Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Belgickí policajti uvalili na troch podozrivých z terorizmu väzbu

Policajti zadržali 13 ľudí
Policajti zadržali 13 ľudí (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Piatich z celkove 13 zadržaných radikálov v Belgicku podozrieva tamojšia prokuratúra z účasti na teroristických aktivitách. Na troch z nich uvalili vyšetrovaciu väzbu, pričom jedným z nich je osoba zranená pri štvrtkovej prestrelke vo Verviers. Dvaja ďalší môžu čeliť podozreniu na slobode za istých nešpecifikovaných podmienok. Informovala o tom dnes belgická prokuratúra.

K zadržaniu istého muža došlo aj v Charleroi južne od Bruselu. Táto osoba je podozrivá, že zrealizovala alebo sa chystala zrealizovať ilegálnu obchodnú transakciu s manželkou teroristu, ktorý prišiel o život v Paríži po útoku na supermarket s kóšer potravinami, kde zavraždil štyroch ľudí - predavača a troch zákazníkov. V súvislosti s vyšetrovaním belgických orgánov činných v trestnom konaní došlo aj k zadržaniu ďalších dvoch ľudí vo Francúzsku.

Zásah protiteroristického komanda proti teroristickej bunke vo Verviers, ku ktorému došlo vo štvrtok krátko pred 18.00 h, si vyžiadal dve obete a jedného zraneného. Policajné sily neutrpeli žiadne straty a ani jeden zo zasahujúcich ochrancov poriadku neutrpel zranenia. K likvidácii podozrivých došlo počas prestrelky na uliciach v okolí železničnej stanice spomínaného 55-tisícového mesta, keď sa bránili zatknutiu. Podľa svedkov bolo v tejto oblasti počuť viacero detonácií a prestrelku. Policajné zdroje potvrdili, že išlo o skupinu podozrivých, ktoré úrady sledovali po ich návrate zo Sýrie, kde bojovali po boku radikálnych moslimských skupín.

Podozrenie, že sledované osoby sa chystajú spáchať ozbrojené útoky v Bruseli, sa potvrdilo na základe odpočúvania ich telefonickej konverzácie. Belgické policajné orgány realizovali vo štvrtok paralelne vo viacerých lokalitách rozsiahlu akciu, ktorá prebiehala aj v niektorých štvrtiach Bruselu a ďalších lokalitách v okolí belgickej metropoly. Polícia našla pri domových prehliadkach nielen zbrane a výbušniny, ale napríklad aj policajné uniformy. Zlikvidovaní džihádisti sa podľa oficiálnych informácií chystali na viacero útokov, predovšetkým na policajné stanice. Európska komisia dnes v súvislosti s udalosťami v Belgicku sprísnila bezpečnostné opatrenia a ochranu svojho sídla. Podobné kroky podnikli aj ďalšie európske inštitúcie zdôrazňujúc, že ide o preventívne opatrenia, ktoré nie sú reakciou na žiadnu konkrétnu hrozbu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu