval pre média, pretože som očakával od protestujúcich zamestnancov relevantné dôkazy o mojom pochybení a snažil som sa dopátrať, kto za touto kauzou stoji a kto ju spracováva,“ píše sa v stanovisku riaditeľa, ktoré nám zaslal.

Tento útok zo strany zamestnancov je podľa neho pomsta zato, že vždy kládol dôraz na ich odbornosť a kvalifikáciu.Snažil som sa vyhýbať omylom, ktoré spôsobili moji predchodcovia v minulosti pri prijímaní nových zamestnancov. Táto diskreditácia má za ciel iba moje odvolanie zo strany KSK z funkcie riaditeľa galérie,“ dodáva Račko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu