Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

FOTO záhadnej šunky zo slovenského supermarketu: Niečo v nej chýba, klamú ľudí?!

Po mäse ani chýru ani slychu
Po mäse ani chýru ani slychu (Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA - Už ste počuli o šunke, v ktorej by nebol ani kúsok mäsa? Ak nie, tak vedzte, že takáto potravinárska rarita sa bežne predáva najmenej v jednom zo supermarketov pôsobiacich na Slovensku. Máme foto ako dôkaz.

Šunka je pravidelnou a obľúbenou súčasťou jedálnička mnohých Slovákov. Tí automaticky rátajú s tým, že obsahuje mäso. No skutočnosť je trochu iná. Náš čitateľ si nedávno v jednom z hypermarketov kúpil šunku, no keď si doma preštudoval jej zloženie, ostal poriadne zaskočený. Neobsahovala totiž ani gram mäsa.

"Cestou do práce som si išiel kúpiť niečo na raňajky. Rozhodol som sa pre šunku s názvom Sicília výberová. Zaplatil som a po ceste som si krátil čas čítaním zloženia. Nenašiel som však žiadnu zmienku o mäse. Ako sa teda zdá, kúpil som si mäsový výrobok bez mäsa. Na obale ani na inom mieste pritom vôbec nebolo vôbec uvedené, že by mohlo ísť o vegetariánsku šunku," napísal Lukáš.

FOTO záhadnej šunky zo
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Oslovili sme preto ministerstvo pôdohospodárstva s otázkou, či nejde o zavádzanie, resp. klamanie zákazníka. "Podľa výnosu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Ministerstva zdravotníctva SR č. 1895/2004-100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu SR upravujúca mäsové výrobky, je šunka definovaná ako mäsový výrobok vyrábaný zo stehennej svaloviny jatočných zvierat, hydiny, králikov alebo zveri. Ak ide o šunku z hydinového mäsa, možno ju vyrábať aj z pŕs, pričom môže byť tepelne opracovaná alebo tepelne neopracovaná. Výrobok, ktorý nezodpovedá požiadavkám stanoveným v tomto výnose, nemôže byť označený názvom šunka," vysvetlil riaditeľ odboru komunikácie a marketingu MPVR SR Peter Hajnala.

Na tému "šunka nešunka" sa vyjadrila aj Potravinárska komora Slovenska. Tá určuje pôvod potraviny na základe oválnej veterinárnej značky na danom výrobku. Keďže však na šunke, ktorú nám zaslal Lukáš, chýbala, nebolo možné stanoviť, či išlo o klasickú, čiže mäsovú šunku, alebo výrobok určený pre vegetariánov. "Z môjho pohľadu je to pravdepodobne výrobok určený pre vegetariánov, avšak označenie to nenaznačuje, a preto možno hovoriť o klamaní, resp. zavádzaní spotrebiteľa," uviedla riaditeľka komory Jarmila Halgašová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu